用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到兩個Reject la...
go

收到兩個Reject la... [複製鏈接]

fabsum 發表於 13-10-27 12:42
上年competition 已經是水深火熱 , 今年直頭身陷險境 la
幾千人考既學校想一想就知不可能全部收
"看到有時家長選九龍塘學校仍然要係到嫌呢樣嫌個樣 , 學校做左幾十年 , 學術配套一定有好根底 , 係到要嫌吾報都得 , 但自己take risk law"

很同意!!
話晒都有得幾十年經驗的老校, 一定有一定根底網絡,
你揀人時, 人揀你, 一山還有一山高,
嫌三嫌四風險真的要自己衡量

回覆:收到兩個Reject la...

我想知真係有人收reject letter? 封信連on waiting list 都冇?因為我仔見主流班時見得好差,行來行去,只答了三題,個老師一句也冇問過家長,我地有waiting也覺出奇!了!

其實主流同國際有甚麼分別? 我上個禮拜本來in廣東話, 無端端走左個外國老師出來 in

我仔見國際班比起主流班多一段時間在waiting room玩,面試係國際班用英文面試,主流班用中文,國際班有問家長問題,主流班沒有問家長,其他大致差不多!

其實每間學校都會有OFFER, 後備同REJECT呀, 學校無可能容納到咁多申請的學生, 當然, 我地做父母收到REJECT, 係有D唔開心的...

其實York有幾千人考,極其量都係收幾百,咁點解唔會有人收reject呢??

agree!!!

無緊要,繼續加油!

是否申請上午班的緣故?如果申請下午班,成數比較高。上次去聽一家幼稚園講座,校長問哪些家長擬為子女投考下午班,差不多150個家長舉手的都不夠20個。
‹ 上一主題|下一主題