用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中問題急!!!
go

升中問題急!!! [複製鏈接]

請大家幫幫忙小女來緊要報九龍城區中學,他的成績屬於中等請問自選兩間應該選邊兩間呢,同埋邊間校風比較好D呢?(成績全級30名以內)多謝!
   2    0    0    0

bigfoothk,你是否擅長沙田升中?給我女小小意見?

bigfoothk  sorry,之前幫朋友問的,不清楚沙田升中,不如自己開post,講女兒成績和特異功能,相信其它家長幫到你.  發表於 13-10-28 00:37
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

請幫忙...
我仔都係上次呈分2X名,想問下觀塘、黃大仙又邊D學校選擇???

成績全級30名以內要看那一間小學,也要看小學全級有幾多人,也要看上幾年自己小學派Band1,Band2,Band3是幾多人.因上年34綱有一間小學全級60人考1X也要派Band2.還有顏xx直資可以放榜後才去報,剛剛上年放榜後還有很多位.所以如果派得不好才去報.

回復 rambo717 的帖子

全級百幾個係香港區明德小學請問可以選邊間呢?因為來緊要搬去啓德邨對九龍個頭一點都吾熟幫幫忙麻煩曬!

回復 opclk 的帖子

係女仔,想入女校,老師話佢係band2頭。

引用:回復+opclk+的帖子 係女仔,想入女校,老

原帖由 wsy1217 於 13-10-31 發表
回復 opclk 的帖子

係女仔,想入女校,老師話佢係band2頭。
自行和派位 或試 首選 培道

我仔今年中一。我記的去年學校老師會話你知道係Band幾。再俾的建議你參考。自己估就要小心估錯。始終間間學校程度不同

回覆:升中問題急!!!

可考慮九真。老師說我女兒是band 1尾。為免估錯band.會選培道及九真。(穩陣d).

ps 培道12月7日有座談會(要上網book位)。而九真則是12月1日。

我女今年要升中啦~~真係唔知點揀
小女就讀保良局錦泰小學, 考全級1x, 學校說入保良一中或何蔭棠應該是沒問題, 問題是將會搬去九龍城住, 我應否同佢轉報去九龍城區? 如果唔轉, 自行揀九龍城區會否比較蝕底? 如果揀男女校有邊間好呢?希望是語文較好
而如果由黃大仙區轉到去九龍城區對選入band 1 會有咩影響呢?

謝謝!!

carmenlee2202  誇區唔會跌band,不過九龍城區競爭比較大,而且保一同保棠有聯繫學位比錦泰,點都好過跨去九龍城博囉!  發表於 13-11-1 10:34

回復 wsy1217 的帖子

九龍城綱Band 2是小學校,而女校更小,還有時間追Band 1尾努力.

不要轉區網,東區好中學都近地鐵站,啓德邨離彩虹也近,將來也有地鐵。明德升中派位也理想,好運可能抽到張祝珊或庇理羅士。但是九龍很難入到這個級數的中學。

wsy1217 發表於 13-10-27 00:05
請大家幫幫忙小女來緊要報九龍城區中學,他的成績屬於中等請問自選兩間應該選邊兩間呢,同埋邊間校風比較好 ...
東區跟九龍城區在程度應該十分接近。自行沒有區域和banding之分,只有排名次第,而這個排名次第是全港的成績來計算,有機會攀高一線。
自行時選九龍城區的學校,英文底子好的,可試九真。中、英、數、常較平均的可選培道。唯一擔心既可能是交通。九真遠一點(第日唔知會否有小巴往九龍塘地鐵站),培道較方便。或者考慮男女校的何文田官立,都是band 2頭的理想選擇。
:verycold: :verycold: :verycold:

TONL 發表於 13-11-1 15:23

不要轉區網,東區好中學都近地鐵站,啓德邨離彩虹也近,將來也有地鐵。明德升中派位 ...
樓主好似係講緊band 2頭!如果band 2同學就好難抽到張祝珊和BPS,就算三次呈分試後升band,都要考慮讀唔讀得上,這兩間是東區極高程度的學校。
:verycold: :verycold: :verycold:

aves_y 發表於 13-11-1 08:13
我女今年要升中啦~~真係唔知點揀
小女就讀保良局錦泰小學, 考全級1x, 學校說入保良一中或何蔭棠應該是沒問 ...
或試 自行和派位 首選 保一; 直資 - 聖保羅男女

wsy1217 發表於 13-10-31 20:47
回復 rambo717 的帖子

全級百幾個係香港區明德小學請問可以選邊間呢?因為來緊要搬去啓德邨對九龍個頭一點 ...

明德今年派位很好,85%入到band 2頭以上的中學, 以你女兒的成績應在中上,抽中band 1是很大機會我曾在黄大仙和東區生活過,東區中學平均是好過黃大仙及九龍城區,啓德邨離彩虹很近,離九龍城區稍遠,港九兩區辦學團體相同的有 ,民生、文理 、嘉諾撒聖家,水準也接近,但九龍文理在黃大仙是band 2頭,香港文理是band 2尾,從此你可知兩區中學水準的分別 ,九龍區的中學是否認識和了解明德的程度, 真是不知道所以很難說有機會在自行入到好的中學, 相反假如你在港東區網抽到好的中學派位,再返回九龍叩門成功的機會很大,即使運氣不好派了band 2頭中學,如金文泰、劉永生等, 在九龍區叩門也不難找學校,因為港東區的中學都有一些名氣順便一提,九龍和港島的交通習慣是不同的,港島人喜巴士不搭地鐵,但九龍人喜地鐵惡巴士,因九巴服務極差比以往的中巴也不如所以如港島東的中學大多近地鐵站,交通是很受歡迎但九龍區的中學大多不近地鐵站最近啓德邨的中學應是九龍文理和可立都是值得考慮

‹ 上一主題|下一主題