用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 又係玻璃門外停車問題, 請留意 !!!
樓主: joemyt
go

又係玻璃門外停車問題, 請留意 !!! [複製鏈接]

回覆:faithlove 的帖子

You mean he “double parking”?

今日放學又有架七人車停正學校校巴出果位....司機仲落埋車:;pppp:...前面小巴又停得後...我見保褓車都係啱啱夠位出咋...大巴一定出唔到....真係超超超自私我真係想影佢相投訴佢...我見校工同保褓車司機都好無奈

回覆:sadsam 的帖子

好簡單, 習名記大過。

KLN  一於黑波簿 cover 埋家長  發表於 13-11-26 10:08

醒目開學勳章

回覆:joemyt 的帖子

聽講何校長之前晌天水圍的學校, 佢真係出通告比家長, 叫佢地唔好泊車响學校門囗, 因好阻失交通, 之後情況改善左因佢日日响校門監視住, 但佢轉左去LS後, 又回復返以前咁擠塞.  所以我諗何校長好快會出通告比家長.

回覆:bb2 的帖子

我都係送仔番學,見到好多車,特別係喇沙利道,根本全部都比d家長霸哂d位,好多家長放左仔仔落車,自己又落埋車,猛同其他人吹水,我地都好無奈。其實學校應該唔好比家長入去聽咩早會,唔比佢地走入去,班亞太無地方傾咪走囉,我可以肯定無咩人可以講出每日早會的內容,佢地志在吹水哂命。我都十分希望學校可以正視呢個問題,喇沙學生的聲譽已好差喇😞

引用:我都係送仔番學,見到好多車,特別係喇沙利

原帖由 fatanna123 於 13-12-16 發表
我都係送仔番學,見到好多車,特別係喇沙利道,根本全部都比d家長霸哂d位,好多家長放左仔仔落車,自己又落 ...
不是喇沙學生的聲譽差,是喇沙家長声譽差吧?这是家長的问题

回覆:longlokma 的帖子

可以咁講,老實講,真係有d唔開心㗎。希望學校可以實施一些措施,趕絕呢d家長,為佢地爭番d面子。我大女在聖方x各讀書,間學校係絕對對家長的參與是有保留,所以令到佢地嘅學生十分自律,獨立。好經常性都係我個女同我安排,唔洗我參與,我淨係做觀眾咋。好似剛舉行的運動會,雖然簡陋些,有蝦錄,但睇到嘅,唔係家長義工仲比參賽者多嘅運動會,大部份都係一手一腳同學安排,真係十分欣賞!(我忍左唔講好耐,但見到喇沙成日比人投訴,冷眼,我真係忍唔住要講。)

回覆:又係玻璃門外停車問題, 請留意 !!!

家長需要自律是對的。但家長義工的投入、參與、數量和一呼百應,是喇沙一直引以為傲的。記得好多年前大仔剛入學時,家教會主席提及連教育局視學官也對此大為讚歎的。的確,家長在參與的同時,應該注意自律守規守法,這樣亦是對阿仔的教育。

家教會有數名董事當選後馬上辭識, 唔知搞咩野,睇怕無人做野.                     

Thomas2013 發表於 13-12-16 11:02
家教會有數名董事當選後馬上辭識, 唔知搞咩野,睇怕無人做野.                       ...

真的嗎?咩事?

聽會頭講D又唔講D。

我逄星期六都會帶我個囝由旺角返學校,通常坐一號巴士,但因為d車泊左係巴士站,因此巴士唔可以係巴士站停。因為阿囝自己下車,所以我好擔心架!
我發現,常常車等人,點解唔可以人等車呢?
原來唔係只有我一個覺得唔岩!

貢獻勳章

校長出手啦 !!!!!!!

各位家長︰
有關違例泊車事宜
剛接獲九龍城區黃以謙議員來信,指出本校部份家長,經常在界限街校門外停泊車輛,導致巴士和小巴乘客被迫在第二條線車與車之間上落車,險象環生。另有部份家長,把車輛停泊於喇沙利道校門外,然後離開座架,引致交通嚴重擠塞,妄顧他人安危,自私自利,為附近居民帶來不少困擾。
      學校現勸籲家長盡公民責任,以身作則,遵守紀律。如貴子弟未出現在界限街玻璃門內,請到附近兜圈,稍後才折回,切勿停車等侯。請各位通力合作,攜手解決界限街和喇沙利道的交通問題,以解區內市民之苦與憂。謝!

校長 何侯純華
二零一三年十二月二十日

回覆:joemyt 的帖子

"另有部份家長,把車輛停泊於喇沙利道校門外,然後離開座架,引致交通嚴重擠塞,妄顧他人安危,自私自利"

每天送仔返學,都見到有車輛停泊於喇沙利道校門外.  差不多泊到紅綠燈行人過路線上。我絕對贊成校長和警方的行動。

讚成。最好全部抄牌

讚成。最好全部抄牌

引用:家教會有數名董事當選後馬上辭識,+唔知搞咩

原帖由 Thomas2013 於 13-12-16 發表
家教會有數名董事當選後馬上辭識, 唔知搞咩野,睇怕無人做野.                       ...
我唔知咩事,不過咁既狀況明眼人都知舊勢力集體唔妥新勢力啦!但d舊勢力又知唔知舊果套已經唔work架啦,學校已走下坡,再唔與時並進,拖累埋書院的競爭力添呀!唔該唔好一味沉醉在過去的光輝啦!

呢班人,冇遠見!

引用:Quote:原帖由+Thomas2013+於+13-12-16+發表

原帖由 VKwan 於 13-12-29 發表
我唔知咩事,不過咁既狀況明眼人都知舊勢力集體唔妥新勢力啦!但d舊勢力又知唔知舊果套已經唔work架啦,學校 ...
何以见得学校走下坡?

新勢力=old boys club?

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+13-12-29+發表我唔

原帖由 longlokma 於 13-12-29 發表
何以见得学校走下坡?
其實今時今日論程度論師資,已有好多學校追過LSPS,LS呢個招牌全靠LSC托住,如果有一日中小學脫勾,LSPS肯定受歡迎程度大跌,市場係現實,試問現插班進來的是為咩原因?又或者問下插班生入來後同以前比較感覺如何?又點解插班入來往往成績仍然前列?咁由P1開始自家栽培果d成效如何又有冇好好檢討一下?

‹ 上一主題|下一主題