用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 影響大嗎?
go

影響大嗎? [複製鏈接]

好慘, 星期二考中默(呈分試), 本身要背默4段加詞語, 巳溫得好好, 不嬲默書都無問題
點知今次, 默書前幾分鐘, 老師話要跟課本格式, 嚇得亞仔即時取出來看一看, 背得幾多得幾多
但大家都知, 小朋友給嚇一嚇, 真係咩都唔記得晒.

放學時亞仔跟我說, 我巳即時問其他班, 之前老師有沒有說要跟課文格式. 原來其他班有說, 但仔仔班老師忘記了. 於是我跟學校說出這事, 最後老師決家今次不計格式分, 但就是因為老師默前說一說, 仔仔緊張掛住格式, 背溜了一句都沒留意, 就因為這句, 扣了30分, 今次考默只得66分.............真係唔知點好....
   0    0    0    0

引用:好慘,+星期二考中默(呈分試),+本身要背默4

原帖由 qkhui 於 13-10-26 發表
好慘, 星期二考中默(呈分試), 本身要背默4段加詞語, 巳溫得好好, 不嬲默書都無問題
點知今次, 默書前幾分鐘 ...
非戰之罪,中默只係佔好少分,唔使太緊張,鼓勵小朋友,繼續努力。

candyhmama  khmama:你近排好似消失左甘……  發表於 13-10-27 11:27

回覆:影響大嗎

唔使咁緊張,一次默書啫,佔成個考試比重輕微。

回復 qkhui 的帖子

我囡囡中黙佔全中文科10%(要默4次),其次讀本+中作各佔35%,口試10%最後就小組討論10%!所以唔好咁驚,會嚇怕小朋友!加油!ㄧ齊努力!小女都p6升中

回覆:影響大嗎

默書佔好少分,唔洗太緊張

我們都係鼓勵仔仔, 都係叫佢唔好記住. 好好考好之後O既試.
不過成績表就多了一個C, 仔仔都好唔開心.

怎會多了C?呈分試需要考中默嗎?

grace_xian  中默占中文科的10%, 不知其他學校點計  發表於 13-10-28 14:52
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

叫阿仔不要太擔心,雖然成績表上會分開列出breakdown的分,但我問過負責interview的中學老師,他們話主要睇各主科總分,除非有吾合格,他們interview時可能會問點解。
wbmom

wbmom 發表於 13-10-27 11:14
叫阿仔不要太擔心,雖然成績表上會分開列出breakdown的分,但我問過負責interview的中學老師,他們話主要睇 ...

Agree!加油!

回復 candyhmama 的帖子

每間学校不同,我囝果間小学不計!我知有D計,計法又吾同!
朋友儿子的,100讀文,50寫作,50默(呈分)
折回:即中默25/100
不过,冇得返轉头,
还是俾心机考好餘卷,
家長勿太憂慮,影響囝囝考其他卷!
加油!

回復 vincher 的帖子

我囡果間都唔計ya!今次真系學到野!
唔系唔計,只系會加埋一齊。得中文一項,連中作、聽都唔會分開,我囡全部攞A,就總項北A的意思。

回覆:qkhui 的帖子

不用太擔心,我仔當年英默也放在呈分試內,但自少他默書偏弱甚少合格,我已打定輸數,第二次及第三次仍可留在b1組別,應該佔比率不多的,下次努力吧!加油

candyhmama  khmama:你近排好似消失左甘……  發表於 10 小時前

我仲健在. 不過好明顯身體狀況比以前差咗好多, 可能係快將更年期 (想認後生都唔得), 日日放工返到屋企已經筋疲力盡, 要搵資料解答問題已有點力不從心. 所以好佩服ohnono可以有精神打咁大段文字, 睇o黎我都係時候要淡出, 只能夠有精神時通過手機答簡單問題, 或者post下數據. 有時我o係手機係見到家長問我問題, 但真係覺得個人好倦, 依家打呢段都有o的乏力, 如果家長有良方可以改善, 可以pm話我知.

vincher  保重!遲2年仲想问你留学问題,千萬不要淡出!多調理身子!  發表於 13-10-30 18:14
Jackieson  多多保重, 我們需要你!  發表於 13-10-29 12:19
orangebb  保重身體 !  討論區唶, 有時間有精神先留言, 無壓力架.......  發表於 13-10-29 08:32
cowboymama  謝謝你一直以來的分享,保重身體,多休息。我都冇良方,同樣有時覚好疲倦,晚上腦都實晒。  發表於 13-10-28 22:59

仔仔派卷當日好唔開心, 因佢見到都唔敢相信. 佢都好失望, 他的中文老師是代課老師, 佢地班今年好慘, 有個同學平時成績不錯, 今次考默得30分, 當場喊了出來, 有時真係想像唔到, 一句說話真的影響很大.....

仔仔本身很勤力去預備今次呈分, 但點知......不過唔緊要.
我們叫佢, "忘記背後, 努力面前, 向著標杆直跑"

多謝各位MAMI 的主持, 我們一定會繼續努力...

簽名被屏蔽

Hello, qkhui
默書只係佔好少分,唔使太緊張.

加油 !!!

唉! D老師,特別係無子女個D,永遠唔知亦唔care佢地一句說話/一個隨意的決定對學生的即時影響.
所以能遇到好老師,真係要thank you God, 因為呢樣係out of your control.
而家多左感謝主, 因為實在有太多的無力感&無奈!

加油媽咪和仔仔!!!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

絕對認同! 曾經有老師在考試前一日先給2個閱讀理解 + 2 篇作文, 好似考試唔使讀書咁! 查明過後發現, 原來是老師一早忘記叫學生做, 而校長一早就說過要在考試後收來看看, 迫到最後先做! 無良!

qkhui 發表於 13-10-27 23:24
仔仔派卷當日好唔開心, 因佢見到都唔敢相信. 佢都好失望, 他的中文老師是代課老師, 佢地班今年好慘, 有個同 ...
用最差的分數換來最寶貴的經驗,用佔最少分的默書換來以後佔最多分的題目的驚覺性,如塞翁先馬。有些同學因為一時大意,睇錯了作文題目,將一次難忘的經驗寫成多次難忘的經驗,或者一份最難忘的禮物又變成好多份難忘的禮物,這種損失比默書不知大多少倍。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題