用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 杏花啟思&小西灣嶺南幼稚園
樓主: myheiheibb
go

杏花啟思&小西灣嶺南幼稚園 [複製鏈接]

引用:...如果兩間分別不大,我都會揀嶺南因為唔

原帖由 myheiheibb 於 13-10-30 發表
...如果兩間分別不大,我都會揀嶺南因為唔駛搭車。
我相反
住杏花,揀嶺南

嶺南未in, 2/11先 interview, 不過係啟思今個星期六deadline要考慮交留位費;因為我仔仔宜家讀緊嶺南PN, 我諗大多數都會ok收番上k1,宜家十五十六楝唔揀啟思啫。

AdrianChowB, 點解你楝嶺南?分享下吖!

引用:AdrianChowB,+點解你楝嶺南?分享下吖!

AdrianChowB, 點解你楝嶺南?分享下吖!
其實係朋友介紹,我個人同兩個小朋友考啟思都冇好感,最後聖道明同嶺南㨂,因為嶺南全日同有人推介,所以㨂嶺南

ic. 謝謝你!:)

回覆 CoffeeCake 的帖子

妳女係搬咗黎小西灣先畢業,定灣仔嗰邊?因小一分布可能唔同,我都好想知小西灣嶺南多數派邊間小一,今日收到pn am offer

引用:回覆+CoffeeCake+的帖子 妳女係搬咗黎小西

原帖由 Ha1030 於 14-01-19 發表

妳女係搬咗黎小西灣先畢業,定灣仔嗰邊?因小一分布可能唔同,我都好想知小西灣嶺 ...
如果係搬左後嘅學生,而家先係k2。所以果批未升小學呀~

回覆:杏花啟思&小西灣嶺南幼稚園

正確,所以上年佢哋升小派得都好,都可能因為佢哋本身住嘅網好,但係亦有入到好直資。
不過本人愚見選嶺南。
1,近屋企,2,口啤好,老師都真的有愛心有耐性,3,如果啲好學校有收開嶺南,收生時可能會對嶺南畢業生印象好啲。

引用:ic.+謝謝你!:)

我覺得你可以用以下方法去諗邊間適合,利益申報左先,我仔都讀緊嶺南k1。1學校距離屋企有幾近或遠。2課程,兩間大致相同,但應該嶺南多啲教英文嘅時間「你可以打去啓思問清楚」3對學校嘅印象,始終要交託小朋友俾佢地照顧,如果你印象差,就會好唔放心咁4上午vs下午offer

Ha1030 發表於 14-1-19 01:50

妳女係搬咗黎小西灣先畢業,定灣仔嗰邊?因小一分布可能唔同,我都好想知小西灣嶺 ...

搬校事件爆出時,我女係由K1升K2,即係當時還有PN升K1。
所以,今年小一,應該還有堆NET 12既學生(如佢地當年好似我咁,點都留守嶺南)
上年私校直資都係入一線小學,派既大部分係人人發夢想讀果D學校。

引用:ic.+謝謝你!:)

我可以俾你以作參考,呢一屆係上年嘅

回覆:杏花啟思&小西灣嶺南幼稚園

請問,我仔來年n,是否那時小學已開同埋可直上嶺南小學?

回覆:llam1210 的帖子

Same offer...我所知嶺南同啟思係用同一課程書本,連校服都好類似,所學嘅嘢大概一樣。嶺南小學於2017重開,之前打去幼稚園問過,唔保證直升,要再interview,但嶺幼升嶺小係有優勢(未重建前大概收返七八成)。如出年入K1,剛好2017 K3畢業後小學重開,好大機會收返自己友。所以我都會選擇嶺南。但學校補充話如果重建工程有delete,有機會未必2017重開。。不過我因另有家姐讀緊另一間幼稚園,但二月尾先有result,如果家姐那間收了妹妹,就擇家姐那間

lovelytoki 發表於 14-1-20 14:26
我可以俾你以作參考,呢一屆係上年嘅

我亦附上一份 2011-2012 年度升小一資料,係搬之前最後一次,大家可以作一個對比。看來搬到小西灣後整體學生人數是減少了。

我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

回覆:sharonbb2u 的帖子

我想問嶺南係龍校嗎?

‹ 上一主題|下一主題