用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學 St Clare interview
樓主: smallmom08
go

St Clare interview [複製鏈接]

回覆:MRSTAM2008 的帖子

thx 呢... 大家都要加油, 希望入到心水學校.....

回覆:siua 的帖子

回覆:St Clare interview

應該係

中學是否直升的?

點解仲未收到信既?waiting或reject都應該會有信通知吧!是不是好似DGJS分開兩日寄或分階段寄?第一批寄出取錄,第二批寄waiting,第三批寄reject呢?有人收到waiting或reject嗎?

引用:中學是否直升的?

原帖由 cccbaby 於 13-11-09 發表
中學是否直升的?
唔係,85%位俾小學,但年年都用唔晒

引用:Quote:siua+發表於+13-11-9+11:18+應該係咁

原帖由 Joy33 於 13-11-11 發表
咁註冊後,會唔會對自行有影響??
問左了, 如參加自行會取消學位

回復 chingcging 的帖子

點解冇85%直上?

引用:回復+chingcging+的帖子 點解冇85%直上?

原帖由 WaffleWa 於 13-11-12 發表
回復 chingcging 的帖子

點解冇85%直上?
學生不達標。

醒目開學勳章

chingcging 發表於 13-11-12 07:15
學生不達標。

咁講並唔係事實的全部,St Clare's 小學得2-4班,仲要小班教學,收盡都得120人,但中學收百幾人,而最叻果批真係會另覓高枝的,中學留85%俾直屬小學的學生絕對有凸,加上近幾年小六仲要得幾拾個畢業生,中學留俾小學的學位一定有剩!

secondary school places allocation result in the past few years

http://scps.school.hk/system/data/netroom/1/private/fckdata/announcements/105/2010-2012_allocation_Results_General(1).pdf

http://scps.school.hk/system/tool/announcements/content.php?charset=iso-8859-1&netroom_id=1&tool_id=105&channel=campus&parent_id=1409

醒目開學勳章

利申,我女兒讀緊幼稚園,我覺得學校是一間純樸低調的學校,老師有愛心亦重紀律,教導的小朋友亦十分乖巧聽話。
我欣賞學校相信自己的教學方法,由他們教導的孩子,即使不是最頂尖的,他們都會有信心教好。由幼稚園開始幾乎直上至中學,雖然有啲能力平平,只屬band 2,但考DSE成績仍十分驕人!正如有家長說,女兒聰穎一定不愁出路,但如只是band 2資質,中學部都必收,這樣的保障真的難尋,我們的壓力亦輕很多,更不怕因不停崔谷孩子讀書而影響親子關係,及剝削孩子參加其他活動的時間和機會。

bbcarrot 發表於 13-11-12 09:48
咁講並唔係事實的全部,St Clare's 小學得2-4班,仲要小班教學,收盡都得120人,但中學收百幾人,而最叻果 ...
很持平的分析!

sirotansiu 發表於 13-11-12 10:58
很持平的分析!

Agree!

Please be reminded that the 85% is referring to 統一 乙部 only.

Actually, seats reserved = 70% (統一 seats) * 90% (乙部 seats) * 85% = 53.6%.

That said, the secondary school can consider making use of the 自行  (30% seats) to take students from its primary session

引用:回復+siua+的帖子 都要俾左deposit+先+la,

原帖由 Joy33 於 13-11-12 發表
回復 siua 的帖子

都要俾左deposit 先 la, 自行機會又唔大,
agree

bbcarrot 發表於 13-11-12 09:48
咁講並唔係事實的全部,St Clare's 小學得2-4班,仲要小班教學,收盡都得120人,但中學收百幾人,而最叻果 ...

同意, 這位媽咪的講法.

我早前都在另一個討論區回覆了她. 13-10-2013  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2666168&extra=page%3D1&page=3

但不知是她冇看or唔理事實, 在今個post 再一次發了與事實不符的言論

katebb 發表於 13-11-12 17:01
同意, 這位媽咪的講法.

我早前都在另一個討論區回覆了她. 13-10-2013  http://www.edu-kingdom.com/forum ...

同意...唔知點解一有關於st clare 嘅 post, 就會見到某些相似的言論, 不厭其煩分析學校嘅利弊, 特別係弊處, 網上討論每人有自由發表自己嘅觀點, 但係如係引用d 有偏差嘅數據就唔係幾好囉...建議如果各jm真係想了解多d中學的派位基制, 不妨花多d時間去升中派位睇睇, 再自己衡量

回覆:St Clare interview

近幾年小六仲要得幾拾個畢業生,中學留俾小學的學位一定有剩! 《--- agree,  係少畢業生(below 60), 用唔哂quota.  Not 未到level.  

加上有d揀左b1a中學or其他區b1b,c中學

引用:近幾年小六仲要得幾拾個畢業生,中學留俾小

原帖由 katebb 於 13-11-12 發表
近幾年小六仲要得幾拾個畢業生,中學留俾小學的學位一定有剩! 《--- agree,  係少畢業生(below 60), 用 ...
其實 st clare DSE result 相當唔錯 ,校風又好 :)

‹ 上一主題|下一主題