用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我哭了……
樓主: birdbird522
go

我哭了…… [複製鏈接]

should consider some assement regarding ADHD or ADD.

引用:should+consider+some+assement+regarding+

原帖由 fatjaimama 於 13-11-12 發表
should consider some assement regarding ADHD or ADD.
係調左去後排坐,問題先開始既!!而家我自己跟返功課,唔返功輔班,情況好左!!但筆袋真係係學校唔見左3個,係搵唔返既,理應漏左係學校應該係可以搵返,而且我貼左名……呢個問題我會再同老師了解~~~~

回覆:我哭了……

引用:我發覺小朋友會成日唔見文具 好似買極都唔

原帖由 joradnan 於 13-11-15 發表
我發覺小朋友會成日唔見文具
好似買極都唔夠
唔見筆,擦膠,我都可以接受,但成個筆袋唔見,仲要個半月3個就好離譜囉,亞仔雖然有時會遊魂,但其他野又未試過唔見喎,就算漏左一兩次功課係學校,第二日叫佢搵都搵返!我覺得有小朋友整蠱佢……

回覆:birdbird522 的帖子

會唔會個筆袋太吸引,有小朋友起貪念?

回復 birdbird522 的帖子

我仔小一時做功課很馬虎,也因此被老師用紅筆寫手冊,寫生字總是“乙-”。後來我和老師討論,以獎勵來激勵他,結果今年功課質素大有進步,開學至今已取得多次“甲"了。鼓勵 + 獎勵真是很有用的。

引用:會唔會個筆袋太吸引,有小朋友起貪念? +

原帖由 Tata1668 於 13-11-15 發表
會唔會個筆袋太吸引,有小朋友起貪念?
3個中只有一個比較靚,我覺得有人整蠱佢,小一生應該唔會有偷野呢種概念既!我而家買左條鏈 綁住個筆袋,又同左訓導講,訓導都覺得有問題,佢會幫手了解~~

引用:回復+birdbird522+的帖子 我仔小一時做功

原帖由 hoihoima 於 13-11-15 發表

我仔小一時做功課很馬虎,也因此被老師用紅筆寫手冊,寫生字總是“乙-”。後來我 ...
我而家買左獎勵簿,做得好獎貼紙,呢排進步左,今次測驗最低分係數學73分,其他兩科都幾好!!可能係我自己小學成績好,所以自己求要太高,我會學慢慢放鬆,學放手……

My boy is an eraser-eating monster......

我記得當老師提議用獎勵形式試試鼓勵我的孩子時,我還在想,譁,這麽功利?要用獎來推動他?難道不是應該由他自己内在推動力自我激勵,奮發上進的嗎?但我老公說,他才只是幾嵗人,哪有這麽多内在推動力?想想,也是的。雖然有點無奈,但也實行了,效果也確是顯著。
‹ 上一主題|下一主題