用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好擔心,interview咁反應
go

好擔心,interview咁反應 [複製鏈接]

經過3場面試,囡囡全部都係呆若木雞,只望唔做唔講,一出課室門就支支jar jar,好灰,佢咁陪跑法,點算? 佢好難同人熟,一對住陌生人就定咗型,今日都在遊樂場玩咗成個鐘,都係咁。唯一好處就係唔會拉住話要走

3    0    0    0

其實有10個8個小朋友 面試都係咁 唔使太介意 我看到除非特別叻 唔係其它都一樣 唔使擔心

回覆:好擔心,interview咁反應

今日應考的老師,反過來仲安慰我,話其他小朋友會喊,佢無就已經好叻,我直頭聽完想喊

helenmail421 發表於 13-10-25 17:16
今日應考的老師,反過來仲安慰我,話其他小朋友會喊,佢無就已經好叻,我直頭聽完想喊

...
我女女都係.  第一次IN, 人地問佢咩名, 佢唔講, 仲要係咁"吞下吞下", 慢慢咁挨落我度.  我望一望佢.笑下, 同佢講, 唔駛驚.  不過, 我都冇所謂.  小朋友係陌生地方, 又陌生人, 係咁.
之後, 就好D了.  第2, 3次, 雖然都唔係太講野, 不過.  比起第一次已改善了.
做父母, 當然希望佢地表演好.  呢D埸面, 要佢地係實際中去領略, 我地講幾多次都冇用.
當佢適應到, 而我地又比到鼓勵佢, 佢自己就知道如何面對.  唔喊都叻叻
加油. 小朋友潛力冇限.

已經好好啦喎,佢晤喊已經一叻,肯自己坐已經二叻,冇lur你要走三叻,佢其實認緊人,個腦響度define緊果個係咪壞人,佢同老師有眼神接觸第四叻,都唔算陪跑,過程中總有得著,向好的方向想呀,快D讚下佢先啦

醒目開學勳章

我個女今日第一次in,情況仲差過你,又係老師問咩佢都冇反應,明明識玩識答都唔出聲,老師叫佢坐喺櫈又唔坐,淨係不斷挨落我度,其實家長應該要喺較後位置等,但老師見佢咁怕生保所以先叫我陪佢,但都係冇用,佢都係咁,一見倒陌生人同陌生環境就變成咁,睇怕嚟緊嗰啲都係咁,都係叠埋心水下年做大b再嚟過

我個囡今日第三次in,又係明明識又唔出声。真係有d灰

引用:我個囡今日第三次in,又係明明識又唔出声。

原帖由 VYVYLO 於 13-10-26 發表
我個囡今日第三次in,又係明明識又唔出声。真係有d灰
我想入最近屋企嗰啲學校,都唔係好過份的要求,但問題係普通村校都好多人爭,阿b又係唔鍾意個老師就十問九唔應,都唔知有咩學校會收

唔好咁灰,上年我同仔見其中一間我都心儀的幼稚園,阿仔唔答老師問題,最後仲要喊。可能因我全場無迫佢,仲有鼓勵佢同引佢玩,學校竟然收佢,仲要係上午班。我覺得學校有時in的不止係學生,仲有家長tim .

liz107    發表於 13-10-28 14:27

回覆:tigerchaichai 的帖子

都係架,其實家長係一個重要的元素

回復 helenmail421 的帖子

小朋友既表現會一次比一次好, 不用太擔心, 我小朋友上年 interview 都係一次比一次好

我個囡啱啱返n 班, 有好嚴重嘅分離恐懼。。。interview連行入課室都唔肯,大喊要返屋企。。。攬住我唔肯放,最後要老師係waiting area,  氹佢一陣,勉強叫做答左幾條問題, 之後d 面試唔知點算好

我仔又係嚴重分離恐懼症,佢係唯一一個要抱入去課室in的小朋友,已早左一個鐘去等佢玩(但佢無)一聽老師叫名,赫到飛抱住我!我抱住入,淨係話耍走(無望老師),但老師好勁,和議佢話走,一邊問問題,囝答到八成( 因為好想走),最後佢唔記得驚,老師俾糖佢就bye bye 飛吻,自己出課室。我都覺得好神奇

cherryttt  咁都叫有答到老師呀  發表於 13-10-28 16:27
liz107  喱啲真係好有心嘅老師  發表於 13-10-28 14:31

回覆:eltonmi 的帖子

那位老師真係識同小朋友相處。邊一間??

引用:那位老師真係識同小朋友相處。邊一間?? +

原帖由 winy629 於 13-10-26 發表
那位老師真係識同小朋友相處。邊一間??
金巴倫

helenmail421 發表於 13-10-25 17:16

...
已經好叻啦

我既兒科醫生都有同我講 其實小朋友去到陌生環境對著一個素未謀面的人有介心先寺正常

完全冇介心及 立刻 對答如流個d返而是小朋友对環境觀察不夠敏銳……

但是香港幼稚園入學校考試遊戲是這樣玩…… 做家長的只可以安慰自己的小朋友思路比較成熟敏捷……

creambun  e生呢個理論,如果要小朋友單獨同陌生人相處,我認同,但有父母陪伴,能夠立即對答如流,我覺得不應視為觀察不夠敏銳,而應是對在旁父母有安全感!   發表於 13-10-27 15:48

你已經好好, 我女會喊, 如果 group in佢死都唔肯, 面談就好d
次次要老師比糖氹先唔喊

你已經好好, 我女會喊, 如果 group in佢死都唔肯, 面談就好d
次次要老師比糖氹先唔喊

兩歲人仔啫relax la.
‹ 上一主題|下一主題