用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿Sir晌學校跳樓,你驚唔驚?
go

阿Sir晌學校跳樓,你驚唔驚? [複製鏈接]

0    0    0    0

回復 ha8mo 的帖子

乜咁大仇口呀

回覆:阿Sir晌學校跳樓,你驚唔驚?

真係……,雖然對死者不敬,但……學校真係多得佢唔少……

回覆:csy_ma 的帖子

有仇口唔會咁做,應該係早會自盡。 說話須先經大腦,講笑亦要分輕重。

like_travel  agree ! RIP   發表於 13-10-26 12:51

俾我覺得d學生有問題

like_travel  totally unexpected !  發表於 13-10-26 12:53

如只喺俾學生笑就去輕生,就不太成熟亦太唔值。但現今做教師(有時他們自嘲叫自己喺教育從業員)壓力都好大。要識搵正途宣泄。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 13-10-25 13:54
如只喺俾學生笑就去輕生,就不太成熟亦太唔值。但現今做教師(有時他們自嘲叫自己喺教育從業員)壓力都好大 ...

我知道有老師為了減壓去學泰拳。

而家這一代的學生, 不要說尊師重道, 好多根本唔怕老師, 改花名嘲笑是家常便飯, 理由可以是因為好玩, 完全沒理會他人感受.  不要說是老師, 每晚在家對著自己所出那個, EQ少D都頂不住, 何妨是一個年青的老師, 重要對住幾班, 每班30幾人添.

所以我是一向打從心裏敬佩老師, 有好多勞心勞力, 吃力不討好, 真是少些熱誠都頂唔住.

Jackieson  同意  發表於 13-10-25 16:07

回復 Yanamami 的帖子

呢位老師應是好在意呢份工, 壓力有時會在果一刻令到人好灰, 沒有走出困局.
R.I.P.....

引用:而家這一代的學生,+不要說尊師重道,+好多根

原帖由 Meikin 於 13-10-25 發表
而家這一代的學生, 不要說尊師重道, 好多根本唔怕老師, 改花名嘲笑是家常便飯, 理由可以是因為好玩, 完全沒 ...
呢間係天主教中學,在校學生大部份已領洗,但真正用心信主的並非她們,是她們的父母相信主可引領她們入學,所以收生準則及比重是否應重新考慮?

Old_pama 發表於 13-10-25 14:51
呢間係天主教中學,在校學生大部份已領洗,但真正用心信主的並非她們,是她們的父母相信主可引領她們入學, ...

唔一定大部份已領洗了吧。乙部大抽獎入的同學,又點確保喺已受洗呢?就算自行都無話計宗教分o者~

引用:Quote:Old_pama+發表於+13-10-25+14:51+呢

原帖由 Yanamami 於 13-10-25 發表
唔一定大部份已領洗了吧。乙部大抽獎入的同學,又點確保喺已受洗呢?就算自行都無話計宗教分o者~ ...
資料來源自就讀學生口中,請問閣下女兒就讀那form?

Yanamami  我女不是St Paul's 的學生,是另一間天主教學校的學生,但都不是教徒。  發表於 13-10-25 15:30

回覆:Old_pama 的帖子

補充:自行是有5分的,強手中1分也極為重要!!!

回覆:ha8mo 的帖子

請問可曾嘗試過學校頭十名之名次高低,在乎於1分內之差別呢? 每一分也十分重要的,可能你覺得我的觀點不正確,但這正是現今世代的真實情況。若DSE時拿少一分,已不能入讀醫科了!

回覆:阿Sir晌學校跳樓,你驚唔驚?

你信老師因為學生一兩句說話就跳樓?很多人都有難言之忍,人已去,RIP ; 輔導學生情緒。

回復 JustAParent 的帖子

一個女學生的冷嘲熱諷係好難頂的. 重要係被一大班女學生針對. 不是一天的事, 每天如是, 還不能動怒惡言回應, 只可屈在心裏. 真係會人都癲的. 選在學校了結, 明明就是一個死控.

like_travel  教醒  這班人!  發表於 13-10-26 13:04
like_travel  其實他可以用一堂時間同呢班學生講道理, 當全班學生面前問" 請問我英文如何差, 那句不明, 那句有問題, " 還要一個一個地問! 反 正打算辭職, 都是時候   發表於 13-10-26 13:02

回復 ha8mo 的帖子

向死者默哀,也向學生祝福。希望這群女孩子更成熟、更懂事。
成績好不好多重要,人品心腸才是重要,懂得尊重所有人,才是懂得尊重自己。

剛剛聽到一個故事:老師十分嚴格批功課,把不合格的撕下要求重做,有個學生受不了,當面向老師說出「鞋」音粗口的老師花名,以語言攻擊還以顏色。之後貌似轟動全校,而不少中一生還表示支持。看來做老師的EQ看來必須要學生人數的次方才行!
老師同時要面對校方、家長、學生的各方需求和壓力,的確十分沉重。我現在還擔心還害怕有老師會有樣學樣!
現今的孩子,真的令人咋舌。

但願大家盡量配合老師,多給鼓勵!多存感恩!

回復 zooweemama 的帖子

Rest in peace!
‹ 上一主題|下一主題