用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴進度
go

學琴進度 [複製鏈接]

小女今年六歲半,學琴(在琴行)已有兩年半時間,但老師從未提過有關考琴(2)級既事,而我亦冇刻意要囡囡去考試。但眼見身邊差不多時期學既同學仔大部份已考了兩級,所以你地覺得我應該問老師嗎?還是老師覺得我囡囡根本未得,所以冇提呢?請給我一點意見,謝!
   0    0    0    0

回覆:學琴進度

引用:小女今年六歲半,學琴(在琴行)已有兩年半時

原帖由 lovelywinnie 於 13-10-25 發表
小女今年六歲半,學琴(在琴行)已有兩年半時間,但老師從未提過有關考琴(2)級既事,而我亦冇刻意要囡囡去考試 ...
要看你自己想不想阿女考同幾时考~其實同老師溝通好紧要,特別是初学而孩子又年幼,建議你直接问老師有关阿女進度及表現,並和老師商讨考琴安排

宜家你呀囡學緊幾級呀? 我细囡都系4歲開始學,現在年半剛學3級,老師想她出年暑假考3級。其實2級考來無乜用。

回覆:靚靚C9 的帖子

哈哈,其實幾多級考黎都冇特別用途。當一個目標俾小朋友來學習吧。

308  agree  發表於 13-11-1 12:13

回復 lovelywinnie 的帖子

一向如果家長唔提出,我唔會同學生考試。只要彈得開心,有學到野就得,操考試歌會變左少左時間彈學生鍾意嘅歌。所以我幾乎都唔會主動同家長提意考試。

我所接觸的鋼琴老師、都會為我的子女安排考試、跟她/他們學習的進度並無任何衝突!
另一種增進和接觸.....包括Scale and Sight Reading!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

囡囡依家學兩本琴書,通常一堂會每本教一隻歌仔,但好似冇咩接觸到Scale and Sight Reading。其實我都唔係想考咩試,只係覺得學左一段時間係咪要俾個機會囡囡試下達唔達到某個程度或階段罷了!好,等我今個星期問問老師先!

lovelywinnie 發表於 13-10-25 22:49
囡囡依家學兩本琴書,通常一堂會每本教一隻歌仔,但好似冇咩接觸到Scale and Sight Reading。其實我都唔係 ...
我覺得學了兩年半只用兩本書(每本每次教一首歌)、冇咩接觸到 scale, 呢個學習 profile 好有問題!請問妳個女現時用緊邊兩本書?

回覆:靚靚C9 的帖子

考3級都無特別用。

308  yes, 除非8級或演奏級  發表於 13-11-1 12:15

回復 Ting0408 的帖子

I agreed with you.   小朋友 彈 得 開 心 就OK.   我 不 用小朋友 考 試,  除非 他 自己 提出.

其實老師本來都無話要考試,只係琴行D EE話好考吓試wor。Then 老師就叫出年暑假考吓la. Well, 又要彈考試歌,又要彈校際,上堂根本無時間彈其它D歌仔,我唸考咗試 = 升咗level = 可以收多D學費.

scales 係基本technique, 不能不學的, 好多pieces都有不少scales like passage, 所以好既琴老師一定會教.

唉!搞到我勁想轉琴老師,因為我都覺得佢教得越來越hea,可能見我平時冇咩出聲,又好似冇咩要求咁

回復 lovelywinnie 的帖子

但正常嘅情況,老師唔應該因為家長少出聲而教得hea。無論考唔考試,基本功一定都要教好,不過唔同老師有唔同教法,教基本功同scales都可以教得生動好玩,咁小朋友就會肯練。

醒目開學勳章

我同樓主情況相似。。我個女7歲學咗一年七個月,所以轉咗老師,但係未揾到一個適合嘅

Scale and Sign Reading 係每堂必須做的事,有一級以上程度仲應該做回唱同回拍,所以學生去教琴唔駛重新教scale, sign reading, aural, 只係有系統地練考試模式。
The Music's always there with you!

我仔快五歳,學了琴一年,老師積極不hea,但不苛刻。近三個月學scale,他前幾天去琴行彈了半首兒歌給我聽,他對我說:「依家係C major, 跟住係D major」,我再問他G major, F major呢,他全彈到,學音樂就是這樣,要他明白箇中道理,不只是死背譜,要活用。

‹ 上一主題|下一主題