用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Greenfield Longbeach or LH (Olympian). Which one bet ...
樓主: SharonMommy
go

Greenfield Longbeach or LH (Olympian). Which one better ? [複製鏈接]

引用:GF+...+真係經常見小朋友在校門大哭唔想番

原帖由 ksyip 於 13-10-31 發表
GF ... 真係經常見小朋友在校門大哭唔想番學 ( early this year ) and the video showed me that the teach ...
我個囡一間讀過半年,一間讀緊K。

Long Beach GF 好似同其它GF課程不一樣,課程深過LH,但感覺上GF好似還對課程教法行政在模索階段(1年前),可能學費貴其它分校很多,所以課程不能跟其他一樣。對於小朋友的處理,經驗還是差了一點。我見過我個囡哭著被校長拉入課室。

Lh課程四間一樣,由中央的課程發展小組負責,每年會針對小學的要求作修改。

課程深都要睇下小朋友受吾受。

LH可能聚集一堆target直資私小的家長,而學校支援足夠,相得益彰。
GF或者有1/3家長target international school,又點會想咁谷呢?可能學校要思考下怎去滿足本地與國際家長的需求。

0909MAMI 發表於 13-10-31 18:13
平心而論,考到 LH, 也不會選擇 GF,因為 LH HISTORY 比較耐,考小學很不錯,學費亦比 GF 平。

但 GF 除了 ...

Can't agree anymore!
但GF就係學費貴,所以易入! 比到細b入讀嘅機會而又有唔錯嘅教學質素!  
細b根本唔駛諗LH會收!

smile_w99 發表於 13-11-7 12:58
Can't agree anymore!
但GF就係學費貴,所以易入! 比到細b入讀嘅機會而又有唔錯嘅教學質素!  
細b根 ...

GF 係比細 B 一個選擇!課程,應該不比 LH 相差好遠吧?!

聽說,有 GF 有 d PN 學生, K1 轉到去『維記』,也說 GF ENG IS NET NOT ABC, GF 老師也關心學生, AFTER COMPARE.....

GF 衰在。。。學費太貴,好多人會問:值唔值禁貴呀?XD 

我自己都有呢個疑問呀!HAHA XD

回覆:Greenfield Longbeach or LH (Olympian). Which one better ?

GF long beach的老師真係比較年青,可能在handle小朋友上欠缺經驗,不過,整體上,老師是有愛心、關心、留意學生的。最重要係,小朋友在學校發生什麼事,老師係會如實告訴家長,這是我欣賞的。例如:我女pn班時,在學校撞到個櫃,塊面擦損咗。放學時,校長告訴我發生了什麼事,已和小朋友敷了冰。又例如:K1剛開學某天,放學時,老師告訴我,阿女的jacket手袖濕了少少,因為洗手時弄濕了。我當時心諗,好小事啫,都同家長講番嘅~ 哈哈!總的來說,老師、auntie是有愛心的。但略嫌自理訓練不足,對小朋友服侍太周到。

回覆:Greenfield Longbeach or LH (Olympian). Which one better ?

至於課程,是偏深。睇吓家長喜歡深/淺課程的學校啦。

回覆:Greenfield Longbeach or LH (Olympian). Which one better

自理方面,我覺得greenfield又唔係想像中咁差。
因為我女11月剛開學pn, 我有一日陪上一小時堂,見到啲小朋友食茶點食得好乾淨,食完識得自動波放返杯碟叉落收集箱,食唔哂嘅餅倒落另一個箱, 可能老師都有幫下,但小朋友都識照顧自己的。
講開茶點又真係超豐富,有芝士三文治,餅同一小塊蘋果,仲會俾小朋友自己揀飲水定牛奶,佢地派左一個月的茶點menu,真係多野食到好開心。
greenfield係貴,但勝在冇再另加雜費,好過其他學校以為三千幾學費但實質要俾多一千幾百茶點費生日會費勞作費,唔覺唔覺之下,應該同greenfield差唔多錢。
老師方面真係幾錫小朋友,個net會攬住兩個小朋友一齊唱埋普通話歌,每逢小朋友接受左老師幫忙,老師都會教佢地say thank you or please。
暫時返左學幾日,我個女每日都話要返學,雖然見到我走佢會喊,但放學又唔捨得走。
而家開始掙扎好唔好k1轉york tim......

回覆:Greenfield Longbeach or LH (Olympian). Which one better

我每次去到學校都見到校長响大堂,係我覺得值得嘉許的。唔多唔少,佢會了解課堂,老師,學生嘅情況。

我覺得學校缺點係地方細。

引用:我每次去到學校都見到校長响大堂,係我覺得

原帖由 Mistletoe 於 13-11-08 發表
我每次去到學校都見到校長响大堂,係我覺得值得嘉許的。唔多唔少,佢會了解課堂,老師,學生嘅情況。

我覺 ...
新校舍唔知幾時開?裝修咗好耐了⋯⋯我有時兜路向草地嗰邊行,見抽氣扇成日開,會不會是等D裝修味散哂先至開?

回覆:tam_bb 的帖子

我見有人話另外有間新學校開咗,响以前木棉工作坊果位置。

引用:我見有人話另外有間新學校開咗,响以前木棉

原帖由 Mistletoe 於 13-11-08 發表
我見有人話另外有間新學校開咗,响以前木棉工作坊果位置。
係~ 蔚思,在以前木棉堡堡個位,聽聞好大(幼兒園討論區嗰邊講),我估計係保留咗以前木棉堡堡部份裝修,例如large theatre, kitchen etc

littlefly 發表於 13-11-7 22:52
自理方面,我覺得greenfield又唔係想像中咁差。
因為我女11月剛開學pn, 我有一日陪上一小時堂,見到啲小朋 ...

我小朋友12月GF開學,我都諗住睇下佢讀成點再考慮K1轉唔轉YORK,YORK教英文果套甘出名,但每日NET時間只有50分鐘,到時再諗....

回覆:小洪寶 的帖子

我都係咁唸,我哋1月先返學!

引用:Quote:littlefly+發表於+13-11-7+22:52+自

原帖由 小洪寶 於 13-11-08 發表
我小朋友12月GF開學,我都諗住睇下佢讀成點再考慮K1轉唔轉YORK,YORK教英文果套甘出名,但每日NET時間只有 ...
我同你的concern一樣,50分鐘net真係好少,相比起greenfield有一個net一個普通話老師全程跟住。我地係york主流班offer, 仲會更少普通話時間。唯一好嘅係佢有cambridge,又多元化啲

‹ 上一主題|下一主題