用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小朋友唔識講野去面試係咪多數唔成功呢? ...
go

小朋友唔識講野去面試係咪多數唔成功呢?

我個仔2歲4個月,只係識講幾個單字,仲要鍾意講先講,你叫佢講唔會理你。剛去完協康做評估,係發展遲緩,另有自閉徵狀,不過佢明白指令, 肯say hi & goodbye,面試幼稚園係咪多數唔成功呢?如果小朋友唔識講野,面試會叫佢做D咩呢?

回復 idymama 的帖子

莫講話依家出生率持續高企同咁多雙非,我在4、5年前in K1都要識講野,而in N1可以吾識講野,但就要識聽指令。

4-5年前嘅面試內容可能已經落伍,我吾講啦!

我大仔不是自閉,前年見學校,有人收,只要跟到指令就可以

我仔情況和你的一樣,老師問佢問題,唔答,只跟指令,我覺得總有學校收,去d收生較小的學校,學生人數不多,照顧仲好

我仔仔2.5歲,家住元朗 (都係災區)7月尾見一間,个老師講明唔識講野,又唔跟指令係唔收!

我仔9月評自閉傾向,佢無單字,唔識叫papa mama, 都排緊S 位,我都唔知出年開學S 位有冇我份!

所以我連d 小數族裔嘅幼稚園都去 in,博多个機會!

引用:我個仔2歲4個月,只係識講幾個單字,仲要鍾

原帖由 idymama 於 13-10-23 發表
我個仔2歲4個月,只係識講幾個單字,仲要鍾意講先講,你叫佢講唔會理你。剛去完協康做評估,係發展遲緩,另 ...
我仔今年6歲,4年前佢考k1都唔識講話,但考3間,3間都收,仲要係荃灣區有名幼稚園!

醒目開學勳章

回覆:KINGKI0308 的帖子

我仔各方面發展慢半年, 現四歲, 好彩果陣有考N, 結論係N班只需聽指令K班要講野, 所以佢只可以留到係N果間因考K全軍䨱沒

回復 KINGKI0308 的帖子

家住天水圍一樣死得,前前後後都係雙非,最近面試全程怕醜,in完時老師比份禮物才開聲講野,都無用啦,呢幾曰好多人收電話及信通知,我就咩都無,真係未識講野多數凶多吉少

親子童讀樂

揀D唔出名,無人搶的,會收,大窩口為例,德士古道果幾間一定無份,仁愛堂咪大把位

some kindergarten will observe the parents . Two of school also accept my boy for PM class even he don't speak and just do half of the task. I got no AM offer to him if the don't say anythings in the interview.

I also fail in 4 interview!

想問有無學校介紹,我考元朗區,機乎全軍覆沒

我仔2歲幾既時,未識講野,又唔望人,去屯門醫院評估懷疑自閉,面試左8間,得一間青山村聖彼得收,而家3歲6個月係協康做訓練,協康老師話佢係踩界,不過我諗住比佢重讀k1打好個底先讀k2

引用:我仔2歲幾既時,未識講野,又唔望人,去屯門醫

原帖由 szenana 於 14-01-28 發表
我仔2歲幾既時,未識講野,又唔望人,去屯門醫院評估懷疑自閉,面試左8間,得一間青山村聖彼得收,而家3歲6個月係 ...
青山村st peter學校出名有愛心的, 咁難考都入到,相信上天自有他的安排,加油!

親子童讀樂

阿仔去仁愛堂面試,其實係交表,主任同我地傾,阿仔玩大堂玩具,之後主任走埋去望望,聊下阿仔講野,阿仔都無理到,主任就收左啦,快過打針

回覆 BKVIP 的帖子

主真係對我仔仔好好,本來3月關愛基金協康訓練會完結,尋日個導師同我講收到e-mail話可以廷長多半年,我同佢講留班問題,佢話k2先留班,諗住打去同佢班主任講,點知搭輕鐵既時就見到佢班主任同佢講k2先留班,真係好感恩

回覆 Y123 的帖子

仁愛堂都ok,其實無咩大問題,有d學校多數會收,如果珈琳果d面試要小朋友講野