用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日收到學校消息,話大多數要上多年n班 ...
樓主: Landy_1988
go

今日收到學校消息,話大多數要上多年n班 [複製鏈接]

回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

樓主,你唔駛太擔心,呢間學校欠缺愛心耐性,好似連基本小朋友發展都唔明。唯有靠自己多教導小朋友,K1再轉其他學校。加油!

回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

唉,今日老師又打黎話我個仔成日都坐唔定,話兩歲小朋友應該可以坐到20分鐘,而我個仔只可以坐到20分鐘。同埋話仔仔太粗魯個性格,叫我要訓練拒多d

回覆:Landy_1988 的帖子

老師都有責任訓練喎,如果所有嘢都係家長訓練,咁俾錢佢返學為乜?家校合作唔係咁樣樣

佢係咁打來提你train佢,又唔係叫你轉校,做乜呢

回復 Landy_1988 的帖子

你間學校個主任都白痴既, 下次佢咁同你講, 你不如禮貌地問佢:  "係咁, 主任你有冇咩建議, 點樣可以train 到佢XXXXXX, 我都想聽吓你哋係學校係點樣train, 咁我係屋企都用同一方法, 仔仔應該會學得快D....."
DD咁既老師主任, 又唔可以炳佢, 唯有曲線地比佢知道家校係要合作, 同埋佢哋先係教學既尊業人仕喎, 主任成日同你"投訴", 實在令人憤怒.
我睇你仔仔副相個樣咁精靈, 唔駛担心, 唔好唔開心, 問題唔係你度,唔係你個仔度,係間學校度.......

yubaba    發表於 13-10-25 14:24

最好找2nd opinion, min 去母嬰健康院check 下,唔怕一萬最怕萬一,黃金期以適當訓練很快追返,如冇問題你亦可反映返比嗰位老師聽。其實聽閒現時一些kg 也會考match color ,訓練返亦會對考k1有利。

個老師喺邊處畢業? 兩歲小朋友專注時間5分鐘已經好好! 15-20分鐘專注力,一般孩子起碼要到5-6歲!

i suggested you to change another kindergarten .based on what you said ,this kindergarten seems "doing business " 多 d , 你 個 仔 未足 2 yrs 已收, 是不合法的. unless this is a playgoup , but seems not. 佢地有咁既諗法, 出發點已錯. i dun think they care about the children 既個人發展 . 佢地無理由要你 repeat, anyway , 真係唔好曬自己時間. Kindergarten is just a place where to build your kid independent / keen on going to school , 無理由連你都嚇親埋..可況你個小朋友...不過, 我想知呢個 kindergarten 既 location .. is that on kln side or HKG island ? or NT  ?

好意外間學校係咁喎

Actually u can go to seek 2nd opinion, one of my friend, her daughter also always being complaint by school, my friend feel strange because she feel she is OK, but end up find out her daughter is minor asperger.

no harm to check actually, for my friend case, her daughter act differently in school .   after chek if ur son is ok, u have more proof to show it to teacher

引用:小朋友喺比華利讀緊Rm+幾?K1照試in先,返

原帖由 kimori 於 13-10-25 發表
小朋友喺比華利讀緊Rm 幾?K1照試in先,返學同面試好唔同,可能表現得好好呢?唔好咁擔心住,小朋友係會忽 ...
讀下午班,p.g.s!其實拒地3日唔埋2日就打黎講仔仔依d事,個心真係唔舒服

小朋友喺比華利讀緊Rm 幾?K1照試in先,返學同面試好唔同,可能表現得好好呢?唔好咁擔心住,小朋友係會忽 ...
讀下午班,p.g.s!其實拒地3日唔埋2日就打黎講仔仔依d事,個心真係唔舒服

引用:回復+Landy_1988+的帖子 你間學校個主任都

原帖由 littlecake 於 13-10-25 發表

你間學校個主任都白痴既, 下次佢咁同你講, 你不如禮貌地問佢:  "係咁, 主任你有冇 ...
多謝你地安慰我,其實我未做過媽媽,都唔係專業人士教師,真係唔知係咪仔仔問題,所以真係想上黎問下各位有經驗嘅mama,其實今日老師打黎,我都有問反老師,你認為我應該點去教,拒有話點點點去做。但老師都有話我小朋友,可能有d小朋友唔小心跌倒,我個仔就以為同小朋友玩,壓上去小朋友到(噤拒真係同小朋友玩呢我心諗)拒都有講有d小朋友唔願意行,我仔仔就好似哥哥噤走過去拖住個小朋友行。其實我聽到,噤我仔仔都唔係太差ja,點解好似講到我個仔好衰噤

引用:回復+Landy_1988+的帖子 個老師喺邊處畢業

原帖由 yubaba 於 13-10-25 發表

個老師喺邊處畢業? 兩歲小朋友專注時間5分鐘已經好好! 15-20分鐘專注力,一般孩子 ...
拒今日仲講到我個仔噤差,坐得5分鐘噤少?

引用:i+suggested+you+to+change+another+kinder

原帖由 MonkeyGirl 於 13-10-25 發表
i suggested you to change another kindergarten .based on what you said ,this kindergarten seems "doi ...
我果間係tko,

do the assessment to prove la, touch wood if he had some issues, this is golden period to do the training

引用:do+the+assessment+to+prove+la,+touch+woo

原帖由 a328 於 13-10-25 發表
do the assessment to prove la, touch wood if he had some issues, this is golden period to do the tra ...
我應該係邊到check下,係咪直接去母嬰健康院check下定可以去邊到check下會好d呢?

a328  go to 母嬰健康院 first, address the issues to the nurse see how they reply. If the teacher ask you again, tell them what the nurse say.  發表於 13-10-25 18:11

回覆:Landy_1988 的帖子

間學校唫差,唔好讀啦!

樓主~~睇到你咁寫, 都覺得間學校D老師好無愛心喎! 只係返咗一個月多D既小朋友, 就要求咁高? 小朋友都需要時間去適應學校生活, 個主任咁講實在太差了.....
‹ 上一主題|下一主題