用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問叩門信應該是手寫定電腦printer印出來? ...
go

想問叩門信應該是手寫定電腦printer印出來?

真心請教

kwanyat47 發表於 13-10-23 16:26
真心請教
我都想知

回覆:想問叩門信應該是手寫定電腦printer印出來?

我電腦print,感覺工整啲

回覆:想問叩門信應該是手寫定電腦printer印出來

自己既字唔係靚,不過感覺手寫又誠懇d

一定手寫, 有誠意好多。

引用:真心請教 +

原帖由 kwanyat47 於 13-10-23 發表
真心請教
我開頭都猶豫過,如果你要Send出去嘅信唔多,手寫亦無妨,但如果多就⋯⋯
我嘅情況係咁:統一派位公佈前,揀定約6間小學叩門,原先滿懷大志嘅我諗住親筆寫每封叩門信(每封約2-3百字),心諗都係幾封啫,點知第一封寫左兩三行就覺出事!一黎太耐冇寫過咁多字,字體比以前醜樣左好多,二黎越寫越攰(手腕不嬲有勞損)~兩三行已經係咁,點捱6封,最後都係決定放棄,print出黎你好我好算喇
其實我係絕對鼓勵手寫,只係我有心無力啫!不過我亦想講,叩門信手寫與否係唔會影響取錄準則,臨場表現先最重要~如果你可以手寫當然好,其實你仲要考慮d 咩呢

回覆:ferrari2007 的帖子

其實我考慮既係收信既人會覺得收親筆好定列印好,當然如果寫得一手好字就唔介意親筆,不過事實係自已手字唔可以講唔見得人,係唔係好好,想給收件人一種誠意感又怕弄口反劣:(

我會覺得print 出來也不是太大問題, 因表示誠意或取錄都睇好多方面, 如文字內容, 小朋友面試表現, 獲奬等事宜; 加上一間學校收咁多叩門信, 又點會記得你係手寫還是電腦print 呢?

純屬個人意見