用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學全級排名20內, 到高小/初中成績倒退, 甚麼原因? ...
go

小學全級排名20內, 到高小/初中成績倒退, 甚麼原因? [複製鏈接]

11    0    0    0

死記憶為主的學習,初小要記的小所以應付到,到高小都可以,初中就唔得;
要理解後活記,生活化就是其中一種。

回覆:小學全級排名20內, 到高小/初中成績倒退, 甚麼原因

如初小一直keep住成织好,高小应该不会太大问题,因教学同考試模式不会大改變,如真是明顯退步,主因应是孩子懒惰了~

但升中后则不同,所有摸式也轉變了,科目又增多了,孩子要重新適應,即使发現退步了,也要稍長时间才可判断他們是否能力不逮还是其他原因~~别焦急,待中二下学期才检討較合適

回覆:小學全級排名20內, 到高小/初中成績倒退, 甚麼原因

都唔喺好假切性者,事關真有其人亦真有其事。

P1~P3,好易。

P4突然間深左好多,小朋友又開始大,唔再你叫他點就點。而且近升中,可能又花多d時間操練sports/music方面既活動。未識handle升中壓力。。。

上到中學如上邊講,讀書方法同小學大不同,d問題問法唔同,答法都唔同,要融匯貫通,唔再straightforward。如家長喺小學時“湊”慣小朋友讀書,上到中學唔再可以“湊”時,即小朋友要靠自己,就有可能唔識自己點讀書法。。。中學又多活動,心野。。。小朋友進入青春期,咩都覺得自己可以搞掂,唔想聽你支笛。。。

我囡現在溫緊英文及食緊朱古力,小學唔洗溫的,中學的功課量係小學的十份一,但自己溫書能力要高二十倍,自己寫作能力要高一百倍,所以小學要陪養睇書習慣

過去十數年以來,聽過不少從一些不太出名的小學(年年全級頭三),升中去了一些很自由的傳統名男校,結果最後升大學也有些問題。可參考的原因:自由、太多活動又偷玩、小學水平不夠、不讓父母管、考試沒有名次(又不去比較參考一下其他人的成績)、少功課少測驗。每年兩次大考,只要編織一些理由給自己,又可過關了。這樣3、4年很快過,到了中五才發力,會感覺很乏力。不過,其中一些,考了四五次大學入學試後,最終也入了醫科、法律、或工程。其鬥志也可敬也!

zooweemama 發表於 13-10-24 01:39點像朋友介紹嗎。
過去十數年以來,聽過不少從一些不太出名的小學(年年全級頭三),升中去了一些很自由的傳統名男校,結果最 ...
如果都是香港大學的醫科、法律,亦都是來自名牌中學,吾覺得有黔

回覆:joanthony 的帖子

我諗小學最重要打好基礎,培養續書的能力。開開心心。

其實初小不用上那麼多補習班,太倚賴啦。

幾好,語文英文吾錯,不過中文難過英文幾拾倍,及要多思考,中學要思考

joanthony 發表於 13-10-24 19:47
其實英文都係拔尖, 因為佢學校的英文對佢來說太淺了, 覺得佢睇咁多書應該要有output, 而且佢十分中意寫野 ...
英文超班 A**,數學呢種讀法只能有 C,中文 E,上不到大學。

=======[=

回覆:joanthony 的帖子

男仔其實一般都能應付數學科,不用補習,是不是信心問題?

中文越來越重要,花啲心機培養下對中文的興趣。英文數學keep 住便可以。

還有小朋友還細,不用看得太著緊。嚇怕他便麻煩。

哦!原來英文小學,這跟傳統小學不同,太多不同太長篇幅,我認識的英文為教學語言,上到中學完全無興趣學中文,所以連講中文都囗齒不靈,小心。

引用:其實呢個係一個假設性問題,+我只係P2家長,+

原帖由 joanthony 於 13-10-23 發表
其實呢個係一個假設性問題, 我只係P2家長, 除左睇天資(呢方面無人幫到佢) 想睇下要做D咩令佢唔會成績下滑,  ...
去到P4-6一定唔好太多課外活動,最好1-2樣就夠,因為功課多活動多小朋友太攰好難集中溫習,我女小學由P1-P6都係得1至2樣活動(佢自己揀)眼見佢越來越進步由P1全級40至P6全級16都好安慰

I love my dear husband and dear daughter.

引用:Quote:joanthony+發表於+13-10-24+19:47+其

IloveJJ 發表於 13-1數學運26 09:27
我都想知數學醒應該點讀?
解難能力,不是奧數,小學時夠將數學用在生活上是一例,通常玩智力遊戲特別醒。
‹ 上一主題|下一主題