用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教同lh撞期,in邊間好呢?
go

高主教同lh撞期,in邊間好呢? [複製鏈接]

如上
   0    0    0    0

女仔ar

回覆:高主教同lh撞期,in邊間好呢?

邊間LH?

我仲未收到LH 的信呀!

me too, as my kid is a boy, i will go 高主教 and give up LH.

Which one is LH?

wuws 發表於 13-10-23 10:25
Which one is LH?
學之園

引用:me+too,+as+my+kid+is+a+boy,+i+will+go+高

原帖由 Joyce1888 於 13-10-23 發表
me too, as my kid is a boy, i will go 高主教 and give up LH.
高主教唔係男女校咩?

LH:8,9/11
RC:9/11
所以一定有机會撞

LH有pn上k1, 位一定比RC小
但RC女小男多,你又會喜歡嗎?

住九龍定香港島?

我小朋友係由學之園轉去高記。。。坦白講我覺得學之園抵讀啲,配套全面, 課程好啲。我有時都會後悔,問自己係咪選錯學校。
學之園雙班主任制, 1local 1 net teacher,英文-定好过高記。要自已補底,普通话一星期2堂,唔夠。課程設計重中文,其他唔夠多元化,暫時未見到有show and tell, 又無咩係為考學校做好準備嘅嘢睇到(當然高記德育佢地做得好好嘅)。 似跟住高小課程走,考其他學校嘅準備一定係學之園好。
在我小朋友嚟講,讀學之園開心好多。佢宜家唔係唔開心,問佢鐘唔鐘意學校,鍾唔鍾意返學,鍾唔鍾意老師佢答案係鍾意。
你問我個人意見高記鍾意乖巧小朋多啲嘅,學之園鍾意主動嘅小朋友。

以上純個人意見及感受。

我唔係唔鍾意高記,佢有同我相同宗教,亦喜歡佢地嘅德育教育。只係我小朋友適合學之園多啲。

引用:我小朋友係由學之園轉去高記。。。坦白講我

原帖由 月桂樹小姐 於 13-10-24 發表
我小朋友係由學之園轉去高記。。。坦白講我覺得學之園抵讀啲,配套全面, 課程好啲。我有時都會後悔,問自己 ...
入到的家長要對LH有信心呀!個人只党得LH唯一缺點係冇一條龍啫…

其實車程差不多,但學費同校車計埋,應該LH會平些,但高主教都係同我地同宗教,但位同申請人數比例,應該係高主教多些

回覆:rosebb 的帖子

學之園k1入的話只有下午班,上午會俾晒之前讀pn的同學,佢得2班下午,每班28人,其實都難入。高主教收180人,照計就大機會啲囉。

回覆:月桂樹小姐 的帖子

仲有就係高主教車費唔平架,如果你過海,當你住將軍澳咁計,舒太今年好似收$1800(因我有朋友將軍澳去蘇浙讀,所以知道)!學費差唔多,高主教平啲。同埋高主教收10個月,學之園收12個月學費。

回覆:月桂樹小姐 的帖子

謝謝!資料非常詳盡!高記是否每天有NET 老師教英文?大約時段?不是每天有國語課?即平時主要用廣東話上課?

回復 JeanTUNG 的帖子

同事幫我問過有小朋友在高主教讀K1嘅friend,話每日都有英文和普遍話各25分鐘喎。如果真係一星期得兩曰好似唔多夠。

回覆:JeanTUNG 的帖子

平時主要係廣東話,每日有net 上英文堂。

回覆:Angie_Law 的帖子

可能今年改咗,我今年無特別問過,因為無諗過學校會學得好多,只係叫做俾佢接觸下咁囉,之前舊校讀英普,讀咗高主教,我無特別補底,退步咗。
如果真係日日有,咁好過之前。

最後決定lh啦,因為就算入到高小,佢小學係司徒拔道,好遠
‹ 上一主題|下一主題