用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田band1c女仔點選校
樓主: candyhmama
go

沙田band1c女仔點選校 [複製鏈接]

回復 ada_pmlo 的帖子

當中學收到學生的自行表格, 中學係可以向教育署攞學生的成績排列

EMMA88 發表於 13-10-24 16:21
回復 candyhmama 的帖子

Candyma:

其實有人話囡呢間系第一組別+小學(band1),但系我都係半信半疑的。
囡囡小學讀沙崇的,P.E.好勁,特別系田徑,but我囡唔系啦……藝術節都積極,辯論就冇得彈啦,超勁啊。
上年有人入左拔萃,系女仔。同埋培英、沙官、鄭榮之、林、st.rose、呂、曾、聖心呢的都有好多人入(曾、呂少D),band2就係胡忠、梁文燕、馬崇同埋覺光。我識+最差都係覺光……
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

ada_pmlo 發表於 13-10-23 19:43
林漢光好似好多人揀,咁多人爭,咪好難入?

應該都唔會……聽講D英文好easy,琴日英文reading評估囡有A呀,好開心……其實我地都係樂觀心態

嵐嵐21 發表於 13-10-24 09:08
23/11林漢光有開放日,不如帶小朋友去參觀一吓

多謝曬你+消息窩!真系好有用,唵唵離女女生日唔遠,希望系一個生日禮物

bobo2001 發表於 13-10-24 13:13
聖羅撒肯定是好學校, 我有鄰居個囡都入左去讀, 詩詩文文的. 老師上年都PUSH我個囡去IN呢間. BUT 好可惜阿囡 ...

沙循都有考慮,but阿女架成績……唉,真系好難。but佢唔努力,真系入到實誤會輸食比人(佢D成績可塑性真系好高啊……)

我連估都唔識估……邊個幫下我啊!中文大約全級前三,英文前五左右掛……數學同常識就……

但樓主, 唔好意思, 你之前話ABBA, 那英文都有前五?

moniquechoy 發表於 13-10-24 19:51
但樓主, 唔好意思, 你之前話ABBA, 那英文都有前五?

不知你認不認同,84.5同75同屬B,但相差好遠!而我囡囡,恰恰就是那84.5咯……

moniquechoy  那即是全級只有4個人有A, 即B 頭就全級第五? 出得好深架?  發表於 13-10-25 11:12

2隻臭豬 發表於 13-10-24 18:12
回復 ada_pmlo 的帖子

當中學收到學生的自行表格, 中學係可以向教育署攞學生的成績排列 ...

但係家長就唔會知, 真係慘!

candyhmama 發表於 13-10-24 18:32
多謝曬你+消息窩!真系好有用,唵唵離女女生日唔遠,希望系一個生日禮物 ...
記得上網登記呀

candyhmama 發表於 13-10-24 18:30
應該都唔會……聽講D英文好easy,琴日英文reading評估囡有A呀,好開心……其實我地都係樂觀心態 ...

但係如果真係多人揀, 連1B生都揀佢嘅話, 我哋呢D 1C 機會就好渺茫!

ada_pmlo 發表於 13-10-24 21:24
但係家長就唔會知, 真係慘!

究竟我地系家長,定系吳克儉系家長,唔通系中學?真系冇曬權
by the way,你囡囡唸住揀邊間?囡囡想試蘇浙,自認國語叻……
仲要努力,12月的呈分試
P.S.保險D,囡囡會在第四志願左右放馬崇,點都係聯繫學校(如果系band2未慘?),你有咩意見ya?

嵐嵐21 發表於 13-10-24 21:24
記得上網登記呀

嗯,THX!

candyhmama 發表於 13-10-24 21:30
究竟我地系家長,定系吳克儉系家長,唔通系中學?真系冇曬權
by the way,你囡囡唸住揀邊間?囡囡想試蘇浙 ...

想就梗係想揀蘇浙, 培英呢D啦, 但咁嘅成績, 邊敢揀呀?

ada_pmlo 發表於 13-10-24 21:26
但係如果真係多人揀, 連1B生都揀佢嘅話, 我哋呢D 1C 機會就好渺茫!

唔一定ya,甲部第一放,乙部第一又放,個機會就大好多,而且甘開放ga學校,唔系個個家長中意,驚校風唔好and早戀。而且只要有得in,都唔會好差la,睇佢英文較簡單,睇來都係睇面試表現……慘了,我囡囡好彈性,有時就好驚青,有時就活潑,希望佢比心機la
呢間我系中意佢開放同埋課外活動多。囡囡五年級已經去過,d學生都乖,有講有笑都幾活潑ga!

ada_pmlo 發表於 13-10-24 21:36

你囡囡如果普通話叻,不妨一試。起碼唔好將普通話讀成「煲冬瓜」先

曾 曾經系囡囡+夢想,但依家唔可能la佢話見到個校名好似見到阿公窩……暈
沙崇,佢都好想,因為件衫靚……有陣真系好幼稚,但系入到真系值得祝賀

ada_pmlo 發表於 13-10-24 21:36

你考唔考慮聖心?but好似系天主教ya!如果囡唔中意天主教,就少好多band1c選擇!例如聖心、st.rose同郭得勝……唉,點算?唔通真系要胡忠、馬崇甘遠?一個十二歲女仔邊受得住甘大壓力(我囡十一歲都未到)

candyhmama 發表於 13-10-24 21:47
你考唔考慮聖心?but好似系天主教ya!如果囡唔中意天主教,就少好多band1c選擇!例如聖心、st.rose同郭得 ...
所以我都盡量同佢傾吓, 叫佢考慮吓天主教, 因為1C, 真係冇乜學校好揀!

胡忠, 馬崇, 我近呀, 但唔想揀攞!

回覆:沙田band1c女仔點選校

‹ 上一主題|下一主題