用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 bb快2years old, 但咩都唔識, 可否給他幼兒園 ?? ...
go

bb快2years old, 但咩都唔識, 可否給他幼兒園 ?? [複製鏈接]

bb快2years old, 但咩都唔識, 可否給他幼兒園 ??

佢唔識用spoon餵自己食mum mum ...
   唔識去痾尿尿, 仲未介片..
   唔識講野 , only bb 話...  

Re: bb快2years old, 但咩都唔識, 可否給他幼兒園 ??

如你真的想給他去讀幼兒園,可選一些純幼兒園的,即不是幼稚園附設的,那些幼兒園照顧性質重一些,專攻自理能力同戒野.

Re: bb快2years old, 但咩都唔識, 可否給他幼兒園 ??

slimma88,

哈哈..我個囝囝都係唔識去痾尿尿, 仲未介片..唔識講野 , only bb 話...  不過我現在安排佢今年九月入讀n1, 等佢快d可適應k1生活.

cherry

cherrylee 寫道:
slimma88,

哈哈..我個囝囝都係唔識去痾尿尿, 仲未介片..唔識講野 , only bb 話...  不過我現在安排佢今年九月入讀n1, 等佢快d可適應k1生活.

cherry

ME TOO,幼兒園都收咗LOKLOK

要唔要面試, 會問d咩呀??

依家仲有冇得報名 ??

我個女剛滿兩歲時, , 發覺她的自理能力很差, 說話也只是一些單字. 就替她找幼兒園, 希望有專業的老師, 會容易些教她.而不得不認朋輩的影響力之大, 她現在上了差不多一個月學, 已學識自己用spoon吃, 用杯飲水(因她的同學全部已自己做), 講話清楚了, 懂得表達. 雖然仲未介片, 但也知道去toilet 的procedure. 我們見到她的進步真是很開心.

我仔仔都快兩歲啦~~~我都打算畀佢讀幼兒園~~~而家報遲唔遲呢???!同埋有少少擔心佢會唔會太bb~~返唔掂呢??

仔仔識自己用spoon食0野同用杯飲水~~不過都仲好bb話呀!!!
都未介片~~~未識話要尿尿囉~~~只會話要""唔唔""~~

slimma88,

應該有得報, 因為吾係太多人報, 但係可能要返下午班, 因很多人會選擇上午班.
大多數要面試, 不過只係同媽咪傾下小朋友生活習慣, so easy !!

cherry

slimma88,

我囝囝現在 30 個朋了, 講說話比一般小朋友慢和不肯咬東西的, 所以在今年年頭讓他插班入讀 n1, 現在讀了個半月左右, 雖然都仍未會講整句說話, 但我覺得進步了不小.  現在每天他 7 點左右便會起身說"返學", 就算星期六. 日不用上課都說要返學, 當揹書包時, 我想幫他一下, 他都說"唔洗", 他在16 個月左右已戒了片片, 但是要我們幫他 su su, 但返了學的第三天已經是自己去 su su, 有時我們想看著他時, 還叫我們出去(離開洗手間)要自己去 su su 添.

不過我認同 alc 所講, 找一間純幼兒園會適合一點. 我仔仔本身都有幼稚園收了今年 9 月讀 k1, 但因為現在囝囝真的返得不錯, 加上老師對小朋友有耐性,  對仔仔都很照顧, 如無特別原因, 我都放棄了那幼稚園. 不過針無兩頭利, 我仔現在讀的幼兒園是照顧性質重一些和專攻自理能力, 所以不能對學術上有高的要求.  不過我覺得最重要是仔仔返學開心.
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

蘇蘇,
照你所說, if n1 轉去另一間讀k1, 那間k1可能對bb會有很多要求? 可能要bb 戒片?
因為我都是想bb 先讀n1 , 再轉其他學校讀k1, 我亦你說幼兒園同幼稚園是不同, 幼兒園是照顧性質重一些和專攻自理能力, 那咪少左對學術上的訓練?

曉晴媽媽:
  其實幼兒園同幼稚園現在的課程大都一樣, 分別只在於入學年齡及管理局的不同。
  小朋友讀過N1先入K1的小朋友大都比較叻,SO 有時老師會對佢地的期望較大, 但不會有不同的要求。其實入讀N1的時候,由於每小時老師都會跟他們去洗手間,所以老師會讓幼兒學習戒片, 其實大部份小朋友上學1個月內都能戒片。bb 早戒片亦是一件好事呀!
  另外幼兒上學的時候與人相處,自然會在同輩間學習得較快。所以N1的幼兒不一定要有好的說話能力。這些學校都會教他們並及與訓練。
  所以唔駛有太大的擔心。
我一生一世必有恩惠慈愛隨我,我且要住在耶和華的殿中,直到永遠!

小百合mama,
戒片當然是好事啦, 因為可以慳返$ , 另外也是小朋友成長的階段, 我諗如果要我幫他戒片, 恐怕我都不識了
我估我囝囝返n1時, 都可能未識講野, 所以我驚佢表達唔到自己的要求時會喊, 又或者不肯午睡時扭計, 影響其他小朋友午睡

曉晴媽媽:
    小朋友戒片其實唔難,但要有耐性,同心機,首先你一定要在家中告訴他,他已經大個啦!所以唔著片片,要著褲(可以內褲或紙片褲,但留意最好在紙褲外加上內褲,方便日後習慣),並定時帶他往洗手間,就算係坐下去唔到都唔怕,如他可去的話,用說話讚佢。開頭的時候一定會get wet ,但唔好angry with him.只係再提醒佢下次唔好。(約一個月左右啦!還是一樣,先話佢)
   大部份小朋友一開始返學,都會哭因為會唔捨得媽咪。但媽咪要好忍心d,同老師合作,在返學前同小朋友傾幼稚園是開心的地方,玩完媽媽會接佢,等的心理準備。到學校安排好佢入課室後,定要同佢say bye 同即走,佢會喊,但你留低佢哭得更耐,你唔放心可以stay 在佢睇唔到你的地方。而且老師唔會見佢哭唔理佢,相反你在課室抱佢,老師更難照顧佢呀!!!!
   唔識講野,都唔怕,有好多小朋友就算識講野,都未能表達到。老師會憑佢地的body language 猜問。
   老實講,如果你真係好擔心的話,你盡可能唔好在8.9 月開學,可以做插班生。其實n1的課程到n2或k1會再學,so插班唔緊要。放心啦!!!!小朋友的適應力多數比我地想的強。
我一生一世必有恩惠慈愛隨我,我且要住在耶和華的殿中,直到永遠!

小百合mama,
你好詳細解釋呀, 你是新任媽咪還是已有子女架啦, 真係好清楚小朋友喎

我係新任媽媽,但我本身是幼師,而且大都係教2至4歲,希望大家可以交流一下經驗la.
希望小朋友同媽咪都開心d :

兩歲既小朋友學,吸收能力好強架,比佢學多 D 野啦!
‹ 上一主題|下一主題