用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york 收到信了
樓主: Toffee888
go

york 收到信了   [複製鏈接]

回覆:york 收到信了

決定左都係去留位先,綜合左咁多日嘅意見,個教學冇問題,小朋友都開心,只係行政有d亂。

Chirley  Agree  發表於 13-10-28 19:34

回覆:drivertang 的帖子

BALL_B116 發表於 13-10-28 14:27
真係忍唔住要出聲,呢度好多人鍾意講7講8,最重要係唔係講事實,又唔係讀果間學校,唔知咩心態,問返現屆家 ...

咁佢地咁無聊既? 得閒唔教下仔女讀書係到亂UP一通? 有咩著數?

我唔係好鍾意人地講...... 比得起錢....我讀果間果間啦,,
咁讀呢間既家長咪好笨七?!

引用:真係忍唔住要出聲,呢度好多人鍾意講7講8,

原帖由 BALL_B116 於 13-10-28 發表
真係忍唔住要出聲,呢度好多人鍾意講7講8,最重要係唔係講事實,又唔係讀果間學校,唔知咩心態,問返現屆家 ...
請問有冇其他雜費?因為本身並非大富大貴之人,老公去左聽講座,其實好buy york, 係驚貴。

回覆:drivertang 的帖子

回覆:dd0412 的帖子

引用:次次有YORK既POST既收場都差不多...正反兩

原帖由 Chirley 於 13-10-25 發表
次次有YORK既POST既收場都差不多...
正反兩方講既野都係差不多...
呢個學校真係好得意, 令到D家長愛恨分明, ...
感覺上,york嘅post一般都好惹火咁⋯

Chirley  agree  發表於 13-10-28 15:15

BALL_B116 發表於 13-10-28 14:46
雜費$19xx半年(相比九龍塘其他學校係中價,甚至平,有部分可以自行購買),茶點$2xxx半年(可以唔join),基 ...

PARTY 係 PN?

回覆:chaualan 的帖子

經過簡介會及interview後我覺得很不錯 ,因我冇朋友仔女讀過所以冇得問, 但york嘅post一般都好惹火咁 .

drivertang 發表於 13-10-28 14:14
即係好似去大家樂打邊邊咁,, 基本個火鍋幾錢就幾錢,,你想加多碟牛肉,, 雲吞食飽D就再加錢...
甘既收費好正 ...

其實都係睇自己點去思考件事...
當然一間學校梗有好同唔好,
不過呢間學校都叫特別啦~
D人既喜惡好分明...D人講完當多個參考, 自己感受下先囉...
上面BALL_B116 已經係間學校既家長啦~佢講既錢銀點收準確好多...
實有家長讀完YORK後幫小朋友轉校咖,
但少見轉左學校果D上黎小晒鬼咁...
咁我覺得間學校會俾機會細B,
真係俾左個定心丸俾我呢D細B家長咖...

我小朋友讀緊,講真,york唔會係(平靓正)一千幾百包羅萬有個類幼稚園,但絕對係明碼實價,一間好學校,所有OPTIONAL收費白紙黑字一清二楚,自己選擇買唔買,價錢冇錯會比自己買貴小小,例如:一支筆,同一牌子自己出面買$10,係學校訂就$12,我自己就覺得唔洗周圍搵唔洗煩,比學校賺係OK的,我自己同小朋友之前N班讀個間幼稚園比較,(屋苑傳統幼稚園)...現在番學開心好多,好鐘意番學,唱好多英文歌仔,平時講說話明顯多了英文(屋企溝通係好小用英文)但佢自己會講,老師方面,現在老師教授方式較為活動D,好有心,我小朋友個人都大膽左,之前較怕羞,書本方面英文深好多,行政方面兩間都混亂,但一般查詢係冇問題的,或直接打比老師好快回覆,價錢方面,york各方面收費會貴些,不過相對用既品質係高左,用既文具書本各方面(靓左高級左).其實私校都大同小異,我小朋友當年都有幾間幼稚園收左,最後選了york,,當然每間學校都不會有完美的,因為每個家長要求和接受都唔同,我對學校很滿意,這是小小個人感受,希望可以給想入讀York既家長參考下丫.

係呀係呀! 細B好慘ga

多謝各位用家既意見... ^.^

引用:係呀係呀!+細B好慘ga

原帖由 ymnhappybaby 於 13-10-28 發表
係呀係呀! 細B好慘ga
其實我覺得york幾勁,当st cat,kv,細b連form都無俾拎時或指明唔俾報時,york仲夠膽收咁多細b. ,但校長又好care考私小或直資既result.證明學校好有信心細b都教到。

引用:多謝各位用家既意見...+^.^

原帖由 drivertang 於 13-10-28 發表
多謝各位用家既意見... ^.^
用家維護學校,可以明白!連非用家都長遍大論加比喻去维護??
可見校在短短简介會的表現極出色!我想我知發生什麼事了…………各“用家“继續自我陶醉地唱好吧

引用:Quote:原帖由+drivertang+於+13-10-28+發表

原帖由 confidence 於 13-10-28 發表
用家維護學校,可以明白!連非用家都長遍大論加比喻去维護??
可見校在短短简介會的 ...
請問你係咪因為朋友讀過唔好所以咁反感?

回覆:confidence 的帖子

我小朋友今年讀緊PN班, 都是最近發現同班同學仔的家長好多是專業人士, eg. 醫生, 物理治療師等等. 他們都是高知識水平的人, 如果間學校這麼差, 你估醫生會唔會比他的子女入讀這校呢!!

回覆:york 收到信了

什麼是自我陶醉? 你說的是你自我陶醉在反york 的層面中,由此至終用家同非用家都講出pros & cons, 是你要別人同你同一看法,不能接受他人的意見。ek 是給大家討論的地方,接唔接納是個人的決定,請不要抹黑,逢york 的post 都出來反,他的居心可以看出來。

‹ 上一主題|下一主題