用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人好像我一樣完全無報私小或直資? ...
樓主: yuenedmund
go

有無人好像我一樣完全無報私小或直資? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-10-23+

原帖由 chingcging 於 13-10-23 發表
但好明顯係何東band 2,聖心band 1.

應該係該校嗰40%fill up 晒,佢明明band 1 成績但係該校去咗band2條隊
派位係先處理晒band one生,再處理band two。而正如之前講,就算肯定自己band one生(例如top school考第一)亦有可能因為運濟排band one第尾。如果選校一味進取揀晒最頂級名校,派到佢都無位,咪出事lor!仲有樣野叫邊緣人,即90.5仲係band one,但90已經跌落band two(名吾名校都有呢個機會),如果個家長當正自己band one生咁去選校,咪又出事lor

醒目開學勳章 王國長老

回覆:有無人好像我一樣完全無報私小或直資?

仲有一樣野,你都知吾同學校有吾同band one生比例,呢樣野點決定呢,就係靠之前師兄師姐考落既pre s1試(全港同一份卷),如果學程度高,份卷就會考得好,帶協日後師弟妹band one %亦會高。而學校程度低,pre s1考得差,咁師弟妹就註定band one%低。所以有聽過有學生全級考十幾,升中都吾理想,就係因為學校程度低,之前師兄姐pre s1考得差,而家師弟可能考十幾已經吾係band one生了,派位亦自然吾理想。所以點解家長緊張揀間程度高學校係有得解

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-10-23+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-23 發表
派位係先處理晒band one生,再處理band two。而正如之前講,就算肯定自己band one生(例如top school考第一 ...
exactly! 契女同佢其實係邊尾,但以佢朋友嘅成績,係另一間學校絕不是問題。其實契女嗰間係有直屬,成績排位好鬼mun(我諗你已估到係邊間)。所以校內排名係非常重要,因間間學校出嘅卷都唔同。

我有諗過博李陞,全級5x人,死谷頭3名,庇利羅士都英華都應該冇難度,而且仲有st Clare .不過咁攪法真係人都癲。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-10-23+

exactly! 契女同佢其實係邊尾,但以佢朋友嘅成績,係另一間學校絕不是問題。其實契女嗰間係有直屬,成績排 ...
你講出問題徵結了(實話實說不喜勿插):如果claim自己吾想考小學吾做怪獸,但計劃係入間易然後日後操到fit,咪重激過考小一。起碼考小一一次過,好多時都係玩遊戲。但升中係操足幾年wor!

Parisienne    發表於 13-10-24 08:06

引用:得15分,只是自行報了最近屋企的小學,唔想

原帖由 yuenedmund 於 13-10-22 發表
得15分,只是自行報了最近屋企的小學,唔想小朋友返學和放學走太遠,太幸苦。見到D家長心情復習,食唔安, ...
識人住11網無報私校直資, 大抽獎避開熱門, 選區內無咁熱門的學校中咗, 當事人也很滿意.  其實唔同人有唔同選擇, 自己覺得ok就可以.

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-10-23+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-23 發表
你講出問題徵結了(實話實說不喜勿插):如果claim自己吾想考小學吾做怪獸,但計劃係入間易然後日後操到fit ...
講得好好,like !

你講出問題徵結了(實話實說不喜勿插):如果claim自己吾想考小學吾做怪獸,但計劃係入間易然後日後操到fit ...
講得好好,like !

一間都唔報好驚喎,不過就算報亦唔代表有後避,像我依然兩袖清風。

我冇報~~本來都想報嶺小, 但因為我老公話有免費點解唔讀?同埋我地要求唔高, 只求最近~同埋我40校網, 我覺得好多學校都唔差, 除非真係好黑仔, 否則"是但"一間都唔錯丫~~

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+13-10-22+發表touch

你覺得係一間只有20%band one學額嘅小學追成績易,定一間有40%嘅易?唔好忘記,有band 1學額多嘅學校,一定 ...
排位都好重要,第一選擇band 1 頭唔入,第二選擇應該band 1 中啦,如果仲係band 1 頭,又唔中,第三選擇的band 1 中都未必中,因為人地第二選擇比你的第三選擇優先入。

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+13-10-22+發表touch

你覺得係一間只有20%band one學額嘅小學追成績易,定一間有40%嘅易?唔好忘記,有band 1學額多嘅學校,一定 ...
排位都好重要,第一選擇band 1 頭唔入,第二選擇應該band 1 中啦,如果仲係band 1 頭,又唔中,第三選擇的band 1 中都未必中,因為人地第二選擇比你的第三選擇優先入。

yes, 不過李陞都唔易讀,舊年12個king's, 只係相對band 1學生較少啫

我都係15分,咩都無報,profile都無做,唔想大人細路都咁大壓力

tigerl 發表於 13-10-24 00:18
我冇報~~本來都想報嶺小, 但因為我老公話有免費點解唔讀?同埋我地要求唔高, 只求最近~同埋我40校網, 我覺得 ...
我同妳想法一様,咁妳地自行㨂左邊間?

回覆:yuenedmund 的帖子

愛德~~

exactly! 契女同佢其實係邊尾,但以佢朋友嘅成績,係另一間學校絕不是問題。其實契女嗰間係有直屬,成績排 ...
讀小學吾係死谷就必入頭三或band 1,好多深到你估吾到及根本無得溫,就算讀名幼好多都只係一,二年級叻,小四就見真章。

原帖由 chanti 於 13-10-26 發表
讀小學吾係死谷就必入頭三或band 1,好多深到你估吾到及根本無得溫,就算讀名幼好多都只係一,二年級叻,小 ...
所以,我個女依家睇緊小一課程嘅嘢。好彩佢英文依家有小二程度。冇辦法,幼稚園同小學嘅gap太大,小學好多以為basic野幼稚園有教,其實係冇。依家train 緊佢思維。好彩叫做過吓小學,知佢要咩

學校校風和同學仔之間的關係好緊要、大抽獎的話就只好說祝君好運!
‹ 上一主題|下一主題