用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 D CERT 和奖项有用吗?
樓主: GAT
go

D CERT 和奖项有用吗? [複製鏈接]

回復 Charlotte_mom 的帖子

鋼琴五級喺無用嘅!弦樂五級大有人在!
因不止一年見過神校一年級生參加校際大提琴比賽仲要囉埋冠軍,校際大提琴比賽初級首歌喺4-5級程度!
問過小朋友家長K3已考到樂理!

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 鋼琴五級喺無

引用:Quote:GAT+發表於+13-10-24+11:58+有没case

原帖由 GAT 於 13-10-24 發表
如spcc,dbs,dgs,sared heart. st clare. raimondi. st stephen. hkugap. spb. ying wah. good hope. st  ...
我仔去年考小一,只有興趣班的cert, 沒有任何比賽的 cert, 連親子比賽也沒有, 有參加鋼琴獨奏, 雖有優異獎, 但比賽時已是3月所有面試已完畢。我很懶, 什麼英語考試也沒有, 鋼琴一級也是小一開學了才考。我這個例子可以給信心大家吧

引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+13-10-27+發表

引用:Quote:原帖由+GAT+於+13-10-24+發表如spcc

引用:三間收小兒的,三間都問我有無去簡介會+,

我真係識人小朋友 K3 考5級樂理又pass 咗! 現在這位小朋友已在其中一間神級讀 P3. 啱啱佢小朋友在 P2 summer holiday  或 P3 學期頭已考取小提琴8級。你話堅唔堅呀! 當年佢小朋友考小一、差不多間間都收。

回復 Greatmother 的帖子

最堅我識嘅喺P4演奏1級, 全港大約有10個

回復 tinyan1977 的帖子

講起來,我這位朋友囡囡現在已上緊演奏一級啦!  現在係P3.

引用:回復+Greatmother+的帖子 最堅我識嘅喺P4

K3去考5級樂理,我替那位小朋友可憐!
另外,P4就到演奏級,為乜(除咗為入名校以及為咗父母感到自豪以外)? 或掉轉頭問:有乜為要P4去演奏級?

呢啲叫濫用音樂,可悲.

引用:+本帖最後由+Christi+於+13-10-28+00:48+編

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+13-10-27+發表

原帖由 剛果公主 於 13-10-27 發表
認真,K3考到五級樂理真係堅!因考樂理涉及解題,邏輯,一點數理,仲要背下musical term, 個人覺得對於K3生 ...
聽聞果位妹妹,一家都係音樂家,祖母親自操刀陪練,一錯就一把間尺fit落去,一將功成萬骨枯呀

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Christi+於+13-10-28+00:48+編

原帖由 Christi 於 13-10-28 發表

K3去考5級樂理,我替那位小朋友可憐!
咁又吾好咁講,最近識個媽媽,佢話仔仔勁鍾意音樂,係勁鐘意!每次學歌前(!)會自發聽歌背晒譜練晒至去上堂,老師執technique。真係p3已經準備考演奏級,我真心佩服

剛果公主 發表於 13-10-27 17:55
如果係鋼琴,拎住八級考小一真係未見過,手指都未夠八度,而且五級樂理冇可能K3應付到掛!跨張點了吧!
以 ...

唔係拎住8級去考小一,係一年級時考,2年級已出8級賽 <--- 講緊係人人口中既神級學校,不是GH。
真正GIFTED既人,唔洗狂操吧,佢自己都會忍唔住彈到比媽咪叫停果種。當然唔係我有咁既小朋友啦!

回覆:D CERT 和奖项有用吗?

如果真係鍾意音樂,就更不是大幅超前咁去考級,咁只會小朋友太集中同埋用大量時間係考試要求上,即使佢做得到(或者係其他誘因之下做得到)。對於呢啲有天份又願意操琴的小朋友,略超前考級我覺得冇問題。

如果真係鍾意音樂, 可以比佢地更多時間去欣賞唔同音樂家的作品,不同的篇章,甚至比佢試下自己作曲。我朋友的小朋友就係咁,佢k2下學期攞咗校際鋼琴冠軍,仲有一些亞洲區比賽既頭三名(真係亞洲區,好多參賽者來自內地、台灣、星加坡、韓國),而佢一直冇考級。行街行過通利玩琴,不時會有路人企係度聽,試過有人問小朋友幾級琴啦,佢媽咪答唔上咀,但佢媽咪又冇乜所謂,反正小朋友聽好多唔同類音樂,只要佢繼續鍾意音樂就得。當然最後點都要考個8級琴。那位小朋友今年5歲半。

引用:如果真係鍾意音樂,就更不是大幅超前咁去考

‹ 上一主題|下一主題