用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 D CERT 和奖项有用吗?
樓主: GAT
go

D CERT 和奖项有用吗? [複製鏈接]

引用:我覺得小朋友的談吐、態度、表達能力、面試

原帖由 feiji 於 13-10-23 發表
我覺得小朋友的談吐、態度、表達能力、面試時的投入程度、基本常識和閲讀能力最重要。有小學老師告訴我他們 ...
agree with you!!

引用:Quote:siua+發表於+13-10-22+13:08+我女+攞

原帖由 AgapePa 於 13-10-22 發表
有無考音小 ?
本人認為作用不大係因為囡囡無接觸過音樂而音小收,囡有同學學開鋼琴及小提琴且欏獎級數但rejected!面試照計睇現場表現多D!

回復 GAT 的帖子

我就覺得點都有點用,尤其是在最後面試中與校長交談時,部分校長會手持提交的資料翻閲。比如説,兩個小朋友的面試表現差不多,但一個拿過大獎,甘應該是有用的。不過,空有好CV但面試表現不濟就當然不行了。説到底,還不是跟見工面試差不多。(僅是差不多而不是一樣,因爲考小學困難多了)

回覆:D CERT 和奖项有用吗?

我見過有D己經攞到國際賽獎呢D可能有用

引用:我見過有D己經攞到國際賽獎呢D可能有用 +

原帖由 rcool 於 13-10-24 發表
我見過有D己經攞到國際賽獎呢D可能有用
同意。 或如果你是香港代表隊。

我講我地今年既過程供大家參考,你認為獎項及cert對我地有冇用呢。

GT既小一入學申請須知,其中有一點係咁:

取錄的準則,主要考慮學生在幼稚園的學業情況,課餘活動的安排和面試的表現;校方亦會考慮學生的性格、合群和禮貌,與及家長對優才教育是否有充份的了解。

囝囝有幸被取錄了,佢讀普通屋邨幼稚園(校內成績優異),我地冇咩獎項(有幾個校內親子活動獎)及cert(好普通學過溜冰及畫畫既cert),今年開始學珠心算,以往幾年暑假有玩唔同既興趣班。佢1st in既時候係病住面青青咁入去學校,話有2個英文唔識;2nd in時開正佢強項,問大量中文,所以佢識凸,考8樣物件記憶,有一樣唔記得,另有一個英文唔識。而"學生的性格、合群和禮貌"方面,佢應該唔失禮既,佢只係鍾意嗲我扭下計。見家長果part(1st in),我地兩公婆出席,問我地有冇去簡介會,我話上年已聽,佢問我地有冇意見,我只係講兩句,然後極速出返黎。

LHT都好似有寫取錄準則,但我搵唔番:

總之囝囝考完出黎話中英數都好容易,同家長傾計果part 我話有上小一體驗課及聽簡介會,有識人讀緊亦有上網睇資料,所以對陸幾清楚。結果囝囝係直入。

當然我地唔係考神校,但兩間都係好學校呢。

hoihoima 發表於 13-10-24 00:00
回復 GAT 的帖子

我就覺得點都有點用,尤其是在最後面試中與校長交談時,部分校長會手持提交的資料翻閲。 ...

同意, 1st in一定無用, 2nd in時在2個差不多表現的小朋友來選, 一定係有cert好過無cert!
所以如果面試表現超班既唔需要cert.
反之面試表現唔好, 幾多cert都無用.

有没case咩都无都考到一线名校。i mean no portfolio at all. 有d可能有offer但不是一线名小。

喵媽  樓主不如你說明是那些學校? 你只就一綫好難答...每個人的尺也不同!  發表於 13-10-24 12:02

GAT 發表於 13-10-24 11:58
有没case咩都无都考到一线名校。i mean no portfolio at all. 有d可能有offer但不是一线名小。 ...
如spcc,dbs,dgs,sared heart. st clare. raimondi. st stephen. hkugap. spb. ying wah. good hope. st paul convent

回復 GAT 的帖子

不要博了,人地得也不代表你得,不如多加准备好过啦!

樓主講那些, 識得考到既人唔多, 但一張cert都無好難...
如畫畫獎, 朗誦獎, 親子跑...肯參加拎優異一定有...
就連暑假參加一啲社區中心興趣班都有cert既!
如果只係普通cert, 其實入到名校一定唔係靠cert幫助, 只係個個都會係咁易放幾張, 咁又唔可以話自己無cert入到名校喎!
反之一啲唔收portfolio既學校, 入到就真係靠實力了!

其實樓主亦可參考下置頂"無奬、無証書、無個人檔案"呢個post。

醒目開學勳章 王國長老

GAT 發表於 13-10-24 11:58
有没case咩都无都考到一线名校。i mean no portfolio at all. 有d可能有offer但不是一线名小。 ...

我識有人"幾乎"考到SPCC, 非名幼, 普通家庭, 無關係, 無勁學課外活動
不過佢個女年年品學秉優, 而且有禮受教
真係恨屎隔離
最後入左你個LIST入面另一間非神級學校

引用:Quote:GAT+發表於+13-10-24+11:58+有没case

原帖由 GAT 於 13-10-24 發表
如spcc,dbs,dgs,sared heart. st clare. raimondi. st stephen. hkugap. spb. ying wah. good hope. st  ...
有,普通家庭,仔T子,現讀dbs,p5

引用:但勁果D,係小一都考8級果D人,靠校際果D+C

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+CoffeeCake+於+13-10-22+發表

原帖由 剛果公主 於 13-10-27 發表
如果係鋼琴,拎住八級考小一真係未見過,手指都未夠八度,而且五級樂理冇可能K3應付到掛!跨張點了吧!
以 ...
數年前,知道有人拎5級鋼琴程度去考神校,系出名門,吾收

引用:到面前为止,小一面试成绩已可见一斑。有D

原帖由 GAT 於 13-10-21 發表
到面前为止,小一面试成绩已可见一斑。有D有几个offer,有D有second in。有D有reject。
你们的经验觉得所谓 ...
考到…就有用
考唔到……就冇用la

Jane1983    發表於 13-10-27 20:25

其實鋼琴對於考小學真係冇乜大作用,因為學校重視管弦樂多D。

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

三間收小兒的,三間都問我有無去簡介會 ,三間我都答無,我比較直啊!

‹ 上一主題|下一主題