用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 D CERT 和奖项有用吗?
樓主: GAT
go

D CERT 和奖项有用吗? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+happy++於+13-10-22+發表我覚

原帖由 siua 於 13-10-22 發表
我女 攞左d 公開鋼琴賽, 不同比賽中 冠亞季都攞過, 但暫時第一間連2in 都冇....  

...
有無報今屆校際音樂節鋼琴獨奏?攞到冠亞軍用黎下年6月叩門應該有用,我發覚普通一間小學攞哩個獎嘅人真係廖廖可數。

引用:Quote:原帖由+siua+於+13-10-22+發表我女+

原帖由 happy+ 於 13-10-22 發表
有無報今屆校際音樂節鋼琴獨奏?攞到冠亞軍用黎下年6月叩門應該有用,我發覚普通一間小學攞哩個獎嘅人真係廖 ...
不是最少夠5歲先參加得嗎?

我自己小朋友上年報,只有一個畫畫獎,但只係優異,跟著無其他CERT了。
港島區學校有4間OFFERS。
不過,我認識有人上年體育方面超突出,去到香港級水平,都無OFFER。
所以,未必完全有用。

引用:Quote:原帖由+happy++於+13-10-22+發表有無

原帖由 boboapril 於 13-10-22 發表
不是最少夠5歲先參加得嗎?
咁我又唔知喎,但我見朋友嗰仔k2已參加仲攞埋獎,好勁!

醒目開學勳章

回覆:GAT 的帖子

First in 肯定甚麼獎也不會睇!

回覆:boboapril 的帖子

佢就係參加5-6歲組, 全部今年的...

回覆:happy+ 的帖子

校際已報左 , 出年二月比賽

醒目開學勳章 王國長老

happy+ 發表於 13-10-22 13:51
有無報今屆校際音樂節鋼琴獨奏?攞到冠亞軍用黎下年6月叩門應該有用,我發覚普通一間小學攞哩個獎嘅人真係廖 ...

點會呀........咁多場比賽, 一定有人得獎架wor......

引用:校際已報左+,+出年二月比賽 +

原帖由 siua 於 13-10-22 發表
校際已報左 , 出年二月比賽
祝你囡成功攞獎,我囡都報左,不過我地至在玩下同埋比佢練下嗰膽。

但勁果D,係小一都考8級果D人,靠校際果D CERT,應該唔係十拿九穩。

Charlotte_mom 發表於 13-10-22 14:13
點會呀........咁多場比賽, 一定有人得獎架wor......
當然有,但真係唔多
http://www2.skhsms.edu.hk/webinfo/inschoolcomp/yearsresult_comp/1213_c.pdf
柴米2012-2013,只有2個
http://www.hkcwc-htyps.edu.hk/index.php?lv=2&showPageID=399
丘佐榮平均1年1個,另愛官及培僑都係一年得一兩個

醒目開學勳章 王國長老

http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/award/plays1213.html#5
我睇開係咁架嘛........

引用:+http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/award/p

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-22 發表
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/award/plays1213.html#5
我睇開係咁架嘛........
所以我話普通嘅小學,港同一D都唔普通,今年三千幾人爭120個學位

醒目開學勳章 王國長老

happy+ 發表於 13-10-22 14:45
所以我話普通嘅小學,港同一D都唔普通,今年三千幾人爭120個學位

...

邊係丫, 東區家長都心儀四龍一橋, 唔野小呀
不過可能港同唔揀學生報名, 人人都報得, 蟻多嬲死象 (呢樣又幾好呀, 咩比賽都肯報名, 小朋友就算唔贏, 參與下都好)

引用:我自己小朋友上年報,只有一個畫畫獎,但只

原帖由 CoffeeCake 於 13-10-22 發表
我自己小朋友上年報,只有一個畫畫獎,但只係優異,跟著無其他CERT了。
港島區學校有4間OFFERS。
不過,我 ...
I think no help as my niece got many cert in arts and English got NO offers at all.

siua 發表於 13-10-22 13:08
我女 攞左d 公開鋼琴賽, 不同比賽中 冠亞季都攞過, 但暫時第一間連2in 都冇....  

...

有無考音小 ?

引用:Quote:siua+發表於+13-10-22+13:08+我女+攞

原帖由 AgapePa 於 13-10-22 發表
有無考音小 ?
因唔認同學校某些方向, 冇報

但我见很多学校都在网页首页放嗮d得奖信息出来嗮料。但有点奖都是一些小型比赛例如朗诵,画画等。连好容易拿的优异奖得一人都登出来。甘D学校甘做就让我觉得可能他们都会看的。

我覺得小朋友的談吐、態度、表達能力、面試時的投入程度、基本常識和閲讀能力最重要。有小學老師告訴我他們其實不看 portfolio, 不過如果入到 final round 給校長揀,都可能會參考下嘅。

我覺得小朋友的談吐、態度、表達能力、面試時的投入程度、基本常識和閲讀能力最重要。有小學老師告訴我他們其實不看 portfolio, 不過如果入到 final round 給校長揀,都可能會參考下嘅。

‹ 上一主題|下一主題