用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑自閉
go

懷疑自閉 [複製鏈接]

大家好。本人的小朋友22個月,男孩子,發現佢不回應人,不喜歡與陌生人或小朋友玩,有時搭lift會低頭或者閉上雙眼。我book左月尾見健康院姑娘,但我而家真係好唔開心。唔知道點算。我好害怕

0    0    0    0

引用:大家好。本人的小朋友22個月,男孩子,發現

原帖由 Momo99 於 13-10-21 發表
大家好。本人的小朋友22個月,男孩子,發現佢不回應人,不喜歡與陌生人或小朋友玩,有時搭lift會低頭或者閉 ...
去健康院問下先啦,唔洗咁快擔心住。

引用:大家好。本人的小朋友22個月,男孩子,發現

原帖由 Momo99 於 13-10-21 發表
大家好。本人的小朋友22個月,男孩子,發現佢不回應人,不喜歡與陌生人或小朋友玩,有時搭lift會低頭或者閉 ...
如果佢地覺得你有須要,就會約見健康院醫生,先再轉介去CAC.

回復 Momo99 的帖子

Don't waste your time, i suggest you to consult private doctor requesting an referral letter to CAC directly.  Good hope!

回覆:Momo99 的帖子

相信好多爸爸妈妈都同你有同样心态
如果经济允许可以去私家度做下评估 价钱八千上下 如果吾系就等健康院转cac不过要六至九个月 当然 你这段时间可以摆多点心机系仔度 多点了解佢 耐心教佢

回復 zhfl729 的帖子

Waiting for 健康院 doctor is totally useless, cannot expedite assessment referral to CAC!
Just ask a private doctor writing a letter directly to CAC now!

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+13-10-23+05:27

原帖由 kenwong888 於 13-10-23 發表

回復 zhfl729 的帖子
謝謝,已book了邁進,下個月check.請問有冇人知我係家裏可以做甚麼去幫小朋友?佢去到遊樂場完全唔玩,企係度望人地,一係就走佬,仲要自己走唔理我。有時我拖住佢先會行幾步。

我仔都係吾玩 只能够同佢一起玩 譬如抱住佢打千秋 滑梯

引用:Quote:原帖由+kenwong888+於+13-10-23+發表

原帖由 Momo99 於 13-10-23 發表
謝謝,已book了邁進,下個月check.請問有冇人知我係家裏可以做甚麼去幫小朋友?佢去到遊樂場完全唔玩,企係 ...
我個仔又係去到遊樂場出夾唔抖!後來捉住佢玩,都係玩一陣嘅。你不如試下玩吹波波,睇下佢有冇反應。

我个評咗自閉傾向,遊樂場都係齋跑,唔同人玩!

不論是否自閉,先鎮定下來
帶小朋友去多些遊樂場習慣見人
同佢打下千秋,滑梯
行幾步唔行都盡量唔抱,等佢,鼓勵佢行
在家玩分顏色形狀玩具,拼圖。。益智野
多望佢傾計,令佢習慣望人

我明白你感受,我當初也一樣。但大人樂觀面對,小孩會有更多力量

引用:不論是否自閉,先鎮定下來帶小朋友去多些遊

原帖由 sochi81 於 13-10-28 發表
不論是否自閉,先鎮定下來
帶小朋友去多些遊樂場習慣見人
同佢打下千秋,滑梯
謝謝,同佢日日落去遊樂場,今日終於自己走過去,唔使迫佢,不過見到小朋友就避人。同埋在家中玩積木時只以顏色或形狀分類,唔會mix埋玩。唔知點教

引用:呀仔要攞嘢時有冇手指指?識唔識揮手或飛吻

原帖由 Chaochao 於 13-10-24 發表
呀仔要攞嘢時有冇手指指?識唔識揮手或飛吻?如果唔識,就要教番佢。去公園係要夾住佢玩千秋或滑梯,教佢爬 ...
我教左佢好耐都唔肯做飛吻動作,kiss面佢又唔like,可以點做?

Momo99 發表於 13-10-28 22:31
我教左佢好耐都唔肯做飛吻動作,kiss面佢又唔like,可以點做?

俾心機,我仔兩歲比你囝囝情況更差,拜拜由12個月教到27個月至識,飛吻,kiss 教左4個月,現在3歲7個月,除大肌肉,都巳追到很接近.加油.

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

我果個都係咁,一歲開始教佢講拜拜同飛吻,去到兩歲半有一日開始同樓下保安阿姐飛吻,大家加油,俾耐性

‹ 上一主題|下一主題