用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田新翠邨的童黨是不是很嚴重?黄笏南有無預防措施。 ...
go

沙田新翠邨的童黨是不是很嚴重?黄笏南有無預防措施。 [複製鏈接]

沙田新翠邨的童黨是不是很嚴重?今日報紙有講。黄笏南有無預防措施,另一間中學乖唔乖。
   1    0    0    0

醒目開學勳章

hingmami 發表於 13-10-20 15:50
沙田新翠邨的童黨是不是很嚴重?今日報紙有講。黄笏南有無預防措施,另一間中學乖唔乖。 ...

Hi! 可以提供報紙有關的報導嗎?

沙田新翠邨的童黨是不是很嚴重?今日報紙有講。黄笏南有無預防措施,另一間中學乖唔乖。 ...
新翠有咩中學? 請問邊份報紙?

可能係講呢單野!

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131020/18471679

你的意思是五 x 中學?
它是 band 3 學校,校風聽說麻麻。

從校務報告看見學生的遲到、缺席及早退問題似乎頗嚴重,2011 - 2012 年全年有 50 人沒有遲到、缺席及早退;全年沒有缺點或遭警告的有 179 人,數字似乎不太理想。

資料來源:http://www.nyss.edu.hk/SpryMenu/schManagFile/AR_1112.pdf (第 47 頁)

新翠是老舊屋村,童黨問題不算嚴重;新移民也不算多。旁邊的屋村主要是隆亨,還有田心村。
我覺得新翠的治安不算差,旁邊的5育中學和沙崇(舊)校舍是共用禮堂的,5育用地下,(舊)沙崇用樓上。
5育不錯是 b3,但相對其它,這間已經是區內較好的 b3了,學生的言行算是不錯。選這間的,都是些不想自己子女變壞的家長。
新翠的食也方便,有麥當當、pizza hut,還有幾間茶仔,行遠d選擇就更多了。
新翠的交通也方便,大圍站 5分鐘就到,門口有巴士站、van 仔站。
我覺得樓主不用擔心,以前沙崇也是一家不錯的 b1,因為學校表現好,才擊敗另外3間學校,獲得馬鐵上蓋的新校舍。再講,只是 3 年罷了。另外有些也是因為裝修,搬去深水埗,不是更雜嗎?

pineapple說得對, 5育是區內較佳的band3
當然b3不會太純樸, 但也不至於刻意帶壞鄰校學生
只要不去屋村的公園/平台/停車場/麥當勞留連, 基本上都沒有問題

版主

黄笏南 只是借用校舍, 我估問題不大吧

熱血勳章

係M記午餐所見到的黄笏南學生真係好乖。

建議 WFN 的家長可親身去現場附近觀察;若有不滿意可就所見問題要求校方解答。或可直接向田心警局求助。
若所有辦法都不獲滿意答複,可考慮轉校。個人覺得該地點雖不如牛津道般干淨,但應比深水埗簡單;而且由九龍塘至大圍站才搭多一個站而已~

醒目開學勳章

引用:沙田新翠邨的童黨是不是很嚴重?今日報紙有

原帖由 hingmami 於 13-10-20 發表
黃芴南11月9日有小六參觀日, 你可以向老師發問, 記得打電話預約: 2336 9151。

回復 hktwun 的帖子

WFN的同學應該唔會留運M記,因夜一點,M記好雜!

hktwun  午餐 = Lunch, 不是夜晚  發表於 13-10-24 00:47

回復 hingmami 的帖子

[夜一點]我指五、六時,不是晚上。

回復 憫父 的帖子

D數字都幾差!但它依幾日又掛左幾條banner,話攞獎。
有無識人在入面讀,學生乖唔乖?

其實沙田區啲童黨問題都唔算好嚴重啫,如果真是接受不到的話轉校喇!!!!!

HMCHAN 發表於 13-10-24 20:53

Band 1 學校使唔使掛banner呀?咁似band 2,3 啲學校嘅作風,其實沙田區啲童黨問題都唔 ...
最多都係捱三、兩年姐,我覺得又唔需要諗到話轉校。在這兩三年期間,作為家長的,可以跟小朋友多點溝通,提點小朋友不要在校外蹓蹥。放學時盡量避免一個人,找多一兩個同學同行,互相照應。留意在校外的行為,以免標奇立異而激起壞份子的留意和挑釁。同學遇到有問題時立即向學校或家長報告或求助。
三年過後就真正可轉校喇,不過係返回牛津道的新校舍。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

全沙田區有十幾間band 1學校,好多都有間band 3學校喺隔離,咁啲band 1學生家長唔通又要日日去睇住啲仔女喎!!!!!平常心喇........

HMCHAN 發表於 13-10-24 21:27
回復 ohnono 的帖子

全沙田區有十幾間band 1學校,好多都有間band 3學校喺隔離,咁啲band 1學生家長唔通又要 ...

童黨跟band 3學校和學生未必有聯繫,跟band 1學生也未必全無關係。黃笏南始終是暫借校舍,有部份同學未必是區內或附近的居民,對區內的環境未必熟識,加上有個好適合容納一黨人的咁騎呢既球場係隔離,我覺得作為家長,不論自己的小朋友是band 1的也好,band 3也好,都係應該提點下小朋友好些。以「一失足成千古恨,回頭已是百年身」作警惕,始終比「浪子回頭金不換」好一點吧!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 HMCHAN 的帖子

有D BAND3講到自己的成績好勁,但又升唔到BAND ,究竟係蒼海遺朱,定係另有方法,爭取好成績。例如:狂煲一兩科。
真係要小心看清楚!

醒目開學勳章

hingmami 發表於 13-10-24 19:35
回復 憫父 的帖子

D數字都幾差!但它依幾日又掛左幾條banner,話攞獎。

請問你提到的"D數字都幾差!", 是指那一方面?
‹ 上一主題|下一主題