用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 係咁退步
go

係咁退步 [複製鏈接]

囝囝岁半时识唱成首歌 重识好多字同识认物品 同我地都有互动 但两岁开始脾气变差 成日有乜吾顺就哭 其他方面也感觉係咁退步 宜家两岁八个月 几乎冇语言 乜也都係喊 靠我地诂
有了解过退步型概自闭 但係真係吾知佢会退到乜程度

0    0    0    0

回覆:zhfl729 的帖子

我個仔都係.從1歲7個月開始就覺得退步,之前識既野好似慢慢丟左咁,依家2歲3個月.能力好似1歲多D既bb咁,好無奈!

are they attending some trainign?

回覆:a328 的帖子

冇啊 而家返紧一般幼儿园 虽然佢吾系好学到也 但系情绪好左。我地向屋企教佢。

may be attend some social trainign is better, my son attending some social and speech class, the speech class is to improve his skill to express his feeling, that will help  to improve his temper

回覆:係咁退步

你講左,我先知道會退步嫁。我仔都你反緊主流n班,前一排仲幾好,我所指係情緒,但最近又差左,所以我都好頭痛。出面啲課程又貴,所以前排我都無睇到,但今個星期我要睇下有咩岩佢啦,夾心階層真慘!大家努力

我仔歲幾時識飛吻,識少少指眼耳口鼻,兩歲聽過一次句子。。而家兩歲八個月,字都唔多。返緊密集
當然唔想咁,但同時只能盡力而為。大家加油

回覆:係咁退步

我個仔一歲四個月开始唔再啋人,一嵗+個月話有autistic features.其間不斷退步。到今日四嵗半,雖然表達唔算劲好,但佢肯同新認識朋友玩,上堂專心,成績不俗,想講嘅係,大家努力!

回復 viscattery 的帖子

你有無咩訓練俾佢?我囝5歲8個月了,表達能力唔好,講野講得怪怪咁唔知佢講乜

小朋友過度迫佢迫佢做D佢唔想做GE野,只會有反效果呢.嘗試遊戲中學習.媽媽們, 加油呀!

JellyChung 發表於 13-10-29 21:40
回復 viscattery 的帖子

你有無咩訓練俾佢?我囝5歲8個月了,表達能力唔好,講野講得怪怪咁唔知佢講乜 ...

你試下俾佢上一D語言TRANING, 我同事個仔上咗一個月演講家GE 課程, 宜家好咗好多, 至少肯同人講野.
‹ 上一主題|下一主題