用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 因A仔的功課每天都發瘋!
go

因A仔的功課每天都發瘋! [複製鏈接]

唉!我真是一個失敗的媽媽,因爲個仔九月才插班读讀k2,每天的功課都較深!其实我仔寫字的基础是好差,連笔順也未識,现在却要寫金,狗這些字,他又信心吾够,下下要我握笔一起寫,每天我都發火狂罵個仔!我自己亦好大壓力!接近崩溃了!讀幼稚園是咪错誤的决定!大家可否幫幫我!我日日真是過得好辛苦!
   0    0    0    0

壓力大到想自杀!

回復 Lang晴朗天 的帖子

我個女直頭見到本簿都走佬﹗d功課係填色都重可以, 但一去到要抄寫就唔願做, 寫左半版話訓覺, 平時叫極都唔願訓﹗

冷靜,如.你有事小朋友怎算?
你去書局買本字典,中華出的
裡面教左筆順

小朋友之前寫字未?在家教d簡單字先
如:土/日/牛/木
基本厎子打好先

如果暫時跟唔上進度
可能商量放慢一些

勿放棄,努力加油!!!

冷静下來總覺得自己吾啱!但是,唉!吾知是咪我還未接受現實!日子真是吾知點捱!

會架,人都癲,我會走左出房先,冷靜下。。。我個位最怕抄寫,唉,幼稚園就係抄寫多,6個字,可以同你寫一個鐘,火都黎啦
spw

其實小朋友本身有a問題,你都唔可以即刻要個仔跟到幼稚園功課
我唔知你小朋友程度,但係9月先入學,現在十月你就要小朋友完全跟到?
將要求放低小小,唔係迫死自己
好多就算正常小朋友學寫字,都唔多願做,無人教仔一教就識做
我呀仔初初學寫字咪又喊,要我捉手寫,寫1-9都寫得唔掂
現在不用捉手寫字,自己都寫到,係無甘靚可以接受
係一個過程,要時間慢慢操
如果feel到自己壓力大放低一,兩日,放鬆自己
你番幼稚園都預左會有壓力現在先剛剛係開始,提升自己eq,唔係好難捱
加油!!!!!

先練直線,橫線,基礎訓練做起, 小肌發展可能未有控筆能力, 迫左係無用

回復 apple~y 的帖子

吾是我要求高,甘如果吾交功課可以點同老師講?一日吾做就越積越多,點算!

老師知唔知你小朋友a的問題,
同老師坦白講你小朋友能力未可以做到金,狗這些寫字功課,睇下老師包唔包容
另外係屋企set個時間日日同小朋友train多些基本功,
簡單d寫直線,橫線,口,木,田,日,天,大,王,士,中,數字寫1-9寫住呢d先

如果怕學校唔包容,你捉他手快快完成幼稚園功課,再同小朋友train基本功
當年我呀仔番過k1 d功課完全唔識做對住份功課無意識做,罵佢又唔識聽,我打死佢都無用
我快快手捉佢手做完算

你小朋友間幼稚園程度係咪深?

k2開學無耐就寫"狗"字甘深,唔係學寫簡單d字先?

回復 apple~y 的帖子

幼稚園知他是a,我也溝通過説吾識寫這些字!但先生認爲握住手寫冇意思!甘明明的英文上次識寫,可能甘我就開始妄想!你講得啱!的方法好好!謝謝!

間幼稚园是几僻的公屋樓上的,人少才收我個仔,點知寫字難過的保良局幼稚园!(識的家长説的)

其實普通小朋友也不應這麼小便寫那麼多字,何況是手肌通常比較弱的A仔?學校根本不合理,還是從簡單的筆劃做起吧,千萬別跟人比較。

K2唔應該寫咁難的字,佢課堂上有無做左一半先返來?老師有無教識佢?

一係捉住佢手寫, 一係唔交足, 由得小朋友做到幾多得幾多。幼稚園啫不用那麼緊張,交唔齊is not big deal 。Otherwise,你點捱到上小學。 其實,教育局建議,正常都係K2先學"揸筆", 真係寫係K3.........現在d學校揠苗助長, 將所有課程推早哂, 正常的都巳算早, 何況我們小朋友需要多一點時間?! 不要跟學校一齊癲

我仔小一時我嘗試用力逼個仔學裝字, 結果效果剛剛相反, 他信心盡失, 不必要的字, 一隻都不寫, 就算寫d 字都慘不忍睹..........我用咗年幾時間,放開d,等佢重拾寫字的動力。

所以放鬆d, 接受佢的能力, 不要盲從, 反而可能會得到更好效果

http://stroke-order.learningweb.moe.edu.tw/strokeCount.do常用國字標準字體筆順學習網

我用喱個網教我女寫中文字,幾ok喎
‹ 上一主題|下一主題