用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其是SC係咪真係咁難入?
go

其是SC係咪真係咁難入?

我見佢收成6,700 人架喎,我當你6000-8000 人報,都10個中一個,比起其他細校,收唔夠100人但有成千幾年報,機會唔係SC 反而高D 咩?

回覆:其是SC係咪真係咁難入?

但sc係好多人擺頭位,應該好少人會放返個位出黎,相反其他學校可能大家當水泡,有sc offer就唔會讀!不過純粹個人估

至少sc同其他學校interview時間撞,好多都會去sc in先,諗住位多機會大

佢有around700個位 但有around 3xx留比pn上k1..即係有3xx個位!!

咁20比一又真係㚱畼難d

引用:我見佢收成6,700+人架喎,我當你6000-8000+

原帖由 cscsmlkyh 於 13-10-19 發表
我見佢收成6,700 人架喎,我當你6000-8000 人報,都10個中一個,比起其他細校,收唔夠100人但有成千幾年報 ...
但呢幾年龍校呼聲好高,尤其多左間GH, 識唔少SC PN轉左去GH, 另外好多都捨SC取龍校,所以我都識好幾個轉校考到SC K1.

引用:我見佢收成6,700+人架喎,我當你6000-8000+

我見佢收成6,700 人架喎,我當你6000-8000 人報,都10個中一個,比起其他細校,收唔夠100人但有成千幾年報 ...
咁你覺得sc難入定kv難入呀?

我冇諗過俾小朋友去讀kv, 所以冇乜研究kv 呀。

不過我諗更加難既係lh or vic

引用:Quote:原帖由+cscsmlkyh+於+13-10-19+發表

原帖由 HauMiranda 於 13-10-20 發表
但呢幾年龍校呼聲好高,尤其多左間GH, 識唔少SC PN轉左去GH, 另外好多都捨SC取龍校,所以我都識好幾個轉校 ...
我都識朋友k1取龍校棄st cat ar.

回復 cscsmlkyh 的帖子

Vic has 1x branches, I don't know anyone who couldn't get in Vic K1. All my friend's kids (over 20 of them) got offers from Vic but I don't know anyone got offer from SC K1 (incl my girl).

其實有數得計:

SC - 6000人收400人(外校生) = 1/15
KV - 6000人收600人= 1/10
PC - 6000人收240人= 1/25
MS - 6000人收300人 = 1/20

仲有HKPS / KM / LH 呢幾間只收3-40外校生,但保守估計有1-2000人報名,入讀機會率仲少,
所有SC相對來說一定唔係最難!

I think it's not very difficult to get into sc although it is not easy ! There are many 更勁kindergarten , don't focus on SC

回覆:volar 的帖子

MS 即係邊間?

回覆:c-wong 的帖子

想問何來1x branches? 就算比你計埋上康(只有playgroup)都係得9間啫?同埋要計都應該係計佢收生總數而唔係分校數目?Vic 每間分校都係收五六十人左右,8間分校咪最多收500人左右,同只有2間分校既SC咪又係差唔多?

其實對比以前易左,因為多左龍校。同埋好多小朋友同一時間有幾個offer 吾出奇

回復 samchan2179 的帖子

其實我都唔係 aim at SC, 只係好多人想入,又話好難入,但係我自己睇“數據“就覺得應該唔係難到咁.....咁當然仍有難度啦!!
而家龍校如spk 可能先係大家寵兒。

引用:回復+samchan2179+的帖子 其實我都唔係+ai

原帖由 cscsmlkyh 於 13-10-20 發表
回復 samchan2179 的帖子

其實我都唔係 aim at SC, 只係好多人想入,又話好難入,但係我自己睇“數據“就 ...
你唔aim at sc 都咁有興趣問,佢都好成功

回覆:samchan2179 的帖子

佢的確成功!邊日冇人係ek 講呢間幼稚園呀?

可能港島多選擇又多傳統龍校,我本人冇乜研究sc ,返而聽好多九龍新界住嘅朋友話聖保祿或蘇浙收咗會搬去港島,亦有聽過培正收會由港島搬去九龍。

回覆:cscsmlkyh 的帖子

SC 始終多位, 同KV一樣, 好多人都會試下運氣, 不如唔好估難唔難, 反而試左先, 好多時試左你會知道自己鍾意邊間多一些

我都係去哂兩間之後好彩都收, 而最後決定都係以當時自己帶小朋友INTERVIEW既impression去判斷

good luck!