用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC / LS
樓主: 排骨媽媽
go

QC / LS   [複製鏈接]

zooweemama 發表於 14-5-20 00:49
勁!
請問這個良好成果,你認為是,QC仔培訓不斷?還是在收生時也收了一批運動成績好一點的學生?

...

我相信作為官校的 QC 沒有特別選擇運動特異功能學生,因 QC 其他學界運動項目成績並太突出,估計仍然以學業成績為首選收生條件。

港島區 11 間男校 (英皇/聖若瑟/香港華仁/皇仁/聖類斯/香港鄧鏡波/慈幼/張振興/聖貞德/香港仔工業/香港航海) ,如果按學界上年總得分 BauhiniaBowl 排名,QC 只排港島第 3或全港第 6

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1213_BauhiniaBowl%20boys.pdf

1. 男拔
2. 喇沙
3. 英華
4. 香港華仁
5. 聖約瑟
6. 皇仁
7. 官塘聖約瑟
8. 聖保羅男校
9. 陳瑞祺喇沙
10. 長天

lugano 發表於 14-5-26 14:38
我相信作為官校的 QC 沒有特別選擇運動特異功能學生,因 QC 其他學界運動項目成績並太突出,估計仍然以學業 ...

我反而覺得有,因為我問過QC。200個面試名額有60個是特異功能,自行特異功能上限是10個名額!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

回覆:QC / LS

官方公佈好似係上限7位,唔知其實收咗幾多,亦唔知係乜嘢才能,如非QC嘅重點項目,我所見QC俾學生嘅支援,比起一般體育強校(唔好計DB/LS了!),真係輸足九條街!真正以運動為目標嘅學生,相信唔會以QC作首選!

所以學生各自尋找自己想去嘅學校排好優先次序,學校亦可選擇自己想要嘅學生.每間學校和學校總有一些不同,這就係大家常說的matching.當然總有些是可配對,但名額不夠,只能選次席...

QC對收取特異功能人仕從無壓力,有就收、沒有又唔覺可惜。只是黎QC面試的在不同程度、不同方面還不是都已有特異功能了!

既然沒有壓力,QC就可以收到一些較冷門的,如滑浪風帆的運動項目。你地要嘅我又唔會同你地爭。正如你愛綠茶貪其清香幽雅,我喜紅茶貪其醇香味甘,各自品嘗,各有喜好。

湖海千山,獨來獨往!此QC的性格。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:QC對收取特異功能人仕從無壓力,有就收、沒

原帖由 ohnono 於 14-05-26 發表

QC對收取特異功能人仕從無壓力,有就收、沒有又唔覺可惜。只 ...
滑浪好手,请问是不是学業也要有一定水準才收呢?

longlokma 發表於 14-5-26 21:32
滑浪好手,请问是不是学業也要有一定水準才收呢?

QC真係沒有再多餘的資源來個飯後或小息補習,所以對同學亦會有要求,學術水平都要達標才可以。
我記得早兩年皇仁在野外定向的成就就全賴大師兄-勞同學流著千噸熱血、灑下萬擔汗水的為學校出賽,最終不但完成學校所託,亦能完成自己的任務,進入了港大的工程學院。今天他又在另一處為學院奮勇出力了!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+ohnono+於+14-5-26+21:48+編輯

原帖由 ohnono 於 14-05-26 發表
能文能武,真是令人佩服!

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

你的說法跟我當年分析頗接近,不過我會再細分自行,聯繫,六合彩入讀是有明顯分別。

你的描述較傾向自行的學生,但是少數約三成,不過亦不少是尖子。六合彩則最參差,聯繫則好些。

不知現在是否這樣?

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:你的說法跟我當年分析頗接近,不過我會再細

原帖由 ANChan59 於 14-05-27 發表
你的說法跟我當年分析頗接近,不過我會再細分自行,聯繫,六合彩入讀是有明顯分別。

你的描述較傾向自行的 ...
我嘅估計(純粹靠估)與你的少少唔同。

自行當然係最top嘅2或3%,否則in都冇得in,聯繫最參差,因為幾乎全部B1A-B1C都博,勝在friend多,唔會孤身作戰!抽獎反而1A多,1B同1C唔係個個都敢博,有啲會揀返同級嘅中學,怕追唔上!

Band5 發表於 14-5-27 10:12
我嘅估計(純粹靠估)與你的少少唔同。

自行當然係最top嘅2或3%,否則in都冇得in,聯繫最參差,因為幾乎全 ...
我都唔知答案,只是講多年前部署時的觀察及聽官校老師分析而已!可能幾年時間,會有改變及差異。
我只是提出QC的學生程度都有頗大差異,叻的真是無話可說,差的老師認為應該B2B3,但他又好運抽到入去。

zooweemama 發表於 14-5-20 10:28
QC中一一級有多少人?七個名額好像比較少。對學術要求怎樣?

http://www.qc.edu.hk/

參考 “Adminsitration “ è “Class Structure & Curricula” section

S.1 to S.3 :

4Classes per Level - A / B / C / D

S.4 to S.6 :

5Classes per Level - A / B / C / D / E

因響應政府教育局縮班政策,現今的 QC只收 4班中一

talent2000  not per level  發表於 14-5-27 18:05

ANChan59 發表於 14-5-27 10:21
我都唔知答案,只是講多年前部署時的觀察及聽官校老師分析而已!可能幾年時間,會有改變及差異。
我只是提 ...
深有同感! 多年前也與多位官校老師傾談過, 佢地既睇法與你所講不謀而合.

Jackieson 發表於 14-5-27 14:14
深有同感! 多年前也與多位官校老師傾談過, 佢地既睇法與你所講不謀而合.
又咁啱,他們各自教過皇仁,英皇,庇利羅氏及金文泰!可信性幾高啩。

簽名被屏蔽

回覆:QC / LS

B2B3就六合彩都冇機會中,而且抽獎係官校同津校係冇分別嘅,差學生都應該來自B1,只不過自己放pae,官校就更幫你唔到!我估B1津校會做得好啲!

ANChan59 發表於 14-5-27 07:19

你的描述較傾向自行的 ...
聯系入果D, 聽聞比校長叫佢地打醒十二分精神, 係BPS都有同樣情況... 所以應差唔遠..

引用:B2B3就六合彩都冇機會中,而且抽獎係官校同

原帖由 Band5 於 14-05-27 發表
B2B3就六合彩都冇機會中,而且抽獎係官校同津校係冇分別嘅,差學生都應該來自B1,只不過自己放pae,官校就 ...
他們誇張說法而已,小六是B1,中六是B2B3。

‹ 上一主題|下一主題