用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞囝 d 字寫到打風咁, 點算!!!!??
go

亞囝 d 字寫到打風咁, 點算!!!!?? [複製鏈接]

雷超榮學硬筆書法, 真的有幫助嗎?

亞囝二年級, 中英文字都寫到打風咁, 有時連佢自己都唔識睇. (佢讀幼稚園果陣d字仲好過而家!!)

想帶佢練字,有無人去雷超榮到學過,有無用.?

毎月四堂(一班人)係咪要keep住學先有用?

一對一學一堂,係咪真係一堂就可以執好手字?

要學几耐先有改善?唔該報下料!
   3    0    0    0

回覆:bongbongmum 的帖子

狠心擦,唔靚即擦,就算成版唔靚都要擦,當然你要教佢點至靚,過一段時間會有改善。

我唔明點解耍寫字寫得覩,又唔係要做書法家,又唔係要幫人寫招牌,寫揮春。睇到咪算囉!

Yanamami  我諗樓主意思喺要“端正”而唔喺書法家果種“靚”。  發表於 13-10-19 09:32

引用:我唔明點解耍寫字寫得覩,又唔係要做書法家

原帖由 friendlyguy 於 13-10-18 發表
我唔明點解耍寫字寫得覩,又唔係要做書法家,又唔係要幫人寫招牌,寫揮春。睇到咪算囉!
...
樓主話連阿仔自己都睇唔到寫乜,可能真係要搞搞

viscattery 發表於 13-10-18 16:49
樓主話連阿仔自己都睇唔到寫乜,可能真係要搞搞

無錯,就係咁大鑊,而且連老師都投訴佢d字唔掂,我先諗住係咪要揾人教佢呢,

我唔係要佢寫得靚, 係要寫得整齊清楚.

我仔學過雷超榮,唔覺太大效用,不過可能人人唔同

回復 bongbongmum 的帖子

會不會小一時太多功課!!所以做得心急越來越草?

引用:狠心擦,唔靚即擦,就算成版唔靚都要擦,當

原帖由 lovelytwins 於 13-10-18 發表
狠心擦,唔靚即擦,就算成版唔靚都要擦,當然你要教佢點至靚,過一段時間會有改善。

...
我會畫幾個格仔,每個分開四份,然後寫幾個唔同版本比佢睇(可能係頂格,可能偏去一邊,可能係比例唔啱),叫佢選最好的一個。當然,如果小朋友故意選錯的,我會在書上畫方格,叫佢睇下書既比例....
選好左,當然說係鼓勵佢試寫一次啦!
記住讚多的。
如果太多字要改,可能試下搵幾個比較離譜既字入手!
我有時仲會扮讀錯/睇錯,等佢知道睇唔明/清楚有咩問題。

引用:我唔明點解耍寫字寫得覩,又唔係要做書法家

原帖由 friendlyguy 於 13-10-18 發表
...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

連自己寫乜都唔知就真係要改善下, 我仔寫字寫得唔靚都俾老師扣分!

默書寫得唔好,好易當錯字(龍飛鳳舞唔知寫乜)。

Yanamami 發表於 13-10-19 09:34
默書寫得唔好,好易當錯字(龍飛鳳舞唔知寫乜)。
呢個係其中一個佢寫字唔整齊造成的問題.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:亞囝 d 字寫到打風咁, 點算!!!!??

首先評估下佢小手肌有無問題,吾好一開始就用擦、鬧等方式,可能佢都吾想。我仔就係呢種,要提醒佢每筆都要實淨吾可以飛黎飛去(which佢可能會覺得吃力)。另外係有訓練的,你呢個係聖基道兒童院既健苗軒,呢d係職員治療一部分,吾係書法

醒目開學勳章 王國長老

點解d相放吾大架姐。$1200/4堂,45分鐘,吾知滿左未

寫字整齊真係好重要ga,我有做老師既朋友話,改公開試既卷,睇唔清楚唔知寫咩,唔比分ga

引用:寫字整齊真係好重要ga,我有做老師既朋友話

原帖由 小小莉 於 13-10-19 發表
寫字整齊真係好重要ga,我有做老師既朋友話,改公開試既卷,睇唔清楚唔知寫咩,唔比分ga

...
評卷員絕對可以比唔清楚字體既答案0分。

回復 小小莉 的帖子

This exactly happened to me and my classmates in the past...Good handwriting is absolutely important.

寫字吾靚吾緊要,但—定整齊清楚,如果吾係捉筆劃会扣好多分。我仔自细比我擦得多,依家手字寫得好靚,連佢自已都有要求左。

我嘅做法係不斷修正!最緊要係父母都清楚d 字嘅結構比例(拆字),跟住就係要不厭其煩咁講解。可能我本身都用開倉頡打字,所以拆起字黎比較得心應手!坊間咁多硬筆書法,不外乎多睇多寫,與其駛錢去比佢學,不如多花時間親自提點佢?
實例就係我自己,阿仔由K2學寫字開始,我就已埋首去教佢,從旁陪住佢做,我當時係在職媽,每次都係放工返黎教佢做,有時佢等唔切我返黎已經做左,我檢查功課時如發覺寫唔好保會擦晒佢教過架,小學就有好多功課要忙,所以根底係應該儘早打。

打左兩年底,佢而家嘅字絕對見得人,點解我會咁著緊?
1.見字如見人,字整齊印象分都高d,尤其係自己個名;
2.減低功課嘅出錯率,字醜可能會令老師睇錯或直接當錯;
3.減低默測考出錯率,原因同上
功課日日做,因為字唔靚而要重做/改正嘅事例比比皆是,我成日同阿仔講:「寫得唔好與其要返黎重做/改正的話,點解唔喺開始時做好啲?咩你好鍾意一份功課(尤其係詞語)做兩次?」,呢招通常都work,其實老師見佢啲字靚上堂成日讚佢,對佢黎講都已經係好大嘅動力~

‹ 上一主題|下一主題