用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學私立但中學津貼
go

小學私立但中學津貼 [複製鏈接]

幫K2阿囡搜集緊小學資料,想搵小學能直升中學的學校,但我見有D小學係小學私立,但中學津貼,咁咪唔係直升囉(例如:培道)?請指教!!謝謝
   0    0    0    0

唔係直升, 但留左一定數量既位俾自己小學

醒目開學勳章 王國長老

引用:聖類斯的津貼中學部同私立小學部係直屬關係

原帖由 ha8mo 於 13-10-18 發表
聖類斯的津貼中學部同私立小學部係直屬關係
據說只要成績能在band 1或2內,而自行時有填中學部,就必能升上 ...
吾係咁work的。因為係津中,就要跟政府規矩。例如真光,同小學有聯繫關係,就會留某一%既位俾自己小學。咁小學生就由頭排起(除左另有選擇外)都可以得到呢d位。之後就係公開爭。排名較後既同學,要同外來想入既學生一齊排先後。能者居之。所以每間學校上中學既%都會有不同

回覆:小學私立但中學津貼

之前研究過好似直屬中學保留85%聯繫25%統一派位學額優先俾自己小學,只要你屬band 1,2組別學生,而統一派位首選自己中學,就可以優先得到保留學額,當然要跟統一派位辦法啦,即係跟學生組別和隨機号碼先後而派,有錯請指正。

引用:幫K2阿囡搜集緊小學資料,想搵小學能直升中

原帖由 ssue0318 於 13-10-18 發表
幫K2阿囡搜集緊小學資料,想搵小學能直升中學的學校,但我見有D小學係小學私立,但中學津貼,咁咪唔係直升囉(例 ...
呢幾年都應該系要魚翁撒網咁報。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:之前研究過好似直屬中學保留85%聯繫25%統一

原帖由 haihaimom 於 13-10-18 發表
之前研究過好似直屬中學保留85%聯繫25%統一派位學額優先俾自己小學,只要你屬band 1,2組別學生,而統一派位 ...
咁直屬中學係直資,係咪無左85%必收既優勢?

回覆:milkylok 的帖子

嗰85%只係統一派位學額,未計自行分配既學額,有啲學校喜歡收多啲自己學生,有啲喜歡收多啲外生。直資學校自己有收生權,100%自己揀學生。

ha8mo 發表於 13-10-18 19:11
聖類斯的津貼中學部同私立小學部係直屬關係
據說只要成績能在band 1或2內,而自行時有填中學部,就必能升上 ...

以近幾年計,只要小學生能於區內入到band2以上,中學部有足夠學位接收(當然肯留低計)
但近年成積較預算差,很可能連每個band的1/3也沒有

引用:Quote:ha8mo+發表於+13-10-18+19:11+聖類斯

IloveJJ 發表於 13-10-21 09:16
咩叫:
但近年成積較預算差,很可能連每個band的1/3也沒有?
可否解釋下?

假設全級30人,B1、2、3各應為10人。
中學部收B2以上,即若全級考頭20名,填翻乙1保留位的話,應穩入中學部。
但近年要考到十頭才能入到。
這情况說明小學部所能佔的B1、2生少於全級的2/3!!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+13-10-21+09:16+咩叫

IloveJJ 發表於 13-10-22 13:35
明白!點解會出現呢個情況呢?

好大機會係師兄們的PS1考得較唔理想:;pppp:

ha8mo 發表於 13-10-22 17:18
睇佢公佈的升中派位資料都覺得怪怪
好似有D野唔講得咁
聽你咁講都幾恐怖,大約一半係Band 3  

係無悔嘅大體老師們很盡責,學習亦很開心!
副校睇得出很有心做,支援就較難了!

當初入讀除看見有直屬外,校舍較其他學校大亦是原因,
回首6年,意見是一定要有好的語文底子。很重要

其他是中西區無B2學校,如囝囝係B2,很頭痛

‹ 上一主題|下一主題