用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寫給SEN家長(有關選校)
樓主: Charlotte_mom
go

寫給SEN家長(有關選校) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 13-10-18 10:14
另一相關POST: 亞氏寶寶選校分享
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2559226&extra ...
擺埋呢條 link 去 "送給新手家長 (特別送給SEN家長請看POST #2 LINK)" 啦~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

擺鳥~~

醒目開學勳章 王國長老

我覺得呢段新聞絕對要加返落呢個POST

http://std.stheadline.com/yesterday/edu/1030go01.html

小學教師涉體罰學生被捕
星島日報 – 3小時前

小學教師涉體罰學生被捕

(綜合報道)繼特殊學校真鐸學校被揭發有教師體罰學生後,主流學校亦發生疑似體罰事件。一名九歲的學障學生疑被訓輔主任體罰,身體多處骨折,涉事教師被警方拘捕,獲准保釋候查,並繼續在校內任教。校長陳翠珍強調已取消涉事教師的輔導及行政職務,並確保不會與涉事學生接觸,但立法會議員張超雄質疑做法不妥,要求教育局堵塞漏洞,明確要求教師須停職受查。

去年曾獲「最關愛教職員團隊」大獎的藍田循道理小學,輔導教師涉嫌體罰學生。該校家長曾女士的九歲兒子患有讀寫障礙及過度活躍症,四月底她接兒子放學時,發覺他左手發燙,送院求醫發現身體多處骨折及瘀傷,須留院四日。翌日她向警方報案,兒子稱自己弄髒學校廁所,被罰清潔廁所期間,懷疑被老師體罰。

警方證實,經調查後在四月以涉嫌襲擊致造成實際身體傷害為由,拘捕一名四十四歲李姓男子,他獲准保釋候查,須在十一月中返警署報到;案件由觀塘警區刑事調查隊第七隊跟進。曾女士接受電視台訪問指,不滿教育局以校本管理為由,把事件交給校方處理,質疑有所包庇。

校長陳翠珍接受本報查詢,證實涉事教師已停止訓導及行政工作,但迄今仍在校任教,而涉事學生則已復課,「我相信教師負責任,放心他繼續任教,但為保護學生,已安排涉事師生在不同樓層,平日沒有見面機會;家長是得悉安排的,而學生近來表現亦如常。」她以警方調查為由不透露事件詳情,但強調屬個別個案。

立法會融合教育小組委員會主席張超雄質疑,校方容許涉事教師繼續在校任教有不妥,「警方已調查及拘捕涉事教師,繼續讓他留在學校任教是不適當,而教育局亦無作出規範,令學校無權要求教師停職,處理無所適從。」他促請當局從政策堵塞漏洞,確保涉及欺凌個案的教師在受查期間停職,保障學生安全。

《教育規則》指明教員不得向學生施行體罰,教育局的《學校行政手冊》亦列明,學校處理屬刑事性質的教師行為不當個案時,須「考慮在必要時暫停有關教師的正常職務」。教育局回應指,四月知悉事件後,已即時聯絡學校跟進,學校已啟動危機處理程序,為有關學生輔導,局方會繼續密切關注事件的進展,提供適切支援。至於教師的註冊資格,則待個案完結後檢討

引用:我覺得呢段新聞絕對要加返落呢個POST+http:

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-30 發表
我覺得呢段新聞絕對要加返落呢個POST

http://std.stheadline.com/yesterday/edu/1030go01.html
唉…哩個正是我每日都擔心,會發生係我個仔身上的問題! 有特別問題的小朋友,當遇到衝擊時,佢地去面對/處理情緒,一定無正常小朋友做得好。就算有訓練過,好有一套理論,但當真係遇到時,係另一回事。

所以,選校真係睇到深入。有時好明白做父母好想有個優質教育環境下,讓小朋友有好好的學習環境,成績一來有保証,二來出路可以更順利。但無可否認,對SEN小朋友真的要有取捨,究竟要好成績(谷既學校)定重後援訓練好(但成績一定唔谷)呢? 老師經驗和耐性都非常重要啊!(「鬧爆」哩個用詞~一稔起都好擔心)所以,選定學校之後,唔好怕個小朋友會否被label變得唔敢問。講真,如果學校有因為咁而回避既,合乎SEN小朋友需要都有限。要問真問清楚呀!睇埋老師、主任和校長既態度就知一、二。當然,問埋讀緊既家長攞意見啦!

另外咋日,阿仔(6歲)聽到哩單新聞,都好緊張。即刻問我,係咪有位老師打小朋友,打到去醫院,之後有警察拉左個老師。不停問點解會打個小朋友,點樣打佢?唉…幾敏感呀!

以上這所小學, 我都識一位SEN媽媽, 她的小朋友正在識,佢 讀左一年已經同我講佢簡錯學校, 叫我不要考慮.

不要以為國際、私校直資可以幫到小孩,有支援的話津校也可以,首先要必免盲婚啞嫁,只靠包容和愛心也是不夠的,因幫唔到佢進步,我仔同學仔有自閉,英文小寫都唔識寫,老師也幫晤到,只是靠愛心想點辦法讓他上課時安靜

bobbob  小學定kg?寫字唔得要搵ot,單靠老師有啲多餘  發表於 13-10-30 12:18
bobbob  弊在好多時入咗去先發現唔係嗰回事,就算表面支援好,執行嘅老師質素又係另一回事,都係睇彩數多  發表於 13-10-30 10:57

luluhaha 發表於 13-10-30 10:50
不要以為國際、私校直資可以幫到小孩,有支援的話津校也可以,首先要必免盲婚啞嫁,只靠包容和愛心也是不夠 ...
私校直資都吾係話入就入,我個仔面試喊足咁多間,吾合作,相信全軍覆沒,只可寄望自行同大抽獎,萬一大抽獎都吾掂,要叩門,真係吾知點 ?

醒目開學勳章 王國長老

最理想當然樣樣都train到, 又包容又錫, 幫到小朋友仲幫埋家長啦, 不過現實邊有咁正!

正如有家長講, 寫唔到字要搵OT, 如果老師學下就可以攪得掂, 仲點需要咁多ST OT CP EP, 個個charge幾舊水一個鐘呢, 社交課程, 情緒管理, 大小肌肉, 感覺統合, 言語治療, 好多野都係專門, 家長要識對症下藥至幫到小朋友, 呢d訓練學校未必做得足, 因為真係好貴

我之前分享, 我仔學校肯俾老師去上專項培訓, 就係果一科老師去學返點去幫果一科需要幫助的小朋友, 好多學校都未必肯俾呢d錢出黎......老土講句, 錦上添花就多人做, 雪中送炭有幾多個丫, 肯有心去幫至係最重要, 當學校有一舊錢, 用去邊? 買電腦? 買圖書? 好多學校排隊都唔會排到sen用途啦, 俾人知道有sen學生, 唔好聽, 陣間吸引到d sen黎讀仲弊, 最好擺明唔鐘意, 唔收仲免麻煩.........試想下, 如果學校連收都唔想收, 提都唔想提, 又點會改善到照顧sen學生既能力?

同意啊,我真的打去心儀學校問,得到是冷淡的回答:我們沒有收過這類學生,沒有支援

同班主講,她說我不是第一個有此經驗的家長

他們根本不想我交表給他們(自行階段)

引用:我之前參觀過一間小學,+一班係sen,+一班

原帖由 kaka1128 於 13-10-09 發表
我之前參觀過一間小學, 一班係sen, 一班係正常, 一班係聯合國, 我唔係太接受到太多南亞裔小朋友, 所以 ...
我想問下係邊間小學,可唔可以pm 我,thanks

唔係成日上BK, 見到忍唔住加兩筆。

我仔仔唔係讀津校。因為有前輩說除非那些學校開宗明義主收SEN為賣點, 其他津校為跑"業績",都只會將SEN小朋友放埋一邊, 好d 會讓你自生自滅, 衰d 把他們趕出課室

我好信有些小學真的完全唔正視SEN。因為當年我去九龍城某小學聽小一講座,我好記得一位家長問學校有冇provide 支援 to SEN 學生; 那個校長碌大對眼望住那家長, 然後說"無!因為無需要, 我地冇學生要!"

Anyway, 有時學校有支援都要睇運氣, 我仔那間算有, 放學後有些可安排輔導,但始於部份老師没有受訓, 平常上堂未必懂 handle....都可以搞到一鑊粥

我想問,我仔有發展遲緩,讀左兩年k1,今年讀k2進步左好多,而家只係認讀方面未跟得上,應該揀邊種小學?

醒目開學勳章 王國長老

引用:我想問,我仔有發展遲緩,讀左兩年k1,今年讀

原帖由 taylortse 於 13-11-17 發表
我想問,我仔有發展遲緩,讀左兩年k1,今年讀k2進步左好多,而家只係認讀方面未跟得上,應該揀邊種小學? ...
K3時政府會安排評估,如果無大問題都會建議入讀主流小學(即一般學校)。至於揀活動定傳統、中文定英文、半日定全日等,就要按小朋友情況同家長意願了。我會建議家長多了解學校,吾好傻傻下人地話好就鐘個頭埋去,要知道每個人心裡既「好」吾一樣。發現錯配再攪轉校盞辛苦小朋友

回覆:Charlotte_mom 的帖子

t

‹ 上一主題|下一主題