用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 updated:已收到8個reject
樓主: paradise4u
go

updated:已收到8個reject   [複製鏈接]

talknwrite 發表於 13-10-17 21:02
化悲憤為力量, 13年後DSE/IB做狀元, 然後大大聲多謝今天不收自己子女的學校, 多謝他們當年不收自己子女, 才 ...

我好BUY 你呢種講法, 因我都係咁諗: 我唔會因為學校REJECT 我而灰心! 我要將來係讀緊的學校以我個女為榮^^

bobochow  Very Good !!!!!!  發表於 13-10-18 15:14

回覆:updated:已收到5個reject

我都收左4個reject , 好心傷,一個offer 都無。好後悔吳報多幾間。得番一兩間等result . 唉。慘過自己見工。

ME 2...5 reject with 3 received this week..
但不斷收到其他人的報喜訊息...
我直頭想退出所有MAMA WHATSGROUP...
知道不應對阿仔失信心..知道要相信THE BEST IS YET TO COME..
知道知道...但真的好難做到...
今天的眼淚..又忍不住了...

回復 蓮蓉包 的帖子

我啲相互鼓励,希望迟D都有好消息

回復 蓮蓉包 的帖子

咁細個小朋友, 面試冇喊住出嚟已好叻, 放且, 間間都幾千人考百幾...甚至幾十; 你唔好怪你呀仔, 只係衰冇運, 唔係實力
你應鼓勵佢....大不了齊齊攪珠, 反正靠運...仲好, 交埋D稅無理由益哂雙非, 慳D學費用嚟做大學基金, 唔洗由小學涯到大學....
放心, 我同你(大家)情況一樣呀...記得, 賽翁失馬焉知非福, 而且, 最緊要兒女開心健康成長, 唔通你想阿仔好似新聞見到要迫到自殺出走之類咩? 每人都有強弱, 搵吓阿仔強處用鼓勵同愛心幫佢發展啦....面試咪當上咗個COURSE, 完咪完, 加油啦蓮蓉包 媽媽, 至少有我同你一樣呀!  笑一吓啦!

CHEERS!

candon  
蜜豆媽媽,多謝你的鼓動  發表於 13-10-18 14:34

回復 paradise4u 的帖子

same case. 當個個唔係有OFFER 或者 最起碼有WAITING時, 自己只係收到REJECT, 難免有些失望

未到最後都冇人知結果.  我地今年依界, 好多人都到9月先有OFFER, 希望在人間.  加油呀.

回復 小克 的帖子

我有四個reject
音小、聖瑪加利、陳守仁、黃錦輝
其實都冇抱好大期望,不過冇諗過連waiting都冇啫....

絕對明白大家果種心情!
我正等緊結果.
以前只覺時光快逝, 現在度日如年.
戰戰兢兢去等.
考幼稚園時, 收reject 信的心情, 一世都記得.
媽咪們, 放心喇, 你看幾多其他報喜的媽咪, 有幾間喺手.
好快佢地會放 d 位出來.
我有朋友上年, 係8月28日才收 某間私校 accept call !
希望在明天.

我需有offer and second in 但日日都肚疼及心疼,好驚心儀的學校無second in 的機會。日日一到派信時間就去開信箱。覚得呀女好叻几醒,但叻過佢大有人在。如在短短的interview 不能發揮所長就會fail. Luck 亦好重要。有間女校的考題有拍球和七考板, both are my 女女的超强項,但無考佢

我地要相信我地D小朋友,不是技不如人。每個人都有自己的長處。

Anyone wants 宣道application form pls pm me, can email the form and instruction to them. Application will start next tue to Friday, from 8am to 12pm.

我個仔都未有offer!
港同reject (因為無去in)。
播道和真道:聽到別人有offer但我無收任何電話或信,當衰左!
神召一小:waiting,當衰左!
啟基和培道:等結果。
重有3間等緊in。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

今日收到第一個result, 係reject! 雖然之前都有心理準備,但收到都好唔開心,因為都幾心儀間學校

早已降低要求:收果間就係最心儀!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:happy_lavender 的帖子

same here

小克 發表於 13-10-18 16:12
keep going 我真係聽過有人考晒所有直資,私立;最後係0 offer要抽獎;抽到第8志願,再叩門失敗!!! ...
我好担心this case會出現在我身上

不要放棄,去年我囡最心儀果間冇收佢,我地都好sad,反而一間我初初不是太心儀的收了,而家讀得好開心。而且真係好啱佢性格。原來最好的真係係度等緊你。你也會等到最適合的

sze0203 發表於 13-10-18 13:48
我好BUY 你呢種講法, 因我都係咁諗: 我唔會因為學校REJECT 我而灰心! 我要將來係讀緊的學校以我個女為榮^^ ...
我都喺咁同自己講,將來收我個女果間學校,除了阿女會好比心機外,我一定會培育她以致學校以佢為榮!今日reject佢嘅學校第日一定後悔當日冇收佢

引用:早已降低要求:收果間就係最心儀!

原帖由 happy_lavender 於 13-10-18 發表
早已降低要求:收果間就係最心儀!

‹ 上一主題|下一主題