用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 updated:已收到8個reject
樓主: paradise4u
go

updated:已收到8個reject   [複製鏈接]

唔好灰心,今日個月會有多啲人件你,包括我自已!因啲學校一路出緊result.

現在我都有3個咖啦!

i have 6!

I got 3 reject letters.

化悲憤為力量, 13年後DSE/IB做狀元, 然後大大聲多謝今天不收自己子女的學校, 多謝他們當年不收自己子女, 才有這樣的成績.

bobochow    發表於 13-10-18 15:09

引用:真道+港同+陳守仁+播道由於撞期放棄了+香港

原帖由 paradise4u 於 13-10-17 發表
真道 港同 陳守仁 播道
由於撞期放棄了 香港真光 漢華
樓主,完全明白,真係好down。。。但無計,繼續加油,呢個遊戲未完呀!!

rainbowcov  係剛剛開始才對。  發表於 13-10-18 21:35

有孩子就有將来,今天找不到合適的学校没什么大不了,全港只有十二三个巴仙的小学生入讀直资和私校,有八成都入官津,找間適合小朋友才对,孩子還要靠着父母才可撑下去,他们只有五歲多,將來還有無限的幾会,大家要積極去面对,加油呀!

千萬千萬不要灰心..
絕對不是妳的小孩程度太差,而是競爭真的很大,
不到最後絕不輕言放棄,這是我去年幫仔仔申請小一面試的理念,
而且小孩是越到最後面試情況會越來越好,所以不要太緊張.
加油..

回覆:已收到4個reject

真係唔好失望,我頭三間reject 然後二間熱門有2nd in

我見5間都衰哂,連waiting list 都冇,唯有再同佢參加大抽獎,不過就真係有排擔心。
但唔好學校都一樣出到好叻學生,家長自己都要努力教導。

醒目開學勳章

引用:真道+港同+陳守仁+播道由於撞期放棄了+香港

原帖由 paradise4u 於 13-10-17 發表
真道 港同 陳守仁 播道
由於撞期放棄了 香港真光 漢華
我陪你,唔洗喊,喊就兩份

回復 MC媽 的帖子

吾使失落,我大仔都系咁冇間收,而家都小五啦,系政府學校讀緊,成績都吾錯,所以去到邊都好,最緊要做好自己到升中米又可以去返想去的band one學校

我報了十多間,因時間問題放棄了陳守仁,漢華,大坑真光,培道……將放棄九龍真光……想收reject都冇機會

大家加油

報得很少.考第一間聖母小學. 都收REJECTED LETTER. 都喊左出來,自我安慰, 6百人IN. 收生百幾人.  最少有1/3 收REJECT LETTER.  贏不在起跑點, 自問自己和老公由幼稚園到小學, 試過考包尾. 直到開竅,懂得讀書,一樣讀到大學.
我囡唔識重組句子,唔識雙位數加減.唔識彈琴,串錯字 但唔等於十幾年後的DSE會輸.(如仍存在的話)  都係果句,因材施教.  還有十幾年的讀書路要行.

回覆:chrischeung 的帖子

好多謝EK上众多好心媽咪既安慰同埋鼓励,大家一起加油

引用:回復+MC媽+的帖子 吾使失落,我大仔都系咁

原帖由 chrischeung 於 13-10-17 發表
回復 MC媽 的帖子

吾使失落,我大仔都系咁冇間收,而家都小五啦,系政府學校讀緊,成績都吾錯,所以去到邊都好, ...
知道,多謝您!

真係好傷心,一個offer都未

我都係一樣,一日內連續收2間reject letter, 心情低落到極點,結果都喊咗出嚟,因為我只係報咗4間咋,已經都衰咗2間,仲有一間等月尾公布2nd in(不過都應該衰埋),另外一間11月先寄信通知面試時間…所以好愁呀! 估計都應該1個offer都冇,叠埋心水等大抽獎!

已有7間reject ,好似有舊石壓左落個心度噤,喺度唸,個仔真係衰得噤緊要,連waiting都冇,好辛苦呀

明白你們有多痛苦,努力呀!亦希望有多過一個offer的。高枱貴手,儘快放位,幫倒人就當幫子女積福!

引用:已有7間reject+,好似有舊石壓左落個心度噤

原帖由 wah007 於 13-10-17 發表
已有7間reject ,好似有舊石壓左落個心度噤,喺度唸,個仔真係衰得噤緊要,連waiting都冇,好辛苦呀 ...
你形容得好貼切,有舊石壓落個心度咁,要深呼吸先舒緩到,唉……不過時間總會過,有EK媽媽傾訴吓,總算平復D!

‹ 上一主題|下一主題