用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 幾多歲才可戴隱形眼鏡
go

幾多歲才可戴隱形眼鏡 [複製鏈接]

阿女13歲大約200度近視,平時戴開眼鏡,但佢一星期要跳4日芭蕾舞戴眼鏡唔方便,除咗又睇唔清楚老師做動作,佢成日要求我配隱形眼鏡,只是上堂才戴,但我仍担心對眼睛唔好,大家有咩意見

3    0    0    0

最緊要做好清潔程序, 有人11歲都戴穩形眼鏡.

可以選帶矯視隱形眼鏡,睡覺時帶上,第日起身除下,日頭唔使再帶任何眼鏡都可以清楚睇到野,最主要係帶左之後近視唔會再加深,有可能會減少少 亞仔同佢表弟而家帶緊,佢地話方便好多!

也有一些是日間戴的矯視隱形眼鏡, 是soft鏡, 是one day. 因我仔戴不到晚間的, 反而soft鏡可以, 他主要是運動時戴.

阿仔因近視深得快, 响升六年級的暑假帶他配矯視隱形硬鏡, 情況好了, 其實升中后帶矯視或其他都應可自行處理清潔部份呢!!
大個仔, 大個女呢

回復 kk6076 的帖子

請問配矯視隱形硬鏡大約幾多錢?? Thx

回復 Sasaalan 的帖子

舊年配四千六左右, 不過小朋友太小不贊成, 煩到大人呢!!

小師妹  $4,600 好平啦,理大要$16,00, 我而家同阿仔配都要$8,800 !  發表於 13-10-18 17:23
Sasaalan  好貴呀!  發表於 13-10-18 16:05

回覆:mielmiel 的帖子

呀女同學小三下學期開始帶隱形眼鏡,佢話佢好小心,so far 都無事。。。

Thanks
Mo-ma

回覆:幾多歲才可戴隱形眼鏡

之前登記左試戴,比個仔去驗眼,個眼鏡鋪問佢夠唔夠十五歲,話太細有咩野責任,佢地擔當唔起,所以無得試。
嘩,小三開始戴,如果係即棄式都安全,不過太細戴其實真係對眼球唔係咁好。

回復 kk6076 的帖子

記憶中, 四千六包一年免費驗查, 第一次在領取鏡后首星期, 第二次在一個月后, 之後三個月驗一次, 總之首年包驗查, 因試過有一次亞仔話唔舒服, 約到時間第二日即去讓視光師看一看, 唔洗錢.

第一年最后驗查后, 視光師話一年后才要換鏡, 因一對鏡壽命約年半至兩年.

引用:之前登記左試戴,比個仔去驗眼,個眼鏡鋪問

原帖由 wwyee 於 13-10-21 發表
之前登記左試戴,比個仔去驗眼,個眼鏡鋪問佢夠唔夠十五歲,話太細有咩野責任,佢地擔當唔起,所以無得試。 ...
我都覺得好誇張!佢系用one-day 嘅,因成日運動所以要戴。

Thanks
Mo-ma

‹ 上一主題|下一主題