用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 PDD - 綜合發展失調
go

PDD - 綜合發展失調 [複製鏈接]

PDD - 綜合發展失調

我嘅囝囝現在三歲半, 4 個月前他的補習老師提議帶他去做評估, 她因為教過一些自閉兒童, 佢覺得囝囝好似有一些自閉兒的特徵, 但又不能肯定.  一直从來只知道佢 speech delay, 唔知仲有其他問題.  之後曾自費帶佢去做過多次的評估, 包括見言語治療師, 心理医生, 从及在大ロ環的医生. 佢哋個個都話亞仔照睇應該唔似自閉, 可能因為佢 speech delay 而影响到佢 D情緒, 叫我比一年時間再慢慢觀察.  其實, 我自己心中有數, 亞仔的行為真係比正常小朋友有 D 唔同, 但又比有問題個 D 正常, 終於昨天再被安排見 大ロ環的心理医生, 佢正解決到我心中的疑問; 佢話亞仔其實係"綜合發展失調 - PDD".
綜合發展失調當中會再分多種症, 如自閉症等.  亞仔並不歸類為自閉症, 因佢在社交溝通上係片段式的出現問題, 就因為咁而令到我哋好混淆.  
唔知道有冇其他小朋友同我囝囝一樣呢 ? 另外我想找些這方面的資料及書藉, 唔知有冇提供呢 ?

harrison

Re: PDD - 綜合發展失調

harrison

PDD正是自閉症的一種, 佢的'病情'比自閉症輕, 軒軒正是被評估為pdd.

依家不得閒, 遲d有時間再詳談.

Harrison,

No matter the label it is, the training provided will be the same to the children.  Training to them is paramount importance of adjusting their behaviour.  Don't worry too much as I believe we have a lot of adults around us today with these same kind of behaviour or mindset but only we haven't got these labels in our old days.  Those people still can have family, social life and their careers.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Dear all,
Just forget about the label.  見招拆招 seems to be the best way to train our children.  
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

harrison,

My son is also 在大①環評估左係 PDD with speech delay. His eye contact is ok but has problem in 社交溝通上. I think his case is similar to your son. Let's try our best to train them up

The label of diagnosis should only be a direction for better catering of the child's need. Understand him more will help you to release your anxiety.

多謝你哋 d 意見, 目前我都係當正佢"自閉症"咁來教導, 咁如果佢有小小進步, 我會更加開心 !!

以前我覺得自己係這個社會中的一小撮"特殊人種" , 常找不到可从傾訴和溝通的對象, 覺得十分無助 ; 但自從發現這個 topic 後, 在這裡能同你們相識, 得閒入來傾吓講吓, 好似找到好多知音人在身边, 感到多咗份支持同温暖.  再次多謝晒 !!

harrison
‹ 上一主題|下一主題