用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 選擇性緘默症 - 家長們,大家傾下!
go

選擇性緘默症 - 家長們,大家傾下! [複製鏈接]

回覆 momoki 的帖子

有冇諗過遊戲治療, 可能有幫助,  可以幫助提升佢既自信..
如你報讀drama, 要小心揾, 要睇老師會否因小朋友細聲或唔講野而責罵嗎? 如會的話會更令佢地更怕講野.

如果有時間, 試下自己上親子遊戲治療課程, 然後自己幫佢玩. 我覺得父母對佢既幫助係很大的.

在amazon訂了幾本書 ? 可否告之有好書介紹嗎 ?

回覆 Natronma 的帖子

小兒都是一樣, 雖然進步了很多, 但仍然不喜歡跟陌生人講野, 陌生小朋友叫佢一起玩, 佢都唔玩, 對老師講野好細聲.
想問小一是否很難適應, 不易結識朋友仔, 老師會投訴嗎? 家長可以點幫佢呢?

thanks.

Thanks, i can see the book, but not the book name, can you share the book name then I can search to buy it or borrow it from library.
小兒都有玩遊戲治療, 開始時由小童群益會做左1x 堂, 之後我自己同佢做親子遊戲治療, 郊果係很好的.
佢都見過心理學家, 但佢對醫生係ok的, 所以醫生唔覺佢有大問題.

學校亦都話有進步,開始不回答, 到現在細聲回答.. 佢係一個超級敏感的人, 所以有其他問題..仲有幾個月小學了, 所以真係希望佢再有大進步... 現在未能同小朋友好投入咁玩, 開始可以小小的玩習體遊戲,而陌生小朋友叫佢一起玩,佢都會走左佢.. 同埋真係發覺佢係唔會同陌生人講野啲, 要佢講聲hi都唔易..

仲有問親佢啲同學仔名, 佢都唔會講啲,, 未知原因..

主要係擔心小學未能識到朋友仔, 講野太細聲會比老師怪..

回覆 littleape0129 的帖子

我到協康評估,是那兒的心理學家.. 但見面時,我自己都冇為意"選擇性緘默症",冇講比醫生知佢好少同陌生人講野,而佢同醫生係ok的, 因佢唔抗拒醫生... 主要是結交朋友問題.. 所以冇咩幫助..只是我之前的遊戲治療,我覺得幫助很大..
‹ 上一主題|下一主題