用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為了面試, 連睇E生的時間都冇!!!!
go

為了面試, 連睇E生的時間都冇!!!! [複製鏈接]

亞女成日都係臨in 就病, 上星期五有幾聲咳, 已經知又賴野, 但第2日上下午都要in, 星期日又要in, 星期一公眾假期E生唔開, 唯有Fri個日配住葯, 病住咁in, 好彩佢病得黎都尚算精神, 但呢次D葯唔多得, 尋日一早擺頭位同佢睇, 我好對佢唔住

但呢排一間接一間的reject, 真的令我很氣餒, 佢真係咁差, 我唔覺law, 只是比較慢熱, 但呢樣已經係夠弊, 但我可以點, 唯有每次都鼓勵, 知道結果都唔會同佢講, 一來佢根本唔會理, 二來我真係唔想打擊佢, 只話未收到信

我每晚祈禱, 我並不貪心, 只要一間收佢已滿足, 最好自行得左就唔使煩, 亦希望天主賜她力量, 賜她健康, 勇奪一席, 係呀, 一席就夠拿

nieualma  take care  發表於 13-10-17 11:26
bckwong  保重~  發表於 13-10-16 11:14
   0    0    0    0

回覆:為了面試, 連睇E生的時間都冇!!!!

唔得再扣門,最後一定有一席,只是可能要捱耐些到明年5、6月。

回復 soscho 的帖子

我仔都係,上星期病到屎屎下,咳到嘔,氣管炎,又發燒,一講野就勁咳(都唔知佢點答問題),打去學校問,可否改期,佢又話唔得,即係病住都要去IN,唉......

醒目開學勳章 王國長老

呢排天氣變得好犀利, 大人小朋友都要保重, 出入記得帶件褸, 又冷又熱又冷氣, 好易病

另一方面, 樓主可以研究下屋企附近有無私家醫院, 咁就幾時都有醫生睇, 唔睇怕假期/放假呀

引用:回復+soscho+的帖子 我仔都係,上星期病到

原帖由 candon 於 13-10-16 發表

我仔都係,上星期病到屎屎下,咳到嘔,氣管炎,又發燒,一講野就勁咳(都唔知佢點答問題),打 ...
我嗰仔都係, 又係氣管炎,一講嘢就咳,仲要上星期五及六都要in,共3間! 見到個仔咁辛苦,已經覺得佢做得好好,無論結果如何都要平常心去接受。

回覆:為了面試, 連睇E生的時間都冇!!!!

莫講話小朋友病,我剛做完手術痛住都要同個仔去in(我老公有事陪唔到),我都係只希望直資/私校有一席,唔需要咩神級學校架!

和学校无缘, 无办法。
希望在明天。。。

rejected 可不可以再扣門?

Charlotte_mom 發表於 13-10-16 12:52
呢排天氣變得好犀利, 大人小朋友都要保重, 出入記得帶件褸, 又冷又熱又冷氣, 好易病

另一方面, 樓主可以研 ...

其實公眾假期都會有E生開, 問題係屋企附近試過好多E生都唔得, 呢個幾夾佢, 所以寧願配住葯先, 驚食完其他E生D葯仲衰.

雖然佢唔係咳到吊頸個款, 但心裡好難過, 拿住拿住, 亞媽為左要你IN, 連睇E生都冇時間, 真係好對唔住

其實近期的interview, 佢已經有改善, 初時報到時, 老師問佢咩名, 細聲到我都聽唔到, 到呢排IN 個D, 已經大聲左, 仲跟我講早晨, 真的期待一個offer, 但每間見親都二, 三千, 教我怎能不氣餒, 但又唔可以表露於佢面前

加油,小朋友做到咁已經係最好,有時唔收唔係一個損失黎的.唔好氣餒

我都知佢盡左力, 佢係細女, 有時可能真係力有不逮, 所以每次IN 完, 佢見到小玩具, 我都會買俾佢, 平時就唔會扭咩買咩.

其實我唔知佢緊唔緊張或有冇壓力, 只知每次排隊入去佢都好開心, 臨入去, 我都會遙距俾個thumbs up 佢, 希望佢feel 到la

我個女都係,好日唔病,係要面試前個晚就病,唉,無計。

加油樓主!  祝妳囡囡快d好番 !

加油呀,我相信我地D細仔細女,一定有OFFER架,每次見到人地有2ND,心裡都好不舒服,但眼見自己小朋友又不是差過佢,無錯,細仔唔一定差過大仔,奈何,學校的GAME就係咁玩,而自己個個係細仔當中又不是太突出,所以,明白真係好輸蝕LOR唯有再等等等.......希望有奇蹟......

引用:Quote:原帖由+candon+於+13-10-16+發表回復

原帖由 sh_yip 於 13-10-16 發表
我嗰仔都係, 又係氣管炎,一講嘢就咳,仲要上星期五及六都要in,共3間! 見到個仔咁辛苦,已經覺得佢做得好 ...
我個囝又係氣管炎,請了两日學校病假,跟住星期六一囗氣in 三間,又九龍,又港島區。  本身面試表現巳經麻麻,嗰曰,佢直情跌watts, 睇怕三間都冇行

多謝大家鼓勵, 其實我鼓勵亞女的同時, 亦鼓勵緊自己.

每當同學媽咪話XX學校收左佢, XX 小學有second in, 當然會恭喜下, 但心裡總是酸溜溜, 點解仲未到我報喜

快架喇,下一次一定會到你架...唔好灰心呀...

soscho    發表於 13-10-16 16:39

回覆:candon 的帖子

想當天我個女又係臨in K1先氣管炎,好明大家。嗰時成日食咳薬水我覺得越食她氣管越弱,所以轉看中醫,煲「甲拐」湯,天灸,咳時飲comvixx的蜜糖syrup. 但每人唔用,只想分享下大家參考下,希望不適的小朋友快快好番!

引用:Quote:原帖由+sh_yip+於+13-10-16+發表我嗰

原帖由 NT-1 於 13-10-16 發表
我個囝又係氣管炎,請了两日學校病假,跟住星期六一囗氣in 三間,又九龍,又港島區。  本身面試表現巳經麻 ...
平常心啦,只要小朋友已盡力就ok, 我哋無得控制! 我完全無offer係手,自己都好慌, 但唔可以表現出來,我嗰仔對面試巳經無好感,話唔好玩

大家一齊加油,要撐住呀!

最緊要保重身體,否則絕對影響面試表現。莫說小朋友,就算大人,面試時病了都知弊家火。
‹ 上一主題|下一主題