用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 請問大家對林文燦小學的評價?
樓主: kubbrick
go

請問大家對林文燦小學的評價? [複製鏈接]

回覆:kubbrick 的帖子

改正四次就得。好多字以為自己寫得啱,原來寫錯左好多年,仲教錯埋小朋友!真係要重新學習。

回覆:請問大家對林文燦小學的評價?

多謝用家的分享

還想問你們在没有第一次升中前,為何升讀此校?

回覆:jasminele 的帖子

無錯,不要帶有色眼鏡看南亞裔小朋友,我有時回校都同佢地傾下計,種族雖不同,但其實咪又係細路仔一個。佢地家長都緊張功課㗎,大家都會在 Facebook群組討論下功課,和本地家長無異。

helenli 發表於 13-10-18 15:35
無錯,不要帶有色眼鏡看南亞裔小朋友,我有時回校都同佢地傾下計,種族雖不同,但其實咪又係細路仔一個。佢 ...
好多人覺得南亞裔小朋友粗魯D, 你所遇見的是怎樣的呢, 可否分享下

還想問你們在没有第一次升中前,為何升讀此校?
我好彩有第一年數劇參考,不過不失我接受到。但最令我有信心係校長和老師團隊態度、教學熱誠、愛心、以啟導活潑模式引導小朋友,對我囡囡很適合。當然你要好有保障的中學派位,這一定不是你柸茶。

好多人覺得南亞裔小朋友粗魯D, 你所遇見的是怎樣的呢, 可否分享下
我起初超擔心這問題,身邊人亦提醒我,但親身參與過見到非華裔同學仔亦不如傳聞中那樣。記得適應週有小三小六同學同一時間回校。他們回交補課,眼見非華裔同學仔放學後在沒有家長情況下亦很自律,幾個幾個咁各自回家,幾日以來觀察令我安心很多。到開學了同班非華裔同學亦無特別問題,反而較跳皮的是香港同學仔,所以粗魯百厭係無分國界,間間學校都有。而LMC對紀律亦好有要求,我囡囡短短一個月內學乖了自律了,令我很安慰。

我幾欣賞LMC, 是好學校來的! 校舍沒辦法, 但內裡水準不錯, 校長有心, 老師教得好, 我都希望仔仔今年考到啊!

回覆:AgapePa 的帖子

Tsa成績會影響升中派位成績嗎?

回覆:soscho 的帖子

簡單D想想,這裡是—所要交學費學校,相对屋企經濟至少穩定,教養亦系好一点,黎得直資學校讀書的家長对自己的兒女有一定的要求,來自什庅國家亦如是!

回覆:kubbrick 的帖子

sspa system是有兩個組別, group 1 & 2, group 2 是給非華語學生。 學校會先向教育局呈報兩組學生呈分試的評核科目和教學語言, non Chinese同學的呈分科目與本地生不同,兩個組別是分開選校的。

其實每間學校都有唔同嘅問題, 唔能夠單憑一個字"好"或"唔好:嚟概括, 最重要係搵到合適嘅學校俾小朋友

英文: 一般小朋友都應該冇問題, 就算開始唔識, 慢慢都會聽慣, 因為老師係講英文的, 而且英文至少教快半學期, 甚至一個學期

中文: 有Chinese or Non-Chinese班, Chinese班的中文我唔敢講好深, 因為冇同其他學校比較過, 但老師嘅要求唔低, 而且功課也較多

數學: 我覺得程度一般, 只是英數only

課外活動選擇都多,不過要精益求精的, 未必會跟學校嘅course

想問下,同學仔之間小息用咩語言傾計多?

引用:想問下,同學仔之間小息用咩語言傾計多? +

原帖由 Bear999 於 14-05-21 發表
想問下,同學仔之間小息用咩語言傾計多?
事乎小朋友會同甚麼國籍小朋友在一起,—般都用廣東話及英語

LMC家長加油)))))))

何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

引用:補充:++sspa+system是有兩個組別,+group+1

原帖由 helenli 於 13-10-18 發表
補充:  sspa system是有兩個組別, group 1 & 2, group 2 是給非華語學生。 學校會先向教育局呈報兩組學生 ...
Hi...想請問basic Chinese 學生係咪多數會揀選直資或私校?另外,會唔會有例子可轉回華語學生的課程?

請問有冇 LMC 家長可以答答我問題, 小兒一向只有星期六返英文班, 其餘有 99 % 在家中是講廣東話的 (因為家有 2 位長老), 咁對入讀 LMC 語言上會否很吃力 ?

benny2014  不會很吃力,很多本地學生都是這   發表於 15-1-21 15:09

kristentam 發表於 14-7-12 20:45
Hi...想請問basic Chinese 學生係咪多數會揀選直資或私校?另外,會唔會有例子可轉回華語學生的課程?

...
香港適合非華語學生入讀的中學不多,參加統一派的時候可能會派了一些不適合的學校給他們,所以去考合適的直資中學或私校比較有保障,另外也可以在自行收生階段去考合適的津校,但如果自行的兩間學校都不收,就要承受派位的風險了。

回覆 benny2014 的帖子

以我所知,第一屆入喇沙,第一和第二屆入瑪利諾的都是non Chinese 學生。所以他們成績也很好的。

benny2014  多考幾間比較有保障  發表於 15-3-10 15:45

幾叻都無用,最重要有關係,去LMC活動花絮網,來來去去都是個幾個學生做代表。果個帶白色錶的,你話不是有關係?

benny2014  但不是你所說的那個  發表於 15-4-28 22:21
benny2014  有一個學生和校長是有親戚關係   發表於 15-4-28 13:06

回覆 lmcvgood 的帖子

我都發現來來去去都是那些學生做代表,而且有些人由低小做到高小,做了好幾年。雖然不知道有沒有關係,但我覺得學校在選人的時候或多或少都加入了個人喜好,有些偏心。

其實學生招待來賓的工作都很簡單,相信大部份學生都有能力做到,我認為每次有嘉賓到訪之前,先問問學生誰人想做代表招待來賓,如果人數太多,就用抽籤方式選出代表,然後訓練他們,這樣會比較好,可以令到所有學生都有均等的機會。

‹ 上一主題|下一主題