用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 功課成日甩漏,有乜方法可以改善?
go

功課成日甩漏,有乜方法可以改善?

囝囝今年小一,做完功課幫佢對每次都對到,每樣功課都甩甩漏漏,真係每日都同佢,又唔忍心唔同佢對,但次次都好激氣!有乜方法改善呢?

回復 SY_Joanne 的帖子

我的方法 - 放手,唔同佢對。 讓他面對老師,知道自己的責任和做功課應有的態度。當他被老師訓話后,他應該會明白。孩子都是要讓老師教的。在我的經驗,經過一輪磨練,功課特飛猛進。

回復 hoihoima 的帖子

仲有, 放手一定要趁早。當他培養出壞習慣后,就需要更長的時間去作出改變。

引用:囝囝今年小一,做完功課幫佢對每次都對到,

原帖由 SY_Joanne 於 13-10-15 發表
囝囝今年小一,做完功課幫佢對每次都對到,每樣功課都甩甩漏漏,真係每日都同佢,又唔忍 ...
隨他比老師罰,及認同早放手,你的孩子才会成長!

我都有同樣煩惱,頭先駡完佢後,我心裏面都想試下之後唔理佢d功課

回覆:功課成日甩漏,有乜方法可以改善?

我只睇佢有冇做,叫佢自己對,自己睇唔出就被老師打交义,改正等於多樣功課,佢就少左時間玩。

回覆:功課成日甩漏,有乜方法可以改善?

功課錯唔係太大不了,其實真係唔駛勞氣。
被老師打交犬要改正仲好,叫佢錯過唔好再錯。

回覆:lovelytwins 的帖子

但有時他以為做晒,但有幾分未做,氣道呢!點樣對付失魂魚

ic07 發表於 13-10-17 00:32

叫佢做完之後就在手冊的該樣功課旁邊打個tick, 咁咪唔會做漏.

引用:囝囝今年小一,做完功課幫佢對每次都對到,

原帖由 SY_Joanne 於 13-10-15 發表
囝囝今年小一,做完功課幫佢對每次都對到,每樣功課都甩甩漏漏,真係每日都同佢,又唔忍 ...
我都係吖

回覆:小藍莓 的帖子

老師同小朋友講, 你錯得太多喇, 有無人同你檢查功課架, 叫屋企人幫手喇。

小藍莓 發表於 13-10-17 17:05
老師同小朋友講, 你錯得太多喇, 有無人同你檢查功課架, 叫屋企人幫手喇。

...
我女老師都係咁同我講

回覆:candytsy 的帖子

吓, 做對老師咪唔知佢唔識囉, 定係為咗小朋友好, 功課計平時分, 還是老師唔想改咁多錯既野?

回復 小藍莓 的帖子

其實 好 多 時 錯 了,  老師 晤 解釋,  靠 家長 背後 發 工...

回覆:marble2004 的帖子

即係補底通常係家長。

我女學校老師叫家長唔洗改功課,呢個喺她們既工作,家長只要叫小朋友做齊功課就夠。全對既功課,她根本睇唔到小朋友喺唔小心錯吖,唔識錯吖定馬馬乎乎做而錯。不能對“正”下藥。

回復 Yanamami 的帖子

讀那一間? 是否私校?

Yanamami  Yeah~~  發表於 13-10-18 15:51

引用:但有時他以為做晒,但有幾分未做,氣道呢!

原帖由 ic07 於 13-10-17 發表
我要佢每日做功課前先打開手冊,執晒要做嘅功課先埋枱做,咁可以避免行嚟行去揾功課而嘥時間同執漏功課,做完晒對一次再响手冊tick一小tick, 當然大前提係佢要抄好手冊。如果佢做到一part(抄好/執晒先做/對完tick),我會比一個貼紙佢,做晒三part有三個,訂下獎勵計劃(延長遊戲時間/去郊外/去公園樹下一齊睇書等),目的係盡快培養好習慣,捱咗一個多月,愈來愈有進步啦!大家都加油!