用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 小二考中文
go

小二考中文 [複製鏈接]

請教各位小二家長,你地点幫小朋友温習中文呢?每次考試前阿仔表現都幾好,但出來result都令我好失望……明明巳熟讀課文,練習……etc

0    0    0    0

Chinese is not easy particularly it is difficult to get high marks on comphension

貢獻勳章

D仔在閱讀理解扣得多分, 最主要原因係對文章唔理解. 但又唔可以用太多時間在此部份, 一定要睇快D, "答" 真D !!!

以前我讀書, 老師要我地一定要睇晒成遍文章先做, 但而家學校調返轉, 真係唔明! 而家仲要先做閱讀理解, 再做其他, 話係取分策略, 唯有叫亞仔照老師教法!

回覆:InitialD 的帖子

冇計, 咁小時間要做兩編閱讀理解, 再加填充, 句子重组。 我自己都吾夠時間做。

回覆:geraint 的帖子

呀仔話夠時間(但並不代表無錯)
無論点今日都測完La,聽日英文要努力呀!

回復 2bbmom 的帖子

Good to know 1/2 of the test is over... GE paper is difficult ?

貢獻勳章

my son said that the GE paper of P.6 is very difficult.

引用:my+son+said+that+the+GE+paper+of+P.6+is+

原帖由 joemyt 於 13-10-18 發表
my son said that the GE paper of P.6 is very difficult.
My son also said that P4 GE was very difficult....

回覆:bb2 的帖子

My son said P2 paper is difficult toono time to check all answer

RE:GE Paper

五年班~~~ok啦!

六年班~~~超深!

回覆:moulee 的帖子

大家有無覺得份卷整體性難左?

引用:大家有無覺得份卷整體性難左? +

原帖由 2bbmom 於 13-10-18 發表
大家有無覺得份卷整體性難左?
暫時未見過份卷唔敢講...不過阿仔一早話左老師話今次份卷係very hard...

In summary, GE P2, P4, P6 is difficult, only P5 is easier.

Hope Maths and Reader are easier tomorrow...

不要唔會,ok啦……說的時候語氣有點拖長,即是“好“一般。但絕不是easy的意思!

RE:GE Paper結果

五年班~~~ok啦! = 8X

六年班~~~超深!=7X

回覆:moulee 的帖子

唉, GE 今次 waterloo, 有一板吾夠時間做都冇咗 18 分。 其實吾算深, 應該當日非常不專心

今天派回 Reading 卷, 100

比怇睇多D課外書啦, 我兒子小三時已經追金庸小說, 考試跟本唔駛溫, 自然知道答案,怍文又高分... easy!!

請問大家的兒子是否都會GE卷做唔晒!我個囝試過!

我有買校外作業俾呀囝做,對閱讀理解有幫助!
‹ 上一主題|下一主題