用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 老師問40幾條問題我仔答咗39條.咁都係收後備信 ...
樓主: castle100
go

老師問40幾條問題我仔答咗39條.咁都係收後備信 [複製鏈接]

回覆:老師問40幾條問題我仔答咗39條.咁都係收後備信

count 到老師問左40幾條而阿仔答中39條……… 我覺得你勁啲………

monmonbbb    發表於 13-10-19 22:54
happywangbb  唔收一定有理由..:  發表於 13-10-18 01:12
leomonbbb    發表於 13-10-17 22:19

引用:回復+liukwanyuen+的帖子 Thank+you你安慰

原帖由 castle100 於 13-10-15 發表
回復 liukwanyuen 的帖子

Thank you你安慰我
不是安慰你,事實上學校係要揀合適佢既學生,如去到K2先教哂A -Z
。但你個仔今日已經識哂,甘lee 1-2年,返學學咩?
點解而家D家長常覺得高分(答啱得多)就收?可能:學校係問問題時,觀察小孩既笑容,笑容好,=鐘意學習=>收

咁答唔到邊d問題?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小gra 發表於 13-10-17 13:29
所以我聽同事講有人報kv,為左要入去讀,填申請表時特登唔寫父母名,因為佢地做普通職業,就搵親屬做監護人 ...

雖然係好有問題, 但現實的確係咁, 無計, 有錢就會WIN係起跑線

嗯。。。我個人意見你最後條問題答得麻麻。同埋真係有好多因素,唔只係你小朋友叻同唔叻嘅問題。比如學校會睇背景職業係不爭嘅事實,無辦法

可能係你個仔,IN完都唔願走, 老師覺得佢唔係幾聽指令.
下次老師話走得, 記得推返張椅, 然後講BYE BYE, 唔好唔願走.

咁嘅幼稚園不讀也罷x2

回覆:Vickyblah 的帖子

有朋友仔教名幼,佢話真的無因有$人而收,因職業而收都無,但如父母是名校old boy or old girl 就…………必收(except tge kid is handicaped)

引用:我是過來人,慢慢你會明白,就算答全中也會連

原帖由 ashleycece 於 13-10-15 發表
我是過來人,慢慢你會明白,就算答全中也會連後備都無,標準只有他們才知道,不要灰心,加油 ...
我都好灰,明明個仔唔係太差,又唔係太差,連pm 位都無,真係唔知d 收生標準。

我都係in 宣美, 我個女都係有2題答唔到, 我本來都好有信心佢入到, 因為我無諗過2歲小朋友竟然識咁多野, 點知收到信話wait list, 嗰刻真係想喊><

回復 vincci0609 的帖子

我直情喊死啦

我唸學校考慮好多野,我仔係取録左既,當日老師有?係未仲有個哥哥吖,讀邊間小學仲即時mark 底,話咁到時細仔就唔駛煩升小學啦!我唸學校會睇埋兄姊派既小學免得到時會煩到學校

‹ 上一主題|下一主題