用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 老師問40幾條問題我仔答咗39條.咁都係收後備信 ...
樓主: castle100
go

老師問40幾條問題我仔答咗39條.咁都係收後備信 [複製鏈接]

我個女答對所有問題,信到冇....

回復 clipso 的帖子

[size=15.555556297302246px]問完走得架啦..點知我仔唔願走.咁老師再問多10幾分鐘...我一額汗in咗25分鐘...因我仔有d同學仔都報咗呢間系in十零分鐘

回復 liukwanyuen 的帖子

Thank you你安慰我

when you receive the letter?? your bb already very good... don't give up !

講笑咁講,可能樓主小朋友叻得滯,依間幼稚園覺得你志不在此,所以情願offer些學位給其他有關係人士!  你嘅答案無咩問題,唔好唔開心啦,加油!

引用:回復+liukwanyuen+的帖子 哈哈...但我真的

原帖由 castle100 於 13-10-15 發表
回復 liukwanyuen 的帖子

哈哈...但我真的好唔開心
樓主唔駛唔開心,無需在乎一間去揀小朋友既學校,如果識晒就唔駛讀書啦!我覺得教育既意義係去將知識品德教給學生,而唔係個學生在家學晒才去上學的。

loveDD 發表於 13-10-15 15:18
講笑咁講,可能樓主小朋友叻得滯,依間幼稚園覺得你志不在此,所以情願offer些學位給其他有關係人士!  你嘅 ...
我覺得他們將有哥哥姐姐已經在校讀書的優先。

回覆:老師問40幾條問題我仔答咗39條.咁都係收後備信

我覺得你小朋友好叻,可以答到咁多問題。

或者你試下問學校點解唔收,表現有什麼要改進的地方,可能他們無意中發現出錯信,記得崇真都曾出錯信。

回復 castle100 的帖子

算啦!呢D咁既幼稚園,不讀也罷:;pppp:

回復 cloudwingwing 的帖子

真的嗎?我都報咗崇真..24號in..呢間系我首選.

引用:其實有好多著重睇父母背景...!!

原帖由 ewy_chu 於 13-10-15 發表
其實有好多著重睇父母背景...!!
咁監護人唔係父母名,就一定唔駛入啦?

就算答岩晒所有問題,都唔代表一定收硬,要睇埋家庭背景;家長和小朋友的行為;小朋友的情緒,時好時壞;家長能跟學校合作,教好小朋友?小朋友跟别人能融洽相處?有時太叻同别人相處不來也不收!報名的人太多,太多選擇。

你選人,人選你!不要想太多,放鬆點!

castle100 發表於 13-10-15 10:44
都唔知佢地收生準則係點.......陪仔仔in完佢表現好好...好感動仔仔識咁多嘢...有問必答又肯坐定定.成部人肉 ...

好多學校係in家長, 唔係in學生, 睇你地址, 職業, 已大概知你咩背景, 我識人一個case, 就係父母普通職業, 普通地址,
個囡囡去interview 咩都做齊, 老師叫乜都做到, 但被reject, 但另一個小朋友去到就發晒爛渣, 乜都做唔到, 最後就成功取錄, 因為呢個小朋友父母做金融, 住過千萬樓, 有靚車出入

咁比發唔係路喎..人比人氣死人

回復 小gra 的帖子

有時BK媽真係好勞氣!!我意思係其實有D幼稚園係好睇父母做咩行業。。。唔係話份工係唔係高尚。。係有D唔太喜歡D家長做律師/警察,怕佢地乜都要拗一餐,乜都要俱理力爭或者有啲學校會中意家長有一方係做全職媽。所以唔收,都唔代表D小朋友係唔得,只係唔啱佢地既收生要求姐。。!!

In四十幾條問題?會唔會誇張咗D? 就算in小一都冇問咁多野。

回復 herman0114 的帖子

算啦

引用:Quote:castle100+發表於+13-10-15+10:44+都

原帖由 ecem000 於 13-10-15 發表
好多學校係in家長, 唔係in學生, 睇你地址, 職業, 已大概知你咩背景, 我識人一個case, 就係父母普通職業,  ...
所以我聽同事講有人報kv,為左要入去讀,填申請表時特登唔寫父母名,因為佢地做普通職業,就搵親屬做監護人,因為佢地係名校老師!講真如果學校咁樣都收都好有問題啦!點解要有咁既觀念

回復 castle100 的帖子

請問你個小朋友幾時in 噶?

咁快收到信啦~?

我地上個星期六去in噶
‹ 上一主題|下一主題