用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 老師問40幾條問題我仔答咗39條.咁都係收後備信 ...
go

老師問40幾條問題我仔答咗39條.咁都係收後備信 [複製鏈接]

都唔知佢地收生準則係點.......[size=15.555556297302246px]陪仔仔in完佢表現好好...好感動仔仔識咁多嘢...有問必答又肯坐定定.成部人肉錄音機咁..問咗40幾條問題.只有2條冇答...我當然在一邊觀察啦.全程冇出聲..到走果時老師問我點解揀我地呢間學校..我就答因為我Friend話呢度d老師好有愛心所以揀呢間.唔之咁答會唔會有問題呢.
   2    0    1    0

回覆:老師問40幾條問題我仔答咗39條.咁都係收後備信

問咁多問題???是哪一間幼稚園?

係呢, 邊間問咁多?

我是過來人,慢慢你會明白,就算答全中也會連後備都無,標準只有他們才知道,不要灰心,加油

不用氣餒。可能你考果間多兄、姊就讀,要留位給這些人。又或者學校理念or宗旨不是他們所要的學生,例如:某慈善機構開辦的幼稚園宗旨是幫草根階層,不懂管教的雙職家庭。此外,waiting list其實好高機會call你,因為正取生都會放棄學位。

美乎宣美

引用:我是過來人,慢慢你會明白,就算答全中也會連

回復 cloudwingwing 的帖子

美乎宣美

永遠都唔知學校收生標準,有時小朋友不啾不啋,反而會收。

其實有好多著重睇父母背景...!!

castle100 發表於 13-10-15 10:44
都唔知佢地收生準則係點

Is your bb a small B?

My son is born in Oct, he interviewed 10+ kindergarten, just got 2 am offer, no offers for other K.  

He can answer most of the questions, the 2 which gave offers are actually interviewed the parents rather than my son.

So my conclusion is: if your bb is Big B born in Jan to Aug, you got higher chance.

Good luck to you.

take it easy~我個個全部識答~氹到個老師笑到咩甘~盡晒力~但一封信都無~都打定輸數~有時諗或者真係同e間學校無緣呢~下一間會更好

好似話宣美鐘意收大仔,有次同一個家長傾計,佢話上年interview校長見,同個家長講話我地唔收細仔係收大仔喎!個家長之後好嬲,既然唔收細仔仲乜要interview,個家長都要請假黎架。但佢個朋友個仔收左係大仔

嘩~咁瘋狂...40條問題....
而家既讀書世界真係出晒問題...

回復 Chirley 的帖子

本來.in10幾分鐘講再見架啦..點知我仔唔願走.又問多10分鐘.

回復 michelle2307 的帖子

2011.7.01 born

回復 Cathy.Leung 的帖子

咁衰..早知我就唔會通頂排隊啦....浪費我的時間.

呢1個係遊戲 唔好太在意 而且WAITTING都係機會 來緊大把位放 放心啦

因為你個仔太叻,學校要收相近level的學生先好教,所以收D啱28-35題的,

happywangbb    發表於 13-10-18 00:57
michelle2307    發表於 13-10-15 14:53

回復 liukwanyuen 的帖子

哈哈...但我真的好唔開心
‹ 上一主題|下一主題