用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大B細B程度一問
go

大B細B程度一問 [複製鏈接]

請問有經驗嘅爸媽,大B細B去到小學,佢地嘅學習差距有幾遠? 謝謝!
   0    0    0    0

回復 DorisJayden 的帖子

我 覺得 幼稚園 差 一 個 月 都差 好 遠,  初 小都 好 大 分別,  到 高小 距離 會 拉 近 甚至 無

我諗緊俾唔俾仔仔(11月細仔)讀多年K好, 但又怕佢的後一年(2011)係咁多年最高出生率果年...擔心...

回覆:DorisJayden 的帖子

我兒子是十二月底細仔,現在是小二,他班有至少三個十一,十二月的細仔細女,成績也不錯,其中一個去年更當上班長!所以覺得在小學的分別真的收細了。

我仔是12月底細仔, 宜家小二, 去年比佢留級, 今年讀得好好多~!!!

回覆:大B細B程度一問

我覺得因人而異,我以前讀書班同學仔,考頭幾名都係同年9月後出世

我果個係十月,剛上小一,我覺得她比起部份大B表現更好。同埋由於細啲,生得細粒啲,坐喺第一個位都幫到佢上堂時可以專心啲~~

我覺得上了小學, 大細b沒什麼分別

我個是12月細仔,ok,沒有大問題發生,會有小甩漏。學術方面,因為未測考所以唔敢講住,但功課默書沒有問題。

好睇你個B係本身比較定, 專心或是好動的.  如是後者, 大B同細B分別很大

我個細B,剛小一,看見佢背住個十幾斤嘅書包,鄧佢辛苦,做功課時集中力都不夠好,希望佢去到高小會好d。佢地個班長高佢一個頭,正經好多。

其實好睇屋企如何教導小朋友。以本人為題,囝囝十月尾出世,由細都大咩都教佢,5好個心想住佢係細仔,在K3時在班上已是突出的一羣。小一時拿成績表時,老師都有讚他。我永遠都記得老師話,佢係細仔黎喎! 唔錯! 考得幾好,考第三。

所以要平常心面對,常佢正常看待。如果差D,就放鬆D去就小朋友!

nieualma    發表於 13-10-15 17:34

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇過d幼兒教育嘅書,話大約到9-10歲,學習差異會變得唔明確
不過,要注意大小肌發展始終都會受年齡限制,所以細B抄寫會辛苦過大B

另外,無論大B細B,學習能力都可以係快/中/慢 嗰批,所以,最好睇返小朋友自己能力發展
恐龍家

阿仔本身都定,學野快同記性好,不過明顯細粒d, 唔知會唔會呢d客觀因素,影響佢自信...?

我仔十二月尾超細仔 上年小一全級考第二 今年小二做班長 以前讀N1時都有問過老師佢洗唔洗repeat 老師話佢完全跟到 拍得住一月啲大仔 所以應該係因人而異

引用:我仔十二月尾超細仔+上年小一全級考第二+今

原帖由 maggieddie 於 13-10-16 發表
我仔十二月尾超細仔 上年小一全級考第二 今年小二做班長 以前讀N1時都有問過老師佢洗唔洗repeat 老師話佢完 ...

引用:請問有經驗嘅爸媽,大B細B去到小學,佢地嘅

原帖由 DorisJayden 於 13-10-14 發表
請問有經驗嘅爸媽,大B細B去到小學,佢地嘅學習差距有幾遠? 謝謝!
只要你想像一下你的小朋友一年可以有多大進步便知道了。

不單是大小肌,一些腦部發展,如專注力,數學concept, phonics awareness, etc, 未發展到很難教or train的。

不過我都同意如資質好和有父母support, 做細也可以的。

我女兒也是12月底出世的細B, 今年小一, 我沒有選擇延後入學,
女兒現在 讀書都OK, 默書次次100... 反而是自理能力比較差,
但我覺得讀書方面,大細B 唔係問題. 要睇下小朋友專唔專心. 勤唔勤力.
專心學野上手, 細B 都可以好過大B... 大B 唔專心 可能成績都未及細B.

大細係有關係,但都同天資有關
‹ 上一主題|下一主題