用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位ST好惡,連PST 都教得好過佢
go

S位ST好惡,連PST 都教得好過佢 [複製鏈接]

阿仔由歲半開始上ST,我都有陪同,私人,E位,至到S位呢個係第3個。

我跟過兩次上堂(一個月一次),2/3堂時間,阿仔係喊或扭。開頭無野,治療師拎玩具出黎,要阿仔一邊玩,一邊形容個動作,例如:我將貓貓放係盤入面。平時係屋企,阿仔講得都算流暢。但對住呢個治療師,阿仔表現緊張,講野la la卡卡,越講越無聲,ST就會好惡:大聲d!我聽唔到呀。阿仔就更驚,縮低個身,眼望住ST,開始飲泣,ST既反應係更惡:講喇,我唔要扭計。阿仔就超細聲講:我要痾尿(藉口想走)。ST當然聽唔到,繼續上堂。我觀課未試過觀得咁唔自在。我即場問係咪我觀課,阿仔嗲d呢?治療師話可能係...我係佢身上學唔到咩技巧,睇住佢,我覺得似自己情緒失控鬧仔多d....

之前私人,E位ST,PST都無見過治療師用呢d語氣上堂,亦唔覺得S位治療師提升到阿仔講野既能力,相反阿仔一落堂就開龍雀咁:媽媽,搵XX(PT)拉根。

大家S位上ST情況係點?

0    0    0    0

引用:阿仔由歲半開始上ST,我都有陪同,私人,E位

原帖由 methy 於 13-10-14 發表
阿仔由歲半開始上ST,我都有陪同,私人,E位,至到S位呢個係第3個。

我跟過兩次上堂(一個月一次),2/3堂 ...
你有無問下上開呢個ST既其他家長

引用:阿仔由歲半開始上ST,我都有陪同,私人,E位

原帖由 methy 於 13-10-14 發表

我跟過兩次上堂(一個月一次),2/3堂 ...
你直接問佢。你咪大聲呼喝就係技巧。睇佢點答。如果係。唔洗啦。用個咪大聲喝佢咪得囉

回覆:小草王道 的帖子

之後問過一個家長,話個治療師已經收斂左,之前仲惡。

講真,唔太過份,都要阿仔學下面對,我同阿仔講上堂比d信心自已,大聲d跟X姑娘講野,姑娘就會好開心,自己又會講野叻d..阿仔只係哦一聲。

慶幸阿仔大肌最差,而PT係超好

methy 發表於 13-10-15 09:12
之後問過一個家長,話個治療師已經收斂左,之前仲惡。

講真,唔太過份,都要阿仔學下面對,我同阿仔講上堂 ...

你同個老師傾下啦, 小朋友驚你 就更加咩都唔做,

‹ 上一主題|下一主題