用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才,福小,陸慶濤排序如何?
樓主: 陰公之人
go

優才,福小,陸慶濤排序如何? [複製鏈接]

回覆:優才,福小,陸慶濤排序如何?

要注意係福小是雙班主任,中國藉班主任英文也很好,放心,中國藉英文老師睇很緊的。最重要教學不死板!上堂很開心。直得一提,福小的IT幾好,我個仔喜歡IT堂。又有很多網上練習提供,不用我叫他去做,佢自己要求做,中文智爱平台使他中文很有進步。另外要讀福小,語文能力要有一定基礎,否則會吃力。我仔一般一小時可做完功課。可以温半小時書,做下公民,他每日還可看個半鐘電視。最緊要是找適合的,不是最叻的學校。

回覆:baba987 的帖子

福小似乎都是上學輕鬆但教得深。其實好多新派直資都係咁,家長都是要跟,同初小朋一齊查字時間唔係個個小朋友都想,真係睇下家長係咪鍾意/願意同埋小朋友嘅資質。

哈我買了字典機給他,會慢慢放手給他自己查。其實課程不深,只是轉了英文常識,感覺難。

引用:以上是小二課程內容,佢同我講佢好鐘意上堂

原帖由 baba987 於 13-10-30 發表
以上是小二課程內容,佢同我講佢好鐘意上堂,因為上得好開心!

講真佢依家學嘅生字,我好多中學都未學過, ...
陳守仁係保良局開喎!你係咪想講佢個冠名贊助係福建人?

學校高低 各有標準 自己覺得就讀學校多高,便覺人家說低了你, 沒有對錯, 只說胸襟.

引用:Quote:terryctf+發表於+13-10-30+08:57+陳

原帖由 baba987 於 13-10-30 發表
我只知道陳守仁係福建比錢起的,而且陳守仁亦係福建人,不用太介意什麼左派右派學校,
最重要係德育及成績 ...
我對福建左右派內容冇任何爭議!只係clarify番陳守仁係保良局開設的一間小學,唔應該係你所講福建人開設,極其量係有份贊助而已。

‹ 上一主題|下一主題