用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蒙特梭利 幼稚園
樓主: mabel_yu
go

蒙特梭利 幼稚園 [複製鏈接]

回覆:蒙特梭利 幼稚園

我女女上年未夠兩歲, 上咗觀察課程及2個月pg。因為無錢讀國際學校/升學, 決定升傳統Kindie.  我自己本人好buy Montessori 及母語較學concept, 亦睇咗一啲Montessori 書, 對Montessori 有些少認識。有一本書類似叫"了解兒童的學習黃金期",有講過大小朋友放同一班, 係要小朋友學習點同大朋友相處。大朋友唔一定會讓小朋友嗰喎! 蒙氏概念係大人唔干預小朋友成長, 只係協助了解環境。社會裏大把人唔讓你, 咁就要自我調整心態及諗方法融入, 點做法就係大人教/引導佢去諗個方法。therefore, I guess that's the reason 老師唔介入, 唔好做直升機父母。如果深入了解多啲蒙氏概念&方法, 超好。但可能唔係每個人都了解佢教育方法嘅!

引用:我女女上年未夠兩歲,+上咗觀察課程及2個月p

原帖由 chumiguan 於 14-01-24 發表
我女女上年未夠兩歲, 上咗觀察課程及2個月pg。因為無錢讀國際學校/升學, 決定升傳統Kindie.  我自己本人好b ...
請問你為何buy母語教學?我正思考應為囝囝報英普定母語為主的幼稚園,thanks

引用:我女女上年未夠兩歲,+上咗觀察課程及2個月p

原帖由 chumiguan 於 14-01-24 發表
我女女上年未夠兩歲, 上咗觀察課程及2個月pg。因為無錢讀國際學校/升學, 決定升傳統Kindie.  我自己本人好b ...
根據你對montessori既了解,真係任何時候大人都唔介入?

引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-24+發表

原帖由 konew720 於 14-01-25 發表
根據你對montessori既了解,真係任何時候大人都唔介入?
你睇下本書你就明白大人要介入, 係點樣介入法。舉個例, 本書入面有提過case, 大約係1. 小朋友想要其他朋友玩具/加入其他小朋友到玩, 教佢點樣handle。2. 小朋友著錯咗條褲(前後), 媽咪唔話佢知, 玩完之後小朋友返來話朋友笑佢著錯咗, 問媽咪係咪, 自此無著錯過。

引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-24+發表

原帖由 天悅 於 14-01-25 發表
請問你為何buy母語教學?我正思考應為囝囝報英普定母語為主的幼稚園,thanks

...
Buy母語, 指教嗰個用佢自己個mother tongue 同小朋友相處。If 自己係Cantonese speaker 就唔好同個小朋友用英語教/相處, 因會delay 個小朋友語言學習/了解。如選英普, 一定要英普老師都係NET。

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-25+發表根

原帖由 chumiguan 於 14-01-27 發表
你睇下本書你就明白大人要介入, 係點樣介入法。舉個例, 本書入面有提過case, 大約係1. 小朋友想要其他朋友 ...
如果好似post#9宏心講既case
"第二天屋內無人,我讓仔仔進去玩,那群大孩子看到立即跑來擠進去,說他們剛好是四人,對我仔仔大聲叫他出去。

這群大孩子的媽媽在一邊聊天,只有一個媽媽看到這不公平情況走來介入調停,還著那群大孩子道歉。

之後每次看到那群大孩子,他們都怒視我!"

你又覺得應該點處理?學校同家長既處理又係唔係合適?

引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-27+發表

原帖由 konew720 於 14-01-27 發表
如果好似post#9宏心講既case
"第二天屋內無人,我讓仔仔進去玩,那群大孩子看到立即跑來擠進去,說他們剛好 ...
Same case happened to me, at my own home. 上年某天, 我邀請咗朋友到我屋企玩。佢地3家人有2個4歳小朋友, 1個同我個女一樣大(當時2歳多啲),  我家有個帳篷屋仔bought from IKEA. 嗰3個小朋友入咗去玩我個女啲玩具,我阿女想入去但俾大姐姐趕出黎, 大大聲話呢到你唔入得黎玩。我阿女無喊, 出返黎望住我, 我問佢想唔想入去玩, 跟住同佢講你試下攞呢個公仔入去同佢地玩。佢失敗咗, 出返來,自己玩咗陣, 又攞第二個公仔入去,今次, ok 咗。2個大姐姐俾佢加入埋。

a_mom  同意, 你處理得好好. 這亦是我最欣常蒙氏的地方  發表於 14-2-21 14:45

你可以選擇用權威令其他人幫/讓自己個小朋友, 定係教佢點樣自己諗辦法同唔同嘅人相處。依家playgroup 你見到有人咁對你個小朋友, 小學更見唔到, 中學會俾人排斥或bullying。返工埋唔埋到堆, 或同上司下屬相處, 靠自己。點樣贏在起跑線, 我自己唔係教佢英文囉。

Chumiguan : 很好的example, 很好的解釋, 很好的處理方法.

蒙特需要先教導的是家長, 我都在學習中.

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-27+發表如

Same case happened to me, at my own home. 上年某天, 我邀請咗朋友到我屋企玩。佢地3家人有2個4歳小朋友, ...
但係果4個全日班既小朋友後到,趕走其他人。
其實有冇需要灌輸返果4個小朋友正確觀念?
Maria Montessori 主張呢套方法最終係想世界和平。我唔係話要大人直接介入去解決個情況,但都要教返小朋友正確既品德。如宏心講屋仔呢個case,如放任果4個小朋友,佢地大個左會唔會變童黨?

a_mom  前段唔見咗 ><"
我覺得重點係教好自己小朋友, 點樣自律同埋喺呢啲情況點處理. 人地阿媽唔教, 我唔會干涉亦干涉唔到. 畢竟社會上乜人都有.  發表於 14-2-21 14:52
a_mom  長唔教, 仲有實效啦~  發表於 14-2-21 14:47

引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-27+發表S

Maria Montessori  ...
我細個都有玩小圈子。幼稚園時期都有唔鐘意同學, 印象中係男仔。我無變童黨。老實講, 每一個人都經歷過同年。唔相信有人係聖人俾阿媽話兩句就唔會排斥其他人, 仲要咁細個。照我理解, 童黨多係街童多缺乏父母嘅愛及時間照顧。識得去上蒙堂, 父母都會係有啲heart去develop 小朋友嘅。我希望我可以俾我個女認識呢個世界多啲, 會聰明啲。人地仔女, 不用理會。

konew720 發表於 14-1-27 15:46
Maria Montessori  ...

容許我在你們之間的討論上多事插嘴.

上家長班時, 有家長亦問及如果小朋友之間有人爭玩具, 當時應如何處理?

其實可以上前叫小朋友[請排隊], 一方面小朋友聽到知道自己唔啱, 亦希望在旁家長聽到, 繼以上前處理.

最終, 灌輸正確觀念都需要家長自己做.

我自己係公園都試過類似情況, 嗰位霸道哥哥嘅家長聽到我講[請排隊呀哥哥], 立即面朦朦叫個仔走開....

事後, 我都有教仔仔下次自己開聲叫哥哥排隊 !

回覆:kwansara 的帖子

Thank you! And correct, 我都記得家長班有講過。

引用:Thank+you!+And+correct,+我都記得家長班有

Thank you! And correct, 我都記得家長班有講過。
所以我先問係咪大人完全唔介入,根據你地係家長班教既例子應該唔係完全唔介入。
所以家長/老師係咪都應該叫個4個全日班既小朋友排隊玩屋仔?

Chumiguan有提出:'蒙氏概念係大人唔干預小朋友成長, 只係協助了解環境。社會裏大把人唔讓你, 咁就要自我調整心態及諗方法融入, 點做法就係大人教/引導佢去諗個方法'

引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+14-01-27+發表T

所以我先問係咪大人完全唔介入,根據你地係家長班教既例子應該唔係完全唔介入。
所以家長/老師係咪都應該叫 ...
唔……其他家長或老師點做, 我無諗, 因我唔需要諗人地。我只諗係嗰個situation 我要點樣引導我個小朋友。But 如果我係嗰4個小朋友其中一個家長或老師, 亦咁啱俾我見到咁嘅情況同對話, 我會同我自己嗰個小朋友suggest: 「有小朋友入去玩先, 不如你排隊先啦!」佢做唔做, 個選擇權係佢到。但如果我見唔到, 我唔會同我個小朋友講, 因為我唔知道事實嘅全部。但都係嗰句, 我唔需要理人地有無教仔,同埋點教。我只需要處理我自己個小朋友。應該開心係自己個小朋友咁細個已經有機會接觸唔同嘅situation, right?

冬日勳章

香港真正嘅Montessori schools,應該都係IS,果間兒童無限應係A貨,我女返緊一間pg,唔出名(應該因為新),但辨得好好。留意學費真係偏貴,比較適合意向IS的家長

回覆 Jayelle 的帖子

我估你上面的講法應該不對. 或者請你去覆核一下. 我了解兒童無限是香港兩所正式蒙氏教育學校中其中一所, 是美國蒙特梭利協會認證的. 如有錯誤, 煩請指正.

a_mom 發表於 14-2-21 14:50
回覆 Jayelle 的帖子

我估你上面的講法應該不對. 或者請你去覆核一下. 我了解兒童無限是香港兩所正式蒙氏 ...

可能佢計woodland果d, 有IS函接
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:vami 的帖子

喜歡喱種方式都要顧及間學校出嚟嘅學生德育如何

‹ 上一主題|下一主題