用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 其實York K1一共開左幾多班?
go

其實York K1一共開左幾多班? [複製鏈接]

我有個女上年in York pn唔入但就比左個K1 international class offer,本來都幾開心架,起碼唔駛擔心佢無書讀,但有個係教育局做既朋友話,york K1開n咁多班,一班有成三十個小朋友,但佢地好奸,頭幾日開學每班只會叫一半家長黎陪上堂,另外一半學生就當做另外一班等大家望落去一班唔太多人,如是者第二日調轉,仲有佢地行精英班制,醒d果批會比多d資源佢地,譬如比d好d既老師,我聽完有d擔心,佢地係咪真係咁濫收?
   2    0    0    0

回覆:Kongtk 的帖子

回覆:其實York K1一共開左幾多班?

k1一致五返曬咁多日嫁喎

但k1 既人數一定會比pn多人,所以咪這話佢地開左好多話囉,但唔知york既家長知唔知呢?

即係點呀?

唔明,請具體說明

入到PN班小朋友如無意外直升k1,又有部份入唔到PN既又有k1 offer,所以K1人數咪一定多過PN囉,仲要唔讀pn但有k1人數唔少,一般幼稚園只係收200幾人,但聽聞York K1人數差唔多一個double,佢地係咪有充足既資源去分比咁多個小朋友,而質數唔會參次呢?

你問下你個教育局朋友就知啦!駛乜響道問!

York有幾個校舍,能容納的學生當然係比較多.

K1開學時,有新生適應日,每個小朋友都有一位家長陪同.當然要把全班的同學分開2組進行,否則,學生跟家長一定會填滿了整個課室,沒有了活動空間.

我接小朋友時,有留意課室的情況,通常小朋友上堂是分3-4組坐,每組有一張大枱,小朋友圍著枱坐,課室內有足夠的活動空間.我的小朋友的班別不超過30個學生.我不知道全校情況,以我所認識的,都是廿多人一班.

如果要進行比較多走動的活動,York的禮堂及操場十分大,應該有足夠的空間.

回復 man811231 的帖子

呀姐姐,我朋友係教育局做姐,唔係教育局局長,佢咪就係知咁多囉講哂比我聽,況且我係問緊york既家長參考佢地睇法,又或者人地跟本唔覺呢回事,呢度係一個討論評台,何必咁偏激呢?

回復 bbc0101 的帖子

Your information is very useful!thanks!!

回復 bbc0101 的帖子

我小朋友今年K1,非常同意你既講法

但係一班有幾多老師?

引用:但係一班有幾多老師? +

我囝囝讀緊PN. 之前係FB見有媽咪分享過每班得學業獎同學名單,我數過K1國際加主流有30班。2013年K1未有實際數字因為剛開學兩個月。我諗差不多。

引用:回復+man811231+的帖子 呀姐姐,我朋友係

原帖由 Kongtk 於 13-10-17 發表
回復 man811231 的帖子

呀姐姐,我朋友係教育局做姐,唔係教育局局長,佢咪就係知咁多囉講哂比我聽,況且 ...
離題少少,我地個教育局局長對教育乜都唔知,佢係最無知的一個。

careysum  忍唔住笑左HAHA  發表於 14-1-7 19:52

引用:Quote:原帖由+Kongtk+於+13-10-17+發表回復

原帖由 cloudwingwing 於 13-10-28 發表
離題少少,我地個教育局局長對教育乜都唔知,佢係最無知的一個。

...
非常同意

引用:我有個女上年in+York+pn唔入但就比左個K1+i

原帖由 Kongtk 於 13-10-13 發表
我有個女上年in York pn唔入但就比左個K1 international class offer,本來都幾開心架,起碼唔駛擔心佢無書 ...
就係好多好似你咁只係聽人講就信,知d唔知d 咁又係度亂講。

引用:我囝囝讀緊PN.+之前係FB見有媽咪分享過每班

原帖由 TeriAnla 於 13-10-27 發表
我囝囝讀緊PN. 之前係FB見有媽咪分享過每班得學業獎同學名單,我數過K1國際加主流有30班。2013年K1未有實際 ...
30班?  咪900人??

‹ 上一主題|下一主題