用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 聖方濟各英文小學面試分享
樓主: TY3388
go

聖方濟各英文小學面試分享   [複製鏈接]

引用:我好doubt+有問fraction,+我個女出來好開心

原帖由 c-wong 於 13-10-12 發表
我好doubt 有問fraction, 我個女出來好開心話識哂,一定無問佢fraction, 佢話有monkey 晝D野比佢,有Chines ...
我同女講要記低教妹妹,無論你讀邊間,妹妹都可以一齊。妹妹就快2歳,教得黎啱喇,咁就乜都嘔出黎比我。

引用:Quote:原帖由+tocheung+於+13-10-12+發表都

原帖由 pino 於 13-10-12 發表
題外話:見到你地當中—些分享提到小朋友遇到題目吾識,出來後会好吾开心,甚至打撃左信心咁,但我个仔inte ...
我個仔同你個小朋友一樣!佢識唔識都話好玩好開心!若果我個仔同我講sorry或心情好down,我會好心痛!我一d都唔想佢有壓力!

我小朋友係數學迷,但我吾信會問份數。坦白講,如果學校咁「癲」,吾入選都吾係壞事。

引用:Quote:原帖由+HZH+於+13-10-12+發表我囡囡

原帖由 ozoz 於 13-10-12 發表
我女超喜歡面試。你試下同佢比分學校,同佢講睇下邊間收,我地計分,高分先去。我比女女思考點計,佢話有泳 ...
我都係咁同亞仔講,話係我地揀學校:)

引用:Quote:原帖由+pino+於+13-10-12+發表題外話

原帖由 akj 於 13-10-12 發表
我個仔同你個小朋友一樣!佢識唔識都話好玩好開心!若果我個仔同我講sorry或心情好down,我會好心痛!我一d ...
我其實都係怕佢会怕左面試,所以每次我都"盡量"强調係去玩遊戲(當然仍忍不住加句要認真地玩、有礼貌...)

引用:我小朋友係數學迷,但我吾信會問份數。坦白

原帖由 Jane1983 於 13-10-12 發表
我小朋友係數學迷,但我吾信會問份數。坦白講,如果學校咁「癲」,吾入選都吾係壞事。
...
Agree!

引用:Quote:原帖由+akj+於+13-10-12+發表我個仔

原帖由 pino 於 13-10-12 發表
我其實都係怕佢会怕左面試,所以每次我都"盡量"强調係去玩遊戲(當然仍忍不住加句要認真地玩、有礼貌...:hap ...
Me too

回復 ozoz 的帖子

Good idea! However, I really don't want to push her. She loves interviews, don't want to scare her asking her all the times. I promised her school teacher to jot down all questions which I did for Dgjs (the full story in english) and SPCC (many questions). I really don't want to push her again. I feel happy as long as she is happy.

回復 pino 的帖子

Sigh, how I wish my girl could take it easy. 佢有D shy 但好有戰鬥格,有兩間一考完佢就話'I think they will pick me'. 我有D擔心因可以全軍覆沒。

回覆:聖方濟各英文小學面試分享

我可以同大家分享以下幾點:
1)猴子畫要自己加物件上去係有的;
2)有數字理解題,不過只係兩位數減一位數;
3)大部份都係播帶問問題,答響工作紙。

份數??我女話計14-7=?

引用:回復+pino+的帖子 Sigh,+how+I+wish+my+gi

原帖由 c-wong 於 13-10-12 發表
回復 pino 的帖子

Sigh, how I wish my girl could take it easy. 佢有D shy 但好有戰鬥格,有兩間一考完 ...
唉,面試既野,实力之外,運都真係好緊要!呢期感受至深!我成日提个仔要盡力做之餘,都—定会補—句:“但你吾好以為盡左力就—定得喎,因為好多小朋友都好叻!不過吾緊要,最重要係你有盡力做,咁已經好夠啦!”因為我都好怕学校吾收,打定底先!

回復 太陽寶寶 的帖子

was the one-to one (teacher to student) conversation conducted in Chinese or English? and putonghua interview?

回復 lukimama 的帖子

Yes, one to one and English only ! Very fast !

唉,身為父母真係要好小心處理面試呢個問題,太多猜測,過份緊張,過高期望,都會對小朋友有很大影響,面試結果實在受太多因素影響,有部份家長會為小朋友報考不少數目學校,有offer固然係開心,但當一次又一次收到不被取録嘅消息時,家長真要小心,要學識身教,用正面嘅態度與小朋友一同面對,這次面試經驗正是一個很好經驗讓父母學習面對失望,這就是人生,懂得接受失敗,能自我肯定,才是真正成功的人!

回覆:KittyMelody1 的帖子

Yes, the interview tests were very difficult too in the past.

引用:Quote:原帖由+c-wong+於+13-10-12+發表我好

原帖由 ozoz 於 13-10-12 發表
我同女講要記低教妹妹,無論你讀邊間,妹妹都可以一齊。妹妹就快2歳,教得黎啱喇,咁就乜都嘔出黎比我。:yu ...
好方法但妺妺4個月咋喎...

回覆:Avanti 的帖子

Avanti, my son said wht u say…你比我感覺好熟SFA,吾通……你……:

我估果D數字唔係寫份數題,而係考生分數就似D。

不過SFA考得深睇黎真係有需要,因最近問D剛入SFA嘅小一情況,得知他們開學第一個禮拜就話要背書,他們的英文書是用另一間津貼英文小學的小二課本,開學一個月(即10月頭)就有測驗,我睇過份中文測驗卷係60分鐘的卷,有填充(冇字揀的又有,有字揀的又有)、看圖造句、指定連接詞作句、閱讀理解等等。試問小朋友如果冇番咁上下都好難跟得上,實際上小一生其實係讀小二程度,考SFA就如同考小二插班。

Twins 媽咪

Avanti 發表於 13-10-12 23:17
我可以同大家分享以下幾點:
1)猴子畫要自己加物件上去係有的;
2)有數字理解題,不過只係兩位數減一位數 ...
呢個係两年前入學試的部份考題,所以我好難相信今年搞到考分數、英文深過 mover。
‹ 上一主題|下一主題